Putino uogos – mažai žinomos, bet labai naudingos

Raudonos, nedidelės, neretai vadinamos vaistu nuo šimto ligų – tai putino uogos. Šios mažos uogos savo sudėtyje talpina visą eilę organizmui būtinų medžiagų ir labai naudingų savybių.

Putino uogos – mažai žinomos, bet labai naudingos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Putino uogos – mažai žinomos, bet labai naudingos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Išskirtinė putino uogų vertė – vitamino C gausa.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Išskirtinė putino uogų vertė – vitamino C gausa.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Putinai įprastai žydi vešliais baltos ar kiek gelsvos spalvos žiedais.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Putinai įprastai žydi vešliais baltos ar kiek gelsvos spalvos žiedais.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-02-14 16:24, atnaujinta 2022-03-30 21:02

Kas tai per augalas?

Paprastieji putinai – tai daugmaž 5 metrų ūgį pasiekiantys krūmai, kuriuos puošia tamsiai žalios spalvos, kiek raukšlėti lapai. Paprastieji putinai įprastai žydi vešliais baltos ar kiek gelsvos spalvos žiedais, kurie išsiskiria gana stipriu aromatu.

Išskirtinis putinų bruožas ne tik kvapnūs žiedai, bet ir iki vėlyvos žiemos šiuos krūmus puošiančios ryškiai raudonos spalvos, kiek blizgančio paviršiaus uogos.

Manoma, kad organizmui naudingiausios karčiu skoniu pasižyminčios laukinio putino uogos. Tačiau sveikatai naudingų medžiagų turi ir ant kultūrinio putino krūmų prisirpusios uogos.

Todėl jei norite užsiauginti šių sveikatai naudingų uogų namuose, galite tai nesunkiai padaryti. Tiems, kurie putinus nori auginti savo darže, sode ar kieme, rekomenduojama rinktis saldžiavaisių putinų veisles.

Tiesa, svarbu atkreipti dėmesį, kad naudingos yra ne tik šio krūmo uogos, bet ir patys krūmai. Nors krūmai dažniausiai auginami dekoratyviniais sumetimais, tačiau kartu šie krūmai valo orą ir į išorę išskiria fitonicidus.

Na, o geriausia žinia ta, kad putinai – nereiklus augalas, nereikalaujantis išskirtinių auginimo sąlygų ir gana lengvai prigyjantis naujoje vietoje.

Nauda – nepamainoma

Išskirtinė putino uogų vertė – vitamino C gausa. Tačiau šiose mažose uogytėse taip pat yra ir kitų vitaminų: vitamino A, E, P, K. Putino uogų sudėtyje gausu mikroelementų ir mineralų. Tai puikus kalio šaltinis.

Tarp organizmui naudingų medžiagų šių raudonų uogų sudėtyje rikiuojasi organinės rūgštys, karotinoidai, pektinas, taninai, glikozidinės medžiagos.

Fiksuojama, kad putino uogos pasižymi organizmą tonizuojančiu, medžiagų apykaitą normalizuojančiu ir raminamuoju poveikiu. Raminamąjį poveikį lemia uogose esančios izovalerijoninės ir valerijoninės rūgštys.

Pastebimas pozityvus šių uogų poveikis širdies veiklai. Maža to, tai natūrali šlapimo išsiskyrimą skatinanti priemonė. O dėl vitamino C gausos tai puiki imunitetą stiprinanti priemonė, kurios griebtis patariama pajutus peršalimo simptomus.

Idėjos vartojimui

Šių baltais žiedais žydinčių krūmų uogas galima naudoti kaip ir bet kurias kitas uogas: jas patariama trinti su cukrumi, šaldyti, džiovinti ar naudoti džemų, kompotų, kisielių bei uogienių gamybai.

Sveikos gyvensenos šalininkai iš kokybiškų, nuplautų uogų rekomenduoja spausti sultis. Kulinarijoje putinų uogos puikiai tinka želė ir saldžiųjų patiekalų gamybai. Iš jų taip pat gaminami įdarai: itin skanus putino uogų sumaišytų su cukrumi ir varške įdaras. Puikus organizmą stiprinantis derinys – putino uogos ir medus.

Natūralios medicinos atstovai, kovojant su ant odos atsivėrusiomis opomis ar pūliniais, pataria griebtis šių uogų nuoviro ar antpilo. Antpilai ir nuovirai gali būti ir kovos su skrandžio ligomis priemonė, tačiau tokiu atveju, naudojant putino preparatus, būtina pasitarti su gydytoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.