Lietuviška kraujažolė – kas tai ir kuo ji naudinga?

Paprastoji kraujažolė arba liaudiškai vadinama žaizdos žolė, kurios lotyniškasis pavadinimas Achillea millefolium, yra nuo seno žinoma ir vertinama žolė, sėkmingai auganti ir Lietuvos klimato sąlygomis. Kviečiame susipažinti su pagrindinėmis kraujažolės savybėmis bei jos nauda žmogaus organizmui.

Lietuviška kraujažolė – kas tai ir kuo ji naudinga?<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Lietuviška kraujažolė – kas tai ir kuo ji naudinga?<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Tai tiek vaistinis augalas, tiek piktžolė.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Tai tiek vaistinis augalas, tiek piktžolė.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Paprastoji kraujažolė liaudiškai vadinama žaizdos žole.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Paprastoji kraujažolė liaudiškai vadinama žaizdos žole.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 24, 2020, 12:16 PM

Kas tai per augalas?

Kraujinis, baltažiedis, sruvanosė, nosrava, gajutė, morklapėlis, pelystė – tai liaudiški kraujažolės pavadinimai. Ši daugiametė žolė priklauso astrinių (Asteraceae) šeimai ir yra žinoma dar nuo senovės Romos imperijos laikų.

Šios žolės užauga iki 70 cm aukščio. Jų stiebas gana plonas ir negausiai apaugęs trumpais plaukeliais, o lapeliai suskaidyti ir šiek tiek primena plunksnas.

Kraujažolės įprastai pražysta liepos mėnesį ir žydėti gali iki pat spalio. Jų žiedeliai gana smulkūs, dažniausiai baltos spalvos.

Tai gana stipriai paplitusi žolė, auganti grioviuose, pakelėse, dobilienose, patvoriuose, sausose pievose, pamiškėse, ganyklose, dirvonuose. Kai kurie sodininkai kraujažolėms augti ir plisti leidžia ir savo soduose.

Kraujažolė paplitusi visoje Lietuvoje.

Įdomu tai, kad kraujažolės priskiriamos tiek vaistiniams augalams, tiek piktžolėms.

Kurią dalį naudoti?

Sveikatos stiprinimo tikslais bene dažniausiai naudojamos žydinčių augalų viršūnės ir žiedynai. Tačiau naudoti taip pat galima ir lapus, kai kurie natūraliosios medicinos šalininkai, tinkamai apdorojus, naudoja ir šaknis.

Rinkti kraujažoles patartina saulėtu oru – būtent tada šiose žolėse būna daugiausia eterinių aliejų, teigiamai veikiančių žmogaus organizmą. Surinktą žaliavą patartina sudžiovinti gerai vėdinamoje patalpoje.

Kuo naudinga?

Bene plačiausiai žinomas kraujažolės poveikis yra susijęs su jos pavadinimu: ji naudojama kraujavimo stabdymui, o kartu ir žaizdų priežiūrai. Šios žolės taip pat pasižymi tonizuojančiu ir uždegiminius procesus stabdančiu poveikiu.

Kraujažolės dedamos į vaistinius preparatus, skirtus skrandžio ir žarnyno veiklos gerinimui, virškinimo skatinimui, opaligės simptomų švelninimui. Pastebimas ir teigiamas šių žolių poveikis medžiagų apykaitai – jos padeda normalizuoti medžiagų apykaitos procesus.

Kraujažolių preparatai rekomenduojami ir moterims, nes pasižymi pozityviu poveikiu mažojo dubens raumenims.

Manoma, kad kraujažolėms būdingas ir valantis poveikis: jų preparatai galimai valo organizmą ir kraują nuo kenksmingų medžiagų – toksinų ir šlakų.

Vis tik sergant įvairiomis lėtinėmis ligomis, turint padidėjusį kraujo krešumą, kovojant su akmenlige, šią žolę vertėtų vartoti itin atsargiai, pasitarus su gydytoju, arba jos vengti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.