Ūkininkas ėmė auginti egzotiškus grybus: už kilogramą sumoka 15 eurų

Įdomus ir gydantis Shiitake grybas buvo žinomas Kinijoje daugiau nei prieš du tūkstančius metų. Šis grybas yra populiarus ne tik Azijos šalyse, bet ir visame pasaulyje, o naudingosios šių grybų savybės aprašytos įvairiuose moksliniuose straipsniuose, tyrimuose.

Išskirtinius grybus augina ūkininkas iš Piniavos, Andrius Dilinda. Tiesa, pats ūkis įsikūręs Kupiškio rajone, Šaukliškiuose.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Išskirtinius grybus augina ūkininkas iš Piniavos, Andrius Dilinda. Tiesa, pats ūkis įsikūręs Kupiškio rajone, Šaukliškiuose.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Shiitake grybus galima naudoti įvairiai.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Shiitake grybus galima naudoti įvairiai.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
A. Dilinda pripažino, jog lietuviai šių grybų kol kas nevertina ir dažniausiai nepažįsta.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
A. Dilinda pripažino, jog lietuviai šių grybų kol kas nevertina ir dažniausiai nepažįsta.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Shiitake grybas savo gydomosiomis savybėmis yra panašus į ženšenį.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Shiitake grybas savo gydomosiomis savybėmis yra panašus į ženšenį.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Samanta Ilonytė, jp.lt

Nov 4, 2021, 2:18 PM, atnaujinta Nov 4, 2021, 2:27 PM

Shiitake grybas yra įtrauktas net į Guinnesso rekordų knygą. Tokius išskirtinius grybus augina ūkininkas iš Piniavos Andrius Dilinda. Tiesa, pats ūkis įsikūręs Kupiškio rajone, Šaukliškiuose.

Idėją padiktavo Europos Sąjunga

Shiitake grybas savo gydomosiomis savybėmis yra panašus į ženšenį. Jis visiškai nekenksmingas ir gali būti naudojamas kaip vertingas gurmaniškas produktas, taip pat vaistas nuo beveik visų ligų.

Dėl daugybės naudingų šių grybų savybių, galima juos naudoti kaip profilaktinę priemonę, kuri prailgina jaunystę ir stiprina sveikatą, net apsaugo nuo vėžio.

Paklaustas, kaip pats atrado šiuos grybus, A.Dilinda tikino, kad viskas įvyko labai netikėtai.

„Kadangi esu ūkininkas, pirmiausia apie Shiitake grybus perskaičiau Europos Sąjungos nuostatuose dėl paramos jauniesiems ūkininkams. Tokia nauja veikla mane sudomino ir pamaniau, kodėl nebandžius. Taigi, šie metai ir yra pirmieji kaip tuo užsiimu, tačiau veikla – įdomi“, – atskleidė vyras.

„Kas ima jaunojo ūkininko paramą iš ES, ir kas augina Shiitake grybus, tiems pakeliami balai. Tiesa, ES nuostatai turi spragų, mat idealu šiuos grybus auginti kažkur miške, po medžiais, pavėsyje, o miške jų deklaruoti negalima. Todėl ūkininkai priversti juos auginti tiesiog laukuose“, – pridūrė ūkininkas.

Turi medicininių savybių

Vis dėlto, A. Dilinda pripažino, jog lietuviai šių grybų kol kas nevertina ir dažniausiai nepažįsta.

„Lietuviai tokių grybų dar nepažįsta ir ne itin jais domisi. Juos daugiausiai perka būtent restoranai. Tai – prabangos prekė, nes ne kiekvienas įperka 1 kg grybų už 15-16 eurų“, – sakė jis.

Shiitake grybus galima naudoti įvairiai. „Jie naudojami kaip ir paprasti grybai: galima valgyti žalius, kepti ir t. t. Internete pilna kinietiškų, japoniškų receptų. Jie turi ir vaistinių savybių. Yra daug tyrimų apie priešvėžines savybes. Galima džiovinti, naudoti miltelių formos“, – pasakojo A. Dilinda.

Šiuose grybuose indentifikuotas polisacharidas lentinanas. Japonų mokslininkas, profesorius Goro Chihara dar 1998 m. ruoštoje publikacijoje stipriai sukritikavo vėžio gydymą agresyviais preparatais. Jis įrodė, kad būtent lentinanas organizme aktyvuoja fermento perforino sintezę.

Dėl to yra žymiai lengviau sunaikinti navikus ir palaikyti ilgalaikį imuninį atsaką. Šie darbai paskatino lentinano naudojimą onkologinių pacientų gydymui.

Šiais laikais gydytojų onkologų nuomonė apie lentinaną yra palanki, todėl jis plačiai vartojamas adjuvantinei vėžio terapijai.

Auginti – nesudėtinga

Pasak ūkininko, šiuos grybus auginti Lietuvoje nėra sudėtinga.

„Grybai auga savaime, didelių stebuklų jiems nereikia. Shiitake grybas išvertus reiškia ąžuolo grybą, todėl geriausia jį auginti ant ąžuolo, bet tai – labai sunku ir brangu, todėl pagrindas – alksnis, beržas. Pramoniniu būdu yra briketai, ant kurių grybai užauga per kelias savaites.

Tada galima juos auginti ištisus metus. Todėl jei žmonės nori auginti patys namuose, idealiausias sprendimas – briketai. Grybams reikia drėgmės, šilumos. Jie negali būti ant tiesioginės saulės“, – komentavo A. Dilinda.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: Irano ataka – kaip atsakys Izraelis?