Ko nežinojome apie lietuviškus apynius

Apyniai nuo seno buvo neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis: tai nepamainomas sudėtinis alaus ingredientas ir juodos duonos pagardas.

Ko nežinojome apie lietuviškus apynius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ko nežinojome apie lietuviškus apynius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Apyniai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Apyniai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Apynių spurgus rinkti patartina rugpjūčio pradžioje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Apynių spurgus rinkti patartina rugpjūčio pradžioje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Taip puikus raminantis produktas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Taip puikus raminantis produktas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 28, 2020, 7:49 PM

Šie augalai priklauso kanapinių (Cannabaceae) šeimai, o jų spurgai yra natūrali, sveikatai draugiška ir labai naudinga priemonė.

Kas tai per augalas?

Tai daugiametis vijoklinis augalas, kurio stiebą dengia kabliukus primenantys dygliai. Apyniai turi mėsingą šaknį, išleidžiančią horizontalius ūglius. Šio augalo stiebas gana šiurkštus. Dar vienas išskirtinis šio augalo bruožas – apynių stiebai įprastai apsivynioja aplink bet kokią atramą.

Kartu tai dvinamis augalas, galintis užaugti iki 2-8 metrų aukščio. Lapai sudaryti iš kelių skiaučių ir siekiantys daugmaž 8-15 centimetrus.

Apyniai pražysta birželio-rugpjūčio mėnesiais smulkiais žaliai balsvos arba gelsvai žalios spalvos žiedais. Šie žoliniai augalai taip pat subrandina ir nedidelius vienasėklius vaisius, kurių dydis siekia daugmaž 3 milimetrus.

Apyniai paplitę visoje Lietuvos teritorijoje. Tačiau itin gerai šie augalai veši derlingame ir drėgname dirvožemyje bei vietose, į kurias patenka nemažai saulės spindulių.

Natūraliai apyniai auga upių, ežerų pakrančių krūmuose, paupių šlaituose, miškų pakraščiuose. Šie augalai, parinkus tinkamą dirvožemį ir vietą, gana sėkmingai auga ir dirbtinėmis sąlygomis.

Kokia apynių nauda?

Bene plačiausiai apyniai žinomi ir labiausiai vertinami dėl raminamojo poveikio. Šis žolinis augalas ramina, teigiamai veikia nervų sistemą, taip pat pasižymi spazmus raminančiu poveikiu.

Tai itin plačiai nuo nemigos, miego sutrikimų ar nerimo vartojamas augalas.

Fiksuojama, kad apynių spurgai ir jų arbata optimizuoja virškinimo sistemos procesus, padeda pagerinti virškinimą ir šlapimo išsiskyrimą. Manoma, kad apyniai gali palengvinti skausmus.

Šiuos augalus galima naudoti ir išoriškai: tai puiki plaukus stiprinanti ir gražinanti priemonė.

Kaip vartoti?

Sveikatos stiprinimo ir gerinimo tikslais patariama naudoti paprastųjų apynių kultūrinių veislių spurgus (Lupuli strobulus).

Spurgus kartu su koteliais rekomenduotina rinkti rugpjūčio pradžioje, kitaip sakant, jų brendimo pradžioje. Renkant vertėtų laikytis tam tikrų atsargumo priemonių: patartina žalius apynių spurgus rinkti su pirštinėmis, nes dėl jų sudėtyje esančių eterinių aliejų ir kitų medžiagų, susilietus su oda, galimos alerginės reakcijos.

Vietoje, į kurią nepatenka tiesioginiai saulės spinduliai, surinktus spurgus reikia sudžiovinti. O sudžiovintus laikyti tamsioje, vėsioje vietoje, natūralios medžiagos maišelyje.

Sudžiovinta žaliava puikiai tinka arbatai, antpilams, nuovirams, užpilams. Apynių arbata – tai puikus ir lengvai paruošiamas produktas, tinkamas nemigos prevencijai, nusiraminimui, virškinimo paskatinimui.

Išoriniam naudojimui idealiai tinka apynių spurgų nuoviras. Būtent nuoviru rekomenduojama skalauti plaukus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.