ERPB lėšomis „Scandagra Group“ skatins ekologinės žemdirbystės plėtrą Baltijos šalyse

Trijose Baltijos šalyse veikianti skandinaviško kapitalo žemės ūkio prekybos bendrovė „Scandagra Group“ pasirašė paskolos sutartį su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku (ERPB). Pagal šią sutartį bendrovei suteikiama 30 mln. eurų paskola. Jos lėšomis bus finansuojami įmonės projektai, skirti ekologinei žemdirbystei Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje plėtoti. Tai pirmoji Baltijos valstybėse žemės ūkio verslui suteikta ERPB paskola ir pirmoji pasaulyje, skirta pagal banko Tvariojo žemės naudojimo programą.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2018, 12:33 PM, atnaujinta Sep 12, 2018, 12:33 PM

ERPB lėšas „Scandagra Group“ daugiausiai pasitelks ekologinės, tvarios ir inovatyvios žemės ūkio veiklos skatinimui bei sklaidai Baltijos šalyse. Dviejų žemės ūkio kooperatyvų, Švedijos „Lantmannen” ir Danijos „Dansk Landbrugs Grovvareselskab“ (DLG) įkurta „Scandagra Group“ yra viena kompleksinių sprendimų žemės ūkiui lyderių Baltijos šalyse, ir paskolos lėšas bendrovė investuos į kelias pagrindines sritis. Viena svarbiausių − ekologinei žemdirbystei skirtų priemonių populiarinimas ir sertifikuotų ekologinių grūdų supirkimo apimties didinimas. Kita reikšminga ERPB lėšomis finansuojama sritis yra tyrimai ir plėtra: lauko bandymai ir laboratoriniai tyrimai, skirti ekologinių Lietuvos, Latvijos ir Estijos ūkių efektyvumui didinti.

„Daugiau nei dešimtmetį ekologinė žemdirbystė yra vienas mūsų veiklos prioritetų, ir „Scandagra Group“ aktyviai siekia tiek populiarinti Baltijos šalyse užauginamus ekologiškus grūdus Europos rinkose, tiek ir skatinti pačią ekologinę žemdirbystę Baltijos regione. ERPB skirtas finansavimas padės gerokai pasistūmėti šiose srityse ir įgyvendinti ilgalaikes bendrovės iniciatyvas, stiprinti Baltijos valstybių žemės ūkio bei ūkininkų konkurencingumą. Sutelkdami pastangas ekologinių ūkių plėtrai ir tyrimams, siekiame savo klientus, Lietuvos, Latvijos ir Estijos grūdų augintojus, aprūpinti priemonėmis ir žiniomis, leisiančiomis didinti veiklos efektyvumą, mažinti grūdų auginimo kaštus ir taip įgyti konkurencinį pranašumą“, − teigė Julius Puodžiuvelis, AB „Scandagra Group“ vykdomasis direktorius.

Nors ekologinė žemdirbystė visose trijose Baltijos valstybėse nuosekliai auga ir 2012-2016 m. ekologinių žemės ūkių plotai Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje padidėjo daugiau nei trečdaliu, šios žemės ūkio produkcijos plėtra dar atsilieka nuo savo galimybių. ERPB lėšomis šį iššūkį siekiama spręsti susitelkiant į sritis, tokias kaip grūdų rinka, kur aktyviai veikia „Scandagra Group“.

„Nepaprastai džiaugiamės šia partneryste, nes skiriama paskola tiesiogiai padeda įgyvendinti mūsų strateginį tikslą – skatinti tvarią plėtrą ir mažinti klimato kaitos, kitų neigiamą įtaką aplinkai darančių aplinkybių poveikį. Pradėjęs nuo energijos efektyvumą ir atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimą skatinančių projektų, ERPB sutelkia dėmesį į kitas sritis, iš kurių viena svarbiausių − žemės ūkio tvarumas. Paskola suteiks postūmį Baltijos regiono žemės ūkio sektoriaus raidai, padėdama į šią veiklą formuoti kitokį požiūrį, kur tvarumas ir rūpestis aplinka yra prioritetai“, − pabrėžia Wojtek Boniaszczuk, ERPB asocijuotasis direktorius, Žemės ūkio departamento vadovas, atsakingas už Baltijos šalis.

Finansavimas skirtas vykdant Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko strategiją, kuria siekiama užtikrinti perėjimą prie žaliosios ekonomikos ir iki 2020-ųjų pasiekti, kad 40 proc. metinių banko investicijų būtų nukreipta į žaliuosius projektus. Ši paskola – pirmoji, suteikta pagal ERPB perėjimo prie žaliosios ekonomikos strategijos Tvariojo žemės naudojimo programą. Pastarąja susitelkiama į projektus, kuriais siekiama mažinti trąšų, energijos ir kitų išteklių naudojimą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.