Nepavėluokite: begonijų sėja jau prasidėjo

Džiugina rudenį ir atlaiko vasaros karščius – tai ryškiais, turtingais žiedais ir vešliais lapais išsiskiriančios begonijos. Begonijos – lietuvių labai mėgstamos gėlės, savo vietą atrandančios tiek soduose ar želdynuose, esančiuose prie namų, tiek balkonuose ar net kapinėse. Nors begonijas į lauką perkelti patariama tik nusistovėjus ir atšilus orams, pradėti rūpintis šių gėlių daigais vertėtų jau dabar.

Nepavėluokite: begonijų sėja jau prasidėjo.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Nepavėluokite: begonijų sėja jau prasidėjo.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Begonijos mėgsta šviesias, tačiau tiesioginių saulės spindulių pernelyg nelepinamas vietas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Begonijos mėgsta šviesias, tačiau tiesioginių saulės spindulių pernelyg nelepinamas vietas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Begonijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Begonijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 11, 2020, 10:45 AM, atnaujinta Feb 11, 2020, 10:46 AM

Sodinimo atmintinė

Fiksuojama, kad, priklausomai nuo rūšies, begonijų sėjos sezonas prasideda dar gruodį ir tęsiasi iki vasario. Vasario pradžia – nemažos dalies begonijų rūšių sodinimo pikas.

Nusprendus namų sąlygomis užsiauginti šių ryškiaspalvių gėlių daigų, patartina rinktis lengvą, purų, silpnai rūgštų arba neutralų, humusingą substratą. Substratas neturėtų būti sausas – sėkmingam dygimui būtina pakankama, bet ne perteklinė drėgmė.

Kadangi begonijų sėklos labai smulkios, jas ant dirvožemio galima išberti, naudojant popierinį piltuvėlį. Užberti žemėmis sėklų nevertėtų. Ant substrato išbertas begonijų sėklas rekomenduojama uždengti organiniu stiklu.

Dygimo procesas įprastai užtrunka apie dvi savaites, o jam idealiausia – 22-24 laipsnių temperatūra. Daigams sudygus, temperatūrą patartina sumažinti iki 20 laipsnių.

Daigeliams stiprėjant ir skaičiuojant 4-6 gyvenimo savaitę, juos patartina išpikiuoti. Pikiavimu galima užsiimti ir anksčiau: išaugus pirmiesiems lapeliams, begonijų daigus galima pikiuoti į kasetes su pakankamai smulkiu substratu.

Kol daigeliai neišpikiuoti, juos būtina lieti. Tačiau tai daryti vertėtų atsargiai. Į atskirus vazonėlius persodintų begonijų daigų būtina neperlaistyti. Saugant šaknis, daigus profilaktiškai galima palieti silpnu kalio permanganato tirpalu.

Gėlininkai rekomenduoja begonijas tręšti, o tręšimo dažnumas ir intensyvumas priklauso nuo gėlių vystymosi laikotarpio. Persodintiems ir pamažu stiprėjantiems daigams tinkamiausios kompleksinės mineralinės trąšos. Begonijoms ėmus žydėti, būtinas papildomas tręšimas kalio ir fosforo turinčiomis trąšomis.

Kodėl daigai neauga arba auga lėtai?

Kai kurie gėlių augintojai skundžiasi, kad iš žemės lįsti pradėję ar net šiek tiek ūgtelėję begonijų daigai ima ir sustoja augti. Tokio sustojimo priežastys dažniausiai būna labai paprastos: per žema temperatūra arba netinkamas substratas.

Jei temperatūra yra žemoka, šių gėlių daigai ima formuoti gumbus ir išleidžia šiek tiek daugiau šaknelių. Todėl ima vėluoti ir šiek tiek pristoja jų augimas.

Kokią vietą parinkti?

Begonijos mėgsta šviesias, tačiau tiesioginių saulės spindulių pernelyg nelepinamas vietas. Svarbu atminti, kad nors šios gėlės nemėgsta tiesioginių saulės spindulių, nepakankamai šviesioje vietoje jos nebežydės.

Šioms gėlėms nepatinka sausra. Vis tik ne išeitis ir pernelyg drėgna dirva. Jei vasara labai karšta ir sausa, begonijas laistyti patartina kas antrą dieną ar net kasdien.

Laistant šias gėles, svarbu laikytis paprastos taisyklės – begonijų negalima apipurkšti vandeniu. Laistymui patartina rinktis ne itin šaltą vandenį. Taip pat šių gėlių nereikia perlaistyti: perlaistytos begonijos pradeda pūti ir žūti.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.