Europos Parlamentas nuomonės dėl biudžeto nekeičia

Specialiai lrytas.lt, Briuselis

V. Blinkevičiūtė informavo, kad nuspręsta airių pasiūlytam kompromisui nepritarti.<br>M. Kulbio nuotr. iš archyvo
V. Blinkevičiūtė informavo, kad nuspręsta airių pasiūlytam kompromisui nepritarti.<br>M. Kulbio nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Jun 26, 2013, 4:24 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:33 AM

Po trečiadienį vykusių Europos Parlamento frakcijų posėdžių migla dėl Europos Sąjungos septynerių metų biudžeto ateities nesisklaido. Didžiausios EP politinės grupės ir toliau laikosi nuomonės, kad Tarybos pasiūlytas kompromisas jų netenkina.

Daugiausia narių turinti Europos liaudies partija vieningo sprendimo – pritarti ar ne biudžeto projektui – po trečiadienį įvykusio posėdžio nepriėmė.

Šios frakcijos narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė portalui lrytas.lt teigė, kad kol kas pateiktam biudžeto paketui pritartų tik nedidelė politikų grupė.

Vieningai laikosi antra pagal dydį EP Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcija. Jos narė Vilija Blinkevičiūtė portalą lrytas.lt informavo, kad nuspręsta airių pasiūlytam kompromisui nepritarti. Ši politinė jėga vienija 190 iš 754 EP politikų.

Tiesa, nuo ateinančio pirmadienio EP posėdžiaus jau 766 politikai, mat kurį laiką tik stebėtojų teisėmis dirbę 12 kroatų taps oficialiais šios institucijos nariais. „Manome, kad tokiam biudžetui negalime pritarti, nes Taryba ir jai atstovaujantys airiai neįdėjo pakankamai pastangų ieškant visus tenkinančio kompromiso. Pabrėžiu, kad tai ne kova tarp atskirų institucijų, o kova už ES piliečių ateitį“, - teigė V. Blinkevičiūtė.

Kiek anksčiau apie nepritarimą 960 mlrd. eurų vertės biudžeto paketui informavo ir trečia pagal dydį Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcija, vienijanti 84 narius.

Jos narė iš Lietuvos Justina Vitkauskaitė-Bernard teigė, kad įvertinusi paskutinį Airijos pateiktą biudžeto pasiūlymą, frakcija patvirtino, kad pasiūlymas nėra pabaigtas ir paragino parlamento derybininkus toliau tartis su Taryba dėl geresnio pasiūlymo.

Akcentuojama, kad biudžetas turėtų daugiau dėmesio skirti augimo politikai ir inovacijoms.

Mūsų frakcija taip pat pažymi, kad septynerių metų biudžeto klausimo negalima atskirti nuo derybų dėl Bendrosios žemės ūkio politikos reformos. Kol kas neišspręstas ir 2013 m. biudžeto deficito klausimas“, - portalą lrytas.lt informavo J. Vitkauskaitė-Bernard.  

Tiesa, panašu, kad parlamentarai supranta, jog reikalauti didesnio 2014 – 2020 metų biudžeto neįmanoma. Tačiau parlamento nariai reikalauja priimti jų pasiūlymus dėl privalomos peržiūros ir reikiamų biudžeto korekcijų įpusėjus 2014-2020 laikotarpiui.

Be to, reikalaujama biudžeto lankstumo, kuris leistų vienoje srityje nepanaudotas lėšas skirti kitai sričiai ar perkelti į kitus finansinius metus.

„Norime, kad lėšos, kurios bus sutaupytos vienoje srityje, būtų perkeltos kitoms sritims. Jau dabar akcentuojame, kad jaunimo užimtumui skatinti septyneriems metams skirti 6 mlrd. eurų yra nepakankama suma. Manoma, kad visos šios lėšos bus panaudotos per artimiausius pora metų, o ar problemos bus išspręstos, neaišku. Todėl ir reikalaujame lankstumo“, - teigė V. Blinkevičiūtė.

Panašu, kad didžiausi nesutarimai šioje srityje kyla dėl to, ar perkeliamoms sumoms turėtų būti taikomi tam tikri limitai.

Be to, EP nariai reikalauja, kad būtų išspręstas ir 2013 m. ES biudžeto deficito klausimas. Skaičiuojama, kad šįmet apmokėti visoms sąskaitoms bendrijai gali pritrūkti 16 mlrd. eurų.

Tačiau V. Blinkevičiūtė teigė, kad dar yra vilties, jog visus tenkinantį kompromisą airiai pasieks per kelias ateinančias dienas. Tokiu būdu didelė našta neužgriūtų ir taip intensyvaus Lietuvos pirmininkavimo. Be to, būtų išvengta ir vėluojančių mokėjimų 2014-aisiais.

Vilčių pajudėti iš aklavietės teikia ir ketvirtadienį Briuselyje vyksiantis Europos vadovų susitikimas.

Nors viltis, kad dėl 2014-2020 metų bus balsuojama jau kitos savaitės EP posėdyje Strasbūre mažėja, tačiau EP plenarinės sesijos darbotvarkės pakeitimus galima daryti iki kito pirmadienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.