L. Linkevičius sveikina sutarimą dėl ES biudžeto

Lietuvos užsienio reikalų

Po džiugios žinios glėbesčiavosi Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schultzas ir Airijos užsienio reikalų ministras Eamonas Gilmore'as.<br>AP
Po džiugios žinios glėbesčiavosi Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schultzas ir Airijos užsienio reikalų ministras Eamonas Gilmore'as.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-06-27 17:31, atnaujinta 2018-03-05 03:39

„Tai - labai svarbios žinios. Lietuva sveikina šį pranešimą ir nori padėkoti pirmininkaujančiai Airijai bei anksčiau pirmininkavusioms šalims, Europos Parlamentui ir Europos Komisijai už pastangas pasiekti šį susitarimą. ES Tarybai pradėsianti pirmininkauti Lietuva yra pasiruošusi tęsti darbus Europos augimo klausimais, o daugiametis biudžetas yra pagrindinė priemonė įgyvendinti augimo, jaunimo užimtumo, mokslinių tyrimų ir inovacijų tikslus“, - Užsienio reikalų ministerijos pranešime cituojamas L. Linkevičius.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad politinis susitarimas dėl Europos Sąjungos 2014-2020 metų biudžeto buvo kompromisinis.

Į ES viršūnių susitikimą atvykusi šalies vadovė Briuselyje sakė mananti, kad jis galutinai bus patvirtintas tik rudenį.

„Politinis susitarimas yra kompromisinis, tam, kad visos pusės būtų patenkintos ir Europos parlamentas ir tarybos šalys narės. Buvo kompromisinis, ypač ta vieta, kur ėjo kalba apie lankstumą biudžeto - kiek galima panaudoti kokiais metais to, kas lieka ir ar turi tam būti uždėtos lubos. Tai kadangi biudžetas septynių metų, tai buvo padalinta beveik per vidurį - ketverius metus be lubų, o trejus metus su lubom“, - žurnalistams Briuselyje sakė D. Grybauskaitė.

„Norėčiau tikėtis, kad galutinis, nors tai yra politinis susitarimas, jis turi būti patvirtintas tiek Europos Tarybos, tiek nubalsuotas, pritariant Europos Parlamente - o tai greičiausiai įvyks tik rudenį“, - sakė prezidentė.

Prieš prasidedant viršūnių susitikimui Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso ketvirtadienį paskelbė, kad ES priėmė politinį susitarimą dėl karštus ginčus provokavusio trilijono eurų biudžeto 2014-2020 metų laikotarpiui.

Pasