Prietarais apipinti katilėliai – universalūs žydintys augalai

Į atlapą įsegtas katilėlis neleis sakyti netiesos. Sėkmingai į kitą pusę išverstas, nesuplyšęs ir neįtrūkęs katilėlis garantuoja atsaką į meilę. Tokiais liaudies prietarais apipintas daug kam pažįstamas augalas – katilėlis.

Prietarais apipinti katilėliai – universalūs žydintys augalai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Prietarais apipinti katilėliai – universalūs žydintys augalai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Auginimo sąlygos ir dirvos bei aplinkos savybės priklauso nuo pasirinktos katilėlių rūšies.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Auginimo sąlygos ir dirvos bei aplinkos savybės priklauso nuo pasirinktos katilėlių rūšies.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Katilėliai priklauso katilėlinių (Campanulaceae) šeimos augalų genčiai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Katilėliai priklauso katilėlinių (Campanulaceae) šeimos augalų genčiai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 16, 2020, 12:13 PM

Katilėliai akį traukia ir džiugina įprastai mėlynos spalvos žiedais. Tačiau galima rasti ir baltai ar violetine spalva žydinčių rūšių. Žiedai, priklausomai nuo konkrečios rūšies savybių, išsiskleidžia vasarą – nuo birželio iki rugpjūčio.

Faktai apie augalą

Katilėlis, lotyniškai vadinamas Campanula, priklauso katilėlinių (Campanulaceae) šeimos augalų genčiai. Nors šie augalai kildinami iš Viduržemio jūros regiono, jie sėkmingai auga, krauna žiedus ir žydi Lietuvoje.

Šie augalai dažniausiai būna dvimečiai arba daugiamečiai. Jų rūšių sutinkama išties daug – sode, gėlyne, balkone ar ant palangės galima auginti stambiažiedžius ir smulkiažiedžius, aukštesnio ir žemesnio ūgio katilėlius.

Gėlininkai ir sodininkai katilėlius vertina dėl ilgo ir gausaus žydėjimo laiko bei nesudėtingo derinimo su kitais augalais. Maža to, egzistuoja gausus skirtingų šių augalų rūšių pasirinkimas – katilėliai būna skirtingos formos, skirtingo aukščio, priklausomai nuo rūšies, skiriasi ir jų auginimo sąlygos. Todėl jie gali sėkmingai atrasti savo vietą beveik kiekviename gėlyne.

Katilėlius kai kurie gėlininkai „apgyvendina“ alpinariumuose, jie gali augti vazonėliuose, taip pat žydinčių gėlių klombose.

Katilėliai dauginami ir auginiais, ir sėklomis. Jie įprastai mėgsta vietas, į kurias patenka ne tiesioginė, bet pasklidusi šviesa. Taip pat katilėliams svarbi tinkama drėgmė ir dirvos laidumas. Vis tik konkrečios auginimo sąlygos ir dirvos bei aplinkos savybės priklauso nuo pasirinktos katilėlių rūšies.

Auga ir namuose

Klaidinga manyti, kad ryškiaspalviais žiedais džiuginantys katilėliai yra išskirtinai vien sodo ar lauke įkurto gėlyno augalai. Tai gali būti ir namuose auginamas dekoratyvinis augalas.

Žinoma, nusprendus katilėlius perkelti iš sodo ar gėlyno į namus, vėlgi vertėtų pasidomėti konkrečiomis rūšies savybėmis. Tačiau yra keletas universalių patarimų.

Kad minėti augalai sužystų namuose ir ne tik vasarą, labai svarbu išpildyti dvi jų auginimo sąlygas. Katilėliams būtina gauti pakankamai šviesos ir šilumos, tuomet, nepriklausomai nuo auginimo erdvės ir metų laiko, galima tikėtis išvysti dailius katilėlių žiedus.

Svarbu nepamiršti, kad katilėliai mėgsta šilumą, tačiau ne karštį. Jei augalas laikomas vietoje, į kurią patenka daug tiesioginės saulės spindulių, patartina tą vietą šiek tiek pritemdyti.

Šie augalai dažniausiai mėgsta drėgmę, todėl juos vertėtų gana gausiai ir periodiškai laistyti, o kartu kas keletą dienų rekomenduojama juos apipurkšti vandeniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.