Miško technikos gigantas „Komatsu“ lietuviams žada įspūdingų naujovių

Lietuvoje įvyko vieno iš trijų didžiausių miško technikos gamintojų pasaulyje – skandinavų kompanijos „Komatsu Forest“ kasmetinis atstovų Baltijos šalyse susitikimas. Nuo šių metų balandžio mėnesio įmonė suteikė oficialias atstovavimo teises bendrovei „Dojus agro“, taip tikėdamasi sustiprinti savo pozicijas Lietuvoje. Įmonių bendradarbiavimas miškų savininkams ir prižiūrėtojams žada itin gerų naujienų technologinių inovacijų sirtyje.

 Miško technikos giganto „Komatsu Forest“ kitų metų naujienos ir planai Lietuvoje.
 Miško technikos giganto „Komatsu Forest“ kitų metų naujienos ir planai Lietuvoje.
 Miško technikos giganto „Komatsu Forest“ kitų metų naujienos ir planai Lietuvoje.
 Miško technikos giganto „Komatsu Forest“ kitų metų naujienos ir planai Lietuvoje.
 Miško technikos giganto „Komatsu Forest“ kitų metų naujienos ir planai Lietuvoje.
 Miško technikos giganto „Komatsu Forest“ kitų metų naujienos ir planai Lietuvoje.
 Miško technikos giganto „Komatsu Forest“ kitų metų naujienos ir planai Lietuvoje.
 Miško technikos giganto „Komatsu Forest“ kitų metų naujienos ir planai Lietuvoje.
 Miško technikos giganto „Komatsu Forest“ kitų metų naujienos ir planai Lietuvoje.
 Miško technikos giganto „Komatsu Forest“ kitų metų naujienos ir planai Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-12-17 15:22

Susitikime dalyvavo technikos ir serviso atstovai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Suomijos. Suvažiavime apžvelgtos Baltijos šalių rinkos, pasidžiaugta puikiais rezultatais, aptarta sekančių metų plėtros strategija ir pristatytos 2020 m. atnaujintos „Komatsu“ mašinos. Tarp naujienų buvo ir „Komatsu Forest OY“ struktūros pasikeitimai: nuo 2020 m. balandžio mėnesio šiai kompanijai vadovaus dabartinis serviso padalinio vadovas Jari Nurminen.

Per devynerius metus įmonėje jis dirbo visose grandyse nuo techninio, atsarginių dalių ir remonto paslaugų iki skaitmeninio, „debesyse“ teikiamo techninio palaikymo. Gamintojas tvirtai tiki, kad ateityje plėtojant veiklą dominuos techninio palaikymo veiklos plėtra. Todėl neatsitiktinai ir Lietuvoje „Komatsu“ miško techniką yra patikėta atstovauti bendrovei „Dojus agro“, kuri yra puikiai žinoma dėl savo itin profesionalaus aptarnavimo jau pardavus techniką.

Aptarnavimo lyderiai

„Dojus agro“ pasirinkome kaip patikimą partnerį su gerai išvystyta organizacijos ir aptarnavimo pardavus techniką struktūra, – kalbėjo J.Nurminen, „Komatsu Forest OY“ serviso vadovas.

Jis teigė tikintis, kad naujas partneris atskleis neišnaudotą rinkos potencialą.

„Kaip to įrodymą, nusprendėme surengti mūsų kasmetinį Baltijos regiono atstovų susitikimą būtent Lietuvoje. Aptartos tendencijos ir patirtys bus naudingos visiems šio regiono atstovams, o pasisemtos žinios – dar labiau padės didinti „Komatsu“ technikos įtvirtinimą šio regiono miškų sektoriuje“.

„Komatsu Forest Oy“ pradėjo savo atstovybių tinklo Baltijos šalyse reorganizavimą prieš daugiau nei dvejus metus. Visose trijose Baltijos valstybėse „Komatsu“ miško technika pradėjo prekiauti nauji atstovai. Sutartis su „Dojus agro“ dėl atstovavimo Lietuvoje – paskutinė reorganizacijos dalis.

„Matome, kad strateginis ėjimas reorganizuoti atstovybių tinklą pasiteisino – per nepilnus metus „Dojus agro“ ir kiti atstovai pasiekė puikių rezultatų“, – kalbėjo J.Nurminen.

Lietuvoje „Komatsu“ miškų technika – ne naujiena. Šiomis mašinomis dirba pakankamai daug įmonių. Tad kvalifikuota techninė priežiūra ir atsarginių dalių tiekimas yra būtini.

„Jau per pirmuosius mokymus, kuriuos vedėme „Dojus agro“ serviso technikams, įsitikinome jų itin geromis mechanikos, hidraulikos, išmaniųjų sistemų žiniomis“, – tvirtino J.Nurminen. – Todėl esame tikri, kad „Komatsu“ mašinų savininkams bus suteiktos kokybiškos ir profesionalios serviso paslaugos.“

Šiuos žodžius patvirtina ir viena iš Lietuvos miškuose su „Komatsu“ technika besidarbuojančių įmonių.

„Žemaitijos regione dažnai pasitaiko šlapių miškų, kuriuose neretai tenka dirbti, todėl ieškojome patikimos technikos, kuri nepavestų dirbant sudėtingomis sąlygomis“, – kalbėjo bendrovės „Gerimeda“ vadovas Airidas Asauskas.

Jo teigimu „Komatsu 845“ medvežė atitiko aukštos prošvaisos, didelės traukos galios, ilgo rėmo, ir technikos svorio kriterijus, kuriuos buvo prioritetiniai.

„Operatoriui labiausiai patinka erdvi kabina, galingas hidromanipuliatorius ir amortizuojančios apsauginės grotos krovinių skyriuje. O man, kaip įmonės vadovui, labai svarbus veiksnys yra mažos degalų sąnaudos ir „Dojus agro“ serviso reakcijos greitis“, – sako A.Asauskas.

