Kokybiškai užauginti ir sėkmingai parduoti

Radviliškio rajone ūkininkaujantys Vytautas ir Romualda Grytės augina įvairias daržoves: bulves, morkas, kopūstus, burokėlius, česnakus, prieskonines daržoves, šiltnamyje bujoja pomidorai ir agurkai, o sodas nokina obuolius, kriaušes, trešnes. Tokia rūšių įvairovė mažina nesėkmės riziką – jei vienos daržovės ar vaisiai uždera prasčiau, tai geras kitų derlius kompensuoja nuostolius. Sėkmingą verslą užtikrina jaunųjų ūkininkų užsibrėžtas prioritetas – aukšta produkcijos kokybė.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-02-10 08:18, atnaujinta 2020-02-25 16:54

Grytės ūkis yra sertifikuotas pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemą ir didžioji čia užauginamos produkcijos dalis žymima ženklu „Kokybė“. Ūkininkės teigimu, šis ženklas nėra kokia nors augintojų gudrybė, norint atkreipti pirkėjų dėmesį ir parduoti daugiau vaisių ar daržovių. Jis reiškia, kad jie yra užauginti pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“.

Riboja purškimą ir tręšimą

„Turime laikykis kur kas aukštesnių kokybės reikalavimų, nei ūkininkai, kurie augina vaisius ar daržoves įprastu būdu. Pirmiausia kokybiškos produkcijod augintojai, užpuolus kenkėjams, cheminius preparatus gali rinktis iš kur kas trumpesnio leidžiamų priemonių sąrašo, o ir purškimų skaičius ribojamas. Be to, negalima purkšti, jei iki derliaus nuėmimo pradžios liko mažiau nei mėnuo. Todėl atliekant įvairius šių produktų kokybės tyrimus beveik neaptinkama jokių cheminių medžiagų pėdsakų. Tik tokią produkciją užauginę ūkininkai turi teisę ją žymėti „Kokybės“ ženklu“, – nacionalinės produktų kokybės privalumus aiškina Romualda.

Visą auginimo procesą kontroliuoja sertifikavimo įstaigos „Ekoagros“ specialistai. Jie taip pat prižiūri, kaip laikomasi reikalavimų ir dėl paties sodo ar daržo. Jis negali būti per arti sąvartynų sanitarinių apsaugos zonų ir gamyklų, magistralinių ir krašto kelių. Dėl viso to neabejotinai pirmiausia laimi vartotojai, kurie vis labiau rūpinasi sveika mityba ir ieško kaimiškų, natūralių ir sveikesnių maisto produktų. Pastaruoju metu sparčiai populiarėja lietuviškos raugintos daržovės, todėl Grytės šiuo metu įrenginėja raugyklą ir iš perdirbtų produktų tikisi didesnio pelno.

Kenkia klimato kaita

Pastaraisiais metais ūkininkų pelnus mažina besikeičiantis klimatas. Dėl globalinio klimato šiltėjimo derlius mažina sausros, skaudžiai kandančios šalnos. „Kai tokia žiema kaip šiemet – be šalčio, be sniego – neiššąla augalų kenkėjai, o vasarą negailestingai puola mūsų daržoves, vaisius. Kadangi juos auginame pagal griežtus Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos reikalavimus, kai labai ribojamas augalų kenkėjų apsaugos priemonių naudojimas, tai nuo tų kenkėjų apsisaugoti sunku“, – apie klimato kaitos žalą kalba ūkininkė.

Tačiau ūkininkams svarbu ne tik užauginti kokybišką produkciją, bet ir ją realizuoti. Gryčiai bendradarbiauja su žemės ūkio kooperatyvu „Lietuviško ūkio kokybė“ ir didžiąją dalį savo vaisių bei daržovių parduoda kooperatyvo jau 10 metų organizuojamuose mobiliuosiuose ūkininkų turgeliuose. „Mūsų turgelius gyventojai labai mėgsta ir mielai juose apsiperka kaimiškų kokybiškų maisto produktų. Čia parduodami produktai turi dar vieną svarbų privalumą – jie atvežami į turgelius tiesiai iš ūkių, be jokių tarpininkų ir yra tikrai švieži. Be to, pirkėjai gali tiesiogiai bendrauti su augintojais, sužinoti produkcijos auginimo sąlygas, išsiaiškinti visus jiems kylančius klausimus“, – sako kooperatyvo direktorius Mindaugas Maciulevičius.

Darbų per akis ir žiemą

Šiuo metu Grytės jau baigia išparduoti pernai metų derlių, bet daržininkams darbai nemažėja ir žiemą. Šaltuoju metų laiku augintojai tvarko, prižiūri, saugyklas, rūpinasi sėklomis kitam sezonui, mokosi – važiuoja į seminarus, perima naujausias auginimo technologijas, susipažįsta su modernia žemės ūkio technika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą