Aukšta kokybė – tiesiai iš Petronių sodo

Ruduo – derliaus nuėmimo metas. Pasak Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentės Vitalija Kuliešienės, šiuo metu patį darbymetį išgyvena sodininkai, kurių auginamuose soduose jau užderėjo obuoliai, kriaušės, avietės, slyvos ir svarainiai.

 Aukšta kokybė – tiesiai iš Petronių sodo
 Aukšta kokybė – tiesiai iš Petronių sodo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 1, 2021, 4:12 PM, atnaujinta Sep 29, 2022, 1:57 PM

„Kaip tik dabar derlių renka įvairių vaismedžių augintojai. Žinoma, didžiausias dėmesys skiriamas obuoliams, kurie ne tik surenkami, bet ir perdirbami – iš jų gaminamas sūris, sultys ar įvairiausios uogienės. Tiesa, dalis asociacijos narių obuolius užaugina ne bet kaip. Ką tai reiškia? Ogi tai, kad jie yra užauginti pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“, – pasakoja asociacijos prezidentė.

Apie sodininkystės amatą

Anykščių rajone apie 40 hektarų uogynų ir sodų turintis ūkininkas Vitalijus Petronis – vienas jų. Šiandien ūkininko sode galima rasti ne vieną auginamų obuolių rūšį. Žinoma, tai visai nenuostabu, nes per daugiau nei dvidešimt sodininkystės metų, sodai kasmet plėtėsi ir naujinosi.

„Jeigu kalbėti apie pačią sodininkystę ir ūkininkystę, tai tikrai ilgas procesas: du metus ruošiame žemę, tris – žiūrime kaip viskas vyksta, ar gera veislė pasirinkta, ar obelys prigijo, ar nenušalo ir panašiai. Na, o patį sodą kiekvienais metais atnaujiname – pasenusias ar gamtos sąlygų pažeistas obelis atsodiname ar papildome sodą naujomis obuolių veislėmis. Šiandien jų turime devynias Tokias kaip „Šampion“, „Ligol“, „Rajka“, „Auksis“, „Delikates“ ir kita. Džiaugiamės, kad mūsų auginamos obuolių rūšys yra mėgstamos ir bene populiariausios Lietuvoje“, – pažymi sodininkas.

Petronių ūkyje obuolių auginimas neįsivaizduojamas ir be spaudžiamų sulčių. Šios yra spaudžiamos iš taip vadinamų „nekondicinių“ obuolių. O, kad sultys būtų skanios, joms išspausti naudojamos net 3-4 skirtingos obuolių rūšys bei sode užaugintos uogos. Taipogi, nededant jokių priedų.

„Negražiuosius obuolius susmulkiname ir naudojant presą išspaudžiame. Išgautos sultys pasterizuojamos 5-6 minutes 78-79 laipsnių temperatūroje ir supilstomos į skirtingų dydžių – 3 ir 5 litrų talpas. Ant jų taip pat yra ženklas NKP ženklu „Kokybė“, – apie sulčių gamybą pasakoja V. Petronis.

Ženklas „Kokybė“ puošia sodo gėrybes

Įsigydami Petronių obuolius ar iš jų pagamintą produkciją, pavyzdžiui, obuolių sultis, galite būti tikri – produktas išskirtinės kokybės. Taip vadinami ne tik obuoliai, bet ir visi kiti jų sode auginami vaisiai ir uogos, nes yra žymimi Nacionalinės kokybės produktų (NKP) ženklu „Kokybė“, kurį išduoda VšĮ „Ekoagros“.

Pirkėjui toks ženklas rodo, kad pasirinktas produktas išsiskiria savo maistinėmis savybėmis, natūralumu, taip pat gamtos tausojimo aspektais. Taipogi, jiems yra nustatyti tam tikri tręšimo, augalų apsaugos produktų naudojimo apribojimai. O tai reiškia, kad auginant šiuos vaisius galima naudoti tik minimalius, augalų vegetacijai būtinus trąšų kiekius.

Mums šis išskirtinės kokybės ženklas labai malonus darbo įvertinimas. O jo įdedame tikrai daug. Paklaustas apie tai, kodėl nusprendėme siekti sertifikato, visada atsakau taip pat – gyvenime viską reikia daryti kokybiškai, tad kodėl ir vaisių bei uogų taip neauginti. Stengiamės nenuvilti savo pirkėjų, o ženklas „Kokybė“ jiems tai ir įrodo“, – šypsosi V. Petronis.

Derlius nedidelis, bet vis tik džiugina

Paklaustas apie šių metų derliaus prognozę, sodininkas teigia manantis, jog šių metų derlius bus gerokai mažesnis nei praeitų – sudarys vos apie 60 procentų. O tam, anot jo, įtakos turėjo klimato kaita, kuri kasmet atneša daug nežinomybės.

„Prieš daugiau nei dešimt metų sezonai kiekvienais metais buvo panašūs ir didelių pokštų nekrėtė. O dabar nežinome ko laukti – sausros ar šalnos. Žinoma, derlius galėtų būti ir didesnis, bet gerai kaip yra. Derlius vis tiek užderėjo, o tai reiškia, kad mūsų obuolių ir iš jų gaminamų sulčių, bet kokiu atveju, bus galima įsigyti ir paskanauti kiekvienam“, – sako pozityviai nusiteikęs Vitalijus.

Projektą remia Žemės ūkio ministerija, pagal veiklos, susijusios su kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų populiarinimu ir realizavimu, finansavimo taisykles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.