Stringa derybos dėl ES biudžeto

Specialiai lrytas.lt, Briuselis

L. Linkevičius teigė esąs optimistiškai nusiteikęs, kad ES Tarybai ir EP pavyks susitarti dėl septynerių metų ES biudžeto.<br>J. Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
L. Linkevičius teigė esąs optimistiškai nusiteikęs, kad ES Tarybai ir EP pavyks susitarti dėl septynerių metų ES biudžeto.<br>J. Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Jun 25, 2013, 9:23 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:04 AM

Europos Sąjungos ateinančių 7 metų finansinė ateitis atsidūrė aklavietėje. Nors praėjusią savaitę airiai džiaugėsi su Europos Parlamentu (EP) pasiekę kompromisą, nuotaikos dėl 2014 – 2020 metų biudžeto pačiame EP ne tokios džiaugsmingos. Vieningos pozicijos pritarti ar ne ES biudžetui nėra ne tik tarp skirtingų politinių jėgų, bet ir pačių frakcijų viduje.

Prieš antradienį Liuksemburge vykusią Bendrųjų reikalų tarybą Lietuvos Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigė esąs optimistiškai nusiteikęs, kad ES Tarybai ir EP pavyks susitarti dėl septynerių metų ES biudžeto.

„Palaikome airius, negalime likti be biudžeto, antraip užkirsime kelią naujovėms, infrastruktūros reformoms, mokėjimams iš sanglaudos fondų. Priimti sprendimą šiandien labai svarbu“, - teigė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Tačiau to padaryti nepavyko. Nors airių pasiektam kompromisui, panašu, pritaria ES šalių ministrai, kompromisinio susitarimo neįžvelgia EP. Šios institucijos pritarimas būtinas vasarį priimtam ES lyderių sprendimui patvirtinti.

Europos Parlamento socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos pirmininkas Hannesas Swoboda pareiškė, kad dar laukia kruopšti paskutiniojo Tarybos pasiūlymo analizė.

ALDE grupės lyderis Guy Verhofstadtas taip pat pareiškė, kad Airijos biudžeto pasiūlymai frakcijoje bus aptarti šią savaitę.

Tiesa, vyriausiasis EP derybininkas biudžeto klausimu Alainas Lamassoure`as žiniasklaidai teigė, kad jį tenkintų pasiektas kompromisinis susitarimas, tačiau pozicijos šiuo klausimu išsiskiria ir didžiausioje EP Europos liaudies frakcijoje.

Tai lrytas.lt patvirtino ir šios politinės grupės narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Pozicijos iš pažiūros dar yra labai skirtingos, tad bendro sprendimo bus siekiama trečiadienio posėdyje. Dešinės politinės jėgos tradiciškai labiau linkę pritarti taupymui, tačiau dar tikrai per anksti teigti, kad Europos liaudies partija ketina pritarti ES lyderių susitarimui.

ES Taryba teigia, kad tam tikras sprendimas rastas, tačiau daugelis EP politinių frakcijų žiūri skeptiškai ir yra indikacijų, kad nepasiekus sutarimo EP, derybos dėl septynerių metų biudžeto bus atnaujintos“, - teigė EP narė.

Jei pasiūlytam biudžeto projektui EP nepritars iki liepos 1-osios, derybas su šia institucija iš Airijos turės perimti Lietuvos diplomatai.

Po 24 valandas trukusių trišalių derybų tarp ES Tarybai atstovaujančios Airijos, Komisijos ir EP buvo sutarta, kad biudžeto suma – 960 mlrd. eurų – nesikeis. Tačiau airiai atsižvelgė į kitus parlamentarų reikalavimus dėl biudžeto vieningumo ir skaidrumo, alternatyvių biudžeto surinkimo būdų ir jo peržiūros, daugiau dėmesio nuspręsta skirti užimtumo, augimo skatinimui.

Daugiausiai klausimų iki šiol kelia biudžeto lankstumo nuostatos, perkeliant vienoms programoms nepanaudotas lėšas kitiems tikslams.

„Susitarimas jau arti, vilkinti biudžetą – ne išeitis. Likę skirtumai neatitinka tos kainos, kurią tektų sumokėti už tolimesnį proceso vilkinimą. Pagalvokite apie jaunimo nedarbo mažinimo iniciatyvas, įmonių likvidumą, pasitikėjimą institucijomis“, - sakė biudžeto komisaras Januszas Lewandowkis.

Tad airiai per kelias jiems pirmininkauti likusias dienas ir toliau mėgins derinti pozicijas ir siekti realaus kompromiso su EP. Šioje institucijoje antradienį ir trečiadienį organizuojami frakcijų posėdžiai biudžeto klausimui aptarti ir frakcijų pozicijoms išgryninti.

„Toks stumdymasis gali būti žalingas, kai paaiškės, kad tam tikriems sektoriams jau kitais metais ims trūkti finansavimo. EP parodė savo poziciją, tačiau laikas mėginti ieškoti, kaip iš šios situacijos laviruoti“, - teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Planuojama, kad dėl stringančio ES biudžeto patvirtinimo tarsis ir ketvirtadienį į Briuselį suvažiuosiantys šalių narių vadovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.