Žiemą žydintys ciklamenai: patarimai sėkmingam auginimui

Ciklamenai – gėlės, kurios vilioja parduotuvių vitrinose, tačiau namuose neretai tveria neilgai. Ką daryti ir kaip prižiūrėti šią žiemą bene populiariausią žydinčią gėlę?

 Žiemą žydintys ciklamenai: patarimai sėkmingam auginimui.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Žiemą žydintys ciklamenai: patarimai sėkmingam auginimui.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Ciklamenai ne vieną augintoją vilioja dailiais, ryškiaspalviais žiedais.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Ciklamenai ne vieną augintoją vilioja dailiais, ryškiaspalviais žiedais.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Apie besibaigiantį ramybės periodą išduos atsiradę nauji standūs lapai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Apie besibaigiantį ramybės periodą išduos atsiradę nauji standūs lapai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 5, 2020, 10:21 AM

Vienmetis augalas – toli gražu ne

Ciklamenai ne vieną augintoją vilioja dailiais, ryškiaspalviais žiedais. Tačiau namuose šių gėlių žiedai ne vieną augintoją džiugina neilgai. O nužydėjus antram žydėjimo sezonui ciklamenų prikelti dažniausiai nepavyksta.

Tai tikrai nereiškia, kad ciklamenai yra vienmetės ar vos vieną vienintelį žydėjimą išgyventi pajėgiančios gėlės. Siekiant ciklamenus išsaugoti kelerius metus ir jų žiedais džiaugtis ne vieną kartą, būtina leisti šiems augalams tinkamai pailsėti.

Ciklamenų gyvenimas susideda iš dviejų skirtingų režimų: žydėjimo periodo ir ramybės laikotarpio. Todėl, šioms gėlėms nužydėjus, reikia leisti joms pailsėti, tačiau poilsio laikotarpiu nereikėtų ciklamenų laikyti itin šaltai.

Kai kurie gėlių augintojai, ciklamenams pergyvenus žydėjimo periodą, jų gumbus laiko šaldytuve ir visiškai sausame grunte. Tokios ramiojo ciklamenų režimo strategijos rinktis nepatartina: tikėtina, kad palaikyti tokiomis sąlygomis antram žydėjimui ciklamenai neprabus.

Nužydėjus augalui, pakanka jo nebelaistyti ir nebetręšti. Pradžioje dar patariama ciklamenus palieti kartą ar du per savaitę, laistymo kiekį ir intensyvumą pamažu mažinant. Esant galimybei, šias gėles gegužį galima persodinti į vazonus su nauja žeme, o vasarą laikyti lauke. Tačiau svarbu nepamiršti, kad ciklamenams lauke būtinas pavėsis.

Vasarą šiuos augalus lieti reikia labai retai, saugant juos nuo visiško perdžiūvimo. Perdžiūvimas itin pavojingas smulkiems šakniagumbiams.

Apie besibaigiantį ramybės periodą išduos atsiradę nauji standūs lapai ir žiedpumpuriai.

Kokių sąlygų reikia sėkmingam augimui?

Šviesi, bet ne saulėta vieta, žiemos metu daugmaž 15 laipsnių temperatūra ir saikinga drėgmė – taip apibrėžiamos idealios ciklamenų augimo sąlygos. Jei norite maksimaliai pratęsti ciklamenų žydėjimo laiką, juos galite pastatyti 10-12 laipsnių temperatūros patalpose. Tam puikiai tinka įstiklinti balkonai ar verandos.

Kad iš parduotuvės parsinešti dailiai žydintys ciklamenai nenuvystų ir neprarastų estetiškos išvaizdos, juos rekomenduojama ne tik laistyti. Dailius žiedus išsaugoti padės periodiškas šių gėlių tręšimas skystomis kompleksinėmis trąšomis, subalansuotomis būtent žydinčių gėlių priežiūrai.

Tiesa, laistyti šias gėles patartina ne tiesiai ant gumbo, bet pilant vandenį ir trąšas į padėkliuką po vazonu. Praėjus kelioms valandoms, skystį, kurio nesugėrė žemė ir augalas, vertėtų išpilti iš padėkliuko.

Jei pastebėjote, kad namuose auginamas ciklamenas ima leipti, tikėtina, kad patalpoje, kurioje jį laikote, augalui yra per karšta. Tokiu atveju išbandykite paprastą gudrybę: nakčiai vazoną su augalu išneškite į vėsesnę patalpą. Jei problema yra per aukšta patalpos temperatūra, tuomet po nakties ciklamenai turėtų būti atsigavę.

Tais atvejais, kai ant šio augalo lapų atsiranda nudegimo žymių, taip pat vertėtų pakeisti jų laikymo vietą. Nudegimo žymės sufleruoja apie per didelį tiesioginių saulės spindulių kiekį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.