Trys įdomūs faktai apie juozažolę

Juozažolė, kitaip dar žinoma, lotynišku Hyssopus officinalis vardu – tai gydomosiomis savybėmis pasižyminti žolė. Nors ji kilusi iš Viduržemio jūros regiono, pasodinta ši žolė gana sėkmingai auga ir Lietuvoje.

Trys įdomūs faktai apie juozažolę.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Trys įdomūs faktai apie juozažolę.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Tai dekoratyvinė, prieskoninė ir vaistinė žolė.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Tai dekoratyvinė, prieskoninė ir vaistinė žolė.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Šis augalas yra kilęs iš Viduržemio jūros regiono ir vidurio Azijos šalių.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Šis augalas yra kilęs iš Viduržemio jūros regiono ir vidurio Azijos šalių.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Trys įdomūs faktai apie juozažolę.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Trys įdomūs faktai apie juozažolę.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 29, 2020, 11:24 AM

Keletas pagrindinių savybių

Juozažolės priskiriamos puskrūmiams, jos yra daugiametės, o toje pačioje vietoje gali augti net dešimtmetį ar net dar ilgiau. Šie puskrūmiai užauga iki 20-60 cm aukščio. Jų stiebas – gana status ir šakotas, o lapai – tamsiai žalios spalvos, siaurėjantys ir apaugę plaukeliais.

Juozažolę atpažinti padeda malonus kvapas ir ryškių spalvų žiedai. Jų žiedai gali būti balti, mėlyni arba rožiniai. Šis augalas pražysta įsibėgėjus vasarai – liepos-rugpjūčio mėnesiais.

Įdomu tai, kad juozažolių žiedai auga ne ant stiebelių, bet lapelių pažastyse.

Trys įdomūs faktai

Pirma, nors šis augalas yra kilęs iš Viduržemio jūros regiono ir vidurio Azijos šalių, o mūsų šalyje natūraliomis sąlygomis neauga, pasodintos juozažolės puikiai auga ir sėkmingai žydi ir Lietuvos soduose, daržuose, darželiuose, gėlynuose ar puošia žalias erdves, esančias prie namų.

Šiuos augalus galima dauginti sėklomis arba vegetatyviniu būdu. Tai gana nereiklūs augalai, vis tik, norint auginti juozažoles, vertėtų paieškoti vietos, kurioje aktyviai nesiveisia piktžolės. Tinkamiausias dirvožemis – priesmėlis ir priemolis.

Tiesa, juozažolės labai mėgsta saulėtas vietas.

Dėl ryškių žiedų ir savo išvaizdos šie augalai itin puikiai dera rožynuose. Juozažoles taip pat dažnai renkasi tie sodininkai ir gėlininkai, kurie įrenginėja ir alpinariumus bei ieško kiek aukštesnių augalų.

Antra, tai labai universalus ir multifunkcinis augalas. Juozažolės – tai ne tik dekoratyvus augalas, kartu tai prieskoninė ir vaistinė žolė. Ja galima gardinti mėsos, žuvies patiekalus ir salotas. Džiovintos juozažolės idealiai tinka įvairių daržovių marinatams.

Prieš keletą dešimtmečių juozažolės, vertinant jų vaistines savybes ir jas plačiai naudojant natūraliojoje medicinoje, buvo plačiai auginamos Lietuvos soduose ir darželiuose, todėl gamtoje, pievose ar pagrioviuose dar ir šiandien galima atrasti sulaukėjusių juozažolių atmainų.

Beje, juozažolių eterinis aliejus neretai naudojamas ir kosmetikos bei parfumerijos pramonėje, kaip sudėtinė įvairių odos, plaukų priežiūros produktų bei grožio priemonių dalis.

Trečia, juozažolė – sveikatai naudingas augalas. Jų sudėtyje randami eteriniai aliejai, glikozidai, flavanoidai, organinės rūgštys, mineralai ir kitos medžiagos. Manoma, kad ši žolė, visų pirma, teigiamai veikia virškinimo procesus, normalizuoja virškinimo sistemos darbą, o kartu gerina apetitą.

Kvėpavimo takų ligos – tai dar viena sveikatos problemų grupė, kurios simptomų švelninimui rekomenduojama naudoti minėtų augalų preparatus.

Pastebimas teigiamas juozažolės poveikis ir bendrai organizmo būklei – juozažolė stiprina organizmą. Tarp naudingųjų juozažolės savybių rikiuojasi ir šlapimą varantis, kraujo apytaką normalizuojantis, vidurių pūtimą mažinantis, antiseptinis poveikis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.