Lenkijoje dingusių žmonių ieškos ir aiškiaregys

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

K. Jackowskis populiarumu nesiskundžia, nors ir nesutinka, kad jo sugebėjimus ištirtų tarptautinė komisija.
K. Jackowskis populiarumu nesiskundžia, nors ir nesutinka, kad jo sugebėjimus ištirtų tarptautinė komisija.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Jun 4, 2013, 8:37 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:48 PM

Katovicų miesto prokuratūra greičiausiai nesitikėjo, jog sukels tokius didelius šalies visuomenės ginčus ieškoti dingusių žmonių įdarbinusi populiariausią Lenkijos aiškiaregį Krzysztofą Jackowskį.

Generalinės prokuratūros atstovas spaudai Mateuszas Martyniukas iš pradžių paskelbė, kad parapsichologų paslaugomis šalies prokuratūros iki šiol nesinaudojo, ir suabejojo, ar reikėjo tai daryti kolegoms Katovicuose.

Bet M. Martyniukas kartu pripažino, jog dingusių žmonių paieška kartais patenka į visišką aklavietę.

Tuomet nusivylę ieškomojo giminaičiai reikalauja kviesti arba patys atsiveda aiškiaregius.

Žinoma, tokie pasiteisinimai neįtikino mokslininkų – jie negailestingai sukritikavo Katovicų prokuratūros sprendimą.

Patarimus dalina studentams

Varšuvos politechnikos universiteto dėstytojas Andrzejus Sienkiewiczius pareiškė, kad pradeda bijoti savo šalies policijos, kuri įdarbina šarlatanus.

Savo ruožtu fizikos profesorius Lukaszas Turskis pridūrė, kad jam nė neapsiverčia liežuvis komentuoti tokios kvailystės.

Jis viliasi, kad šalies vadovai įkrės proto neatsakingiems prokurorams.

Ginčus dar paaštrino ir pranešimai, jog minėtą aiškiaregį K. Jackowskį skaityti paskaitų noriai kviečiasi aukštosios mokyklos.

Prieš kelias savaites K. Jackowskis viešėjo Poznanės ekonomikos universitete, kur perskaitė pranešimą „Skeptiškas ir racionalus požiūris į aiškiaregystę”.

Universiteto vadovybė gyrėsi, kad paskaita sulaukė didžiulio pasisekimo: esą studentai aiškiaregį užpylė klausimais apie jo verslo sėkmės paslaptis.

Rektoriaus pavaduotojas Janas Mikolajczykas tvirtina, kad tokio susitikimo panoro patys studentai. Juos esą suintrigavo faktas, jog K.Jackowskis buvo vienas iš nedaugelio asmenų, nuspėjusių ekonominę krizę Lenkijoje ir visoje ES.

Vis dėlto žinia, jog K. Jackowskis pranešimus prieš tai skaitė dar keturiuose universitetuose, pribloškė dalį inteligentijos.

Medicinos profesorius Maciejus Zatonskis aiškiaregį pavadino garsiausiu Lenkijos sukčiumi ir paragino studentus boikotuoti jo pranešimus.

Ragino Seimą melsti lietaus

„Didžiausias nesusipratimas – tai, kad aiškiaregys kviečiamas ne kaip iliuzijų meistras, bet kaip ekonominių analizių ekspertas”, – mano verslo psichologas Jacekas Santorskis.

Vis dėlto internautų nuomonės dėl aiškiaregio įdarbinimo prokuratūroje išsiskyrė. Vieni giria teisėsaugininkų sprendimą visais įmanomais būdais ieškoti dingusiųjų ir vardija tariamus K. Jackowskio nuopelnus.

Kita dalis internautų negailestingai šaiposi iš prokuratūros ir ragina įdarbinti ir astrologus bei kortų būrėjus.

Esą tuo net nereikėtų stebėtis – juk prieš keletą metų vienas seimūnas ragino bendra parlamentarų malda prišaukti lietų.

Kai kurie internautai net iškėlė versiją, jog aiškiaregių populiarumą Lenkijoje lemia tai, kad tautiečiai nuo seno yra pratinami tikėti bažnytiniais stebuklais, popiežių šventumu, egzorcistų galiomis.

Nesutinka būti ištirtas

50 metų K. Jackowskis išgarsėjo, kai 2003 metais laimėjo Japonijos televizijos „Asahi” surengtą aiškiaregių turnyrą.

Tekintoju dirbęs vyriškis aiškiaregyste ėmė verstis prieš du dešimtmečius ir tvirtina per tą laiką padėjęs surasti beveik tūkstantį dingusių žmonių.

Žiniasklaida ne kartą spausdino aiškiaregiui dėkingų žmonių pasakojimus, tačiau policija atkakliai tikino, kad nesikreipia pagalbos į K. Jackowskį.

Prieš dvejus metus policijos vadovybė bei dingusių žmonių paieška užsiimanti organizacija ITAKA paviešino ataskaitas, kuriose teigiama, kad aiškiaregių pagalba yra visiškai neefektyvi ir nepasiteisina.

Be to, pasitvirtino tik penktadalis prieš pastaruosius Seimo rinkimus K. Jackowskio išsakytų prognozių. Šaipomasi ir iš to, kad jis nesugebėjo numatyti savo likimo ir nesėkmingai balotiravosi į Seimą.

Tokie argumentai vis dėlto neatbaido K. Jackowskio klientų – jis lieka populiariausiu šalies aiškiaregiu, nors ir nesutinka būti ištirtas tarptautinės mokslininkų komisijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.