Turint mašiną, be kokybiško ir greito serviso ne mažiau svarbu yra tinkamas atsarginių dalių tiekimas ir kokybė.

„Jau kurį laiką stebime tendenciją, kad Baltijos šalių klientai spėjo pajusti skirtumą tarp originalių „Komatsu“ atsarginių dalių ir jų analogų“, – kalbėjo Jari Tyrvainen, „Komatsu Forest“ atsarginių dalių padalinio vadovas. – Kai susiduri su rimtais technikos gedimais, kuriuos išprovokuoja ne vien sunkus technikos darbas miške, bet ir nekokybiškos, apkrovų neatlaikančios detalės ar jų mazgai, tampa daugiau nei aišku į ką verta investuoti. Naudojant originalias atsargines dalis, jų tarnavimo laikas yra kur kas ilgesnis, o tai reiškia, kad klientai patiria mažiau prastovų. Be to, galimybė gauti atsargines dalis per 24 valandas taip pat taupo klientų laiką ir leidžia jaustis užtikrintai.“

Nuo 2020 m. – atnaujintos mašinos

Ateinančiais metais „Komatsu“ pateiks naujovių ir pačiose mašinose.

„Nuo 2020 m. „Komatsu Forest“ atnaujina savo gaminamą techniką. Tai susiję su naujausiais 5 etapo variklių išmetamų teršalų ribojimais. Šių mašinų pirkėjus nuo kitų metų pasieks atnaujinti medvežių bei medkirčių modeliai. Medkirtėse patobulintos galinės ašies dalys užtikrins didesnę prošvaisą, kuri padės lengviau įveikti pasitaikančias kliūtis sudėtingame reljefe. Be to, patobulintas vairo stiprintuvas bei padidinta traukos jėga pagerinantys medkirčių manevringumą ir darbų našumą.

Mažos, bet svarbios detalės taip pat numatytos ir medvežėse: naujas orbitinis vairavimo ratukas suteiks daugiau komforto ir erdvės kabinoje, ilgesni valytuvų šepetėliai ant šoninių langų ir mažesnis atspindys nuo apsauginių grotų. Tai tik keletas atnaujinimų“, – privalumus vardijo bendrovės „Dojus agro“ vyriausiasis vadybininkas – konsultantas Egidijus Šulcas.

Tikimasi, kad jau kitais metais Lietuvos rinkai bus pristatyta ir atnaujinta „Komatsu 901XC“ medkirtė, kuri Suomijoje vos per metus laiko tapo populiariausiu modeliu. „Ypač geras stabilumas, mažas slėgis į gruntą bei 3 siurblių hidraulika – tai šio modelio vizitinė kortelė,“ – kalbėjo Jari Nurminen.

Jam pačiam yra tekę valdyti kito gamintojo medkirtę, kurios techninis sprendimas – kabinos priekyje sumontuotas hidromanipuliatorius.

„Iš patirties galiu pasakyti, kad priekyje sumontuotas hidromanipuliatorius ne tik trukdo matomumui, bet ir daro įtaką operatoriaus darbo komfortui. Pradėjus dirbti su „Valmet“ medkirte, dėl kabinos šone sumontuoto hidromanipuliatoriaus pajutau esminius skirtumus: puikus matymo kampas, gerai matomos medžių viršūnės ir vaizdas į priekį, kirtimo galva yra arčiau kabinos, o dėka pasukamos kabinos visada galima planuoti būsimą veiksmą“, – teigė jis.

Padeda efektyviai dirbti

„MaxiFleet“ yra „Komatsu“ miško mašinų nuotolinio monitoringo realiu laiku sistema, kuri analizuoja mašinų duomenis ir siunčia juos įmonės savininkui.

Šios sistemos galimybės yra itin plačios: galima matyti mašinos vietą žemėlapyje, klaidas mašinos monitoriuje, pagamintos produkcijos kiekį, operatoriaus duomenis, biržės duomenis. Iš siunčiamų duomenų galima formuoti ataskaitas apie degalų sąnaudas per valandą, našumą kubiniais metrais, operatorių darbo efektyvumą, palyginti panašių dirbančių mašinų produktyvumą.

„Tai ypač svarbu ir operatorių tobulėjimui, ir darbo efektyvumo didinimui. Kai kuriose įmonėse Latvijoje operatoriams mokamas atlyginimas, remiantis „MaxiFleet“ ataskaita. Analizuodamas savo darbo duomenis operatorius gali žymiai padidinti savo darbo efektyvumą, – kalbėjo bendrovės „Dojus agro“ vyr. vadybininkas – konsultantas E.Šulcas.

Savininkas turėdamas galimybę analizuoti duomenis, koks yra našumas ir efektyvumas tam tikro tipo medynuose, galės pasiskaičiuoti su kokia kaina dalyvauti miško ruošos darbų konkursuose. Taip pat pervažiuojant į sekančią biržę galima nusiųsti biržės eksploatavimo technologines korteles su medienos sortimentų ilgiais, plongalio skersmeniu. Taip taupomas operatoriaus laikas bei laikomasi nustatytų taisyklių.

„MaxiFleet“ padeda galima numatyti ir artėjantį mašinos techninio aptarnavimo laiką, planuotis kirtimo galvos keitimą, gedimų prevenciją, akumuliatoriaus būseną, pagal orus nustatyti mašinos pašildymą prieš darbą.

„Sparčiai vystant technologijas, o gamintojams investuojant į jų taikymą gamyboje, galbūt ateityje sulauksime ir nuotoliniu būdu valdomų „Komatsu“ miško mašinų,“ – tikino vadybininkas.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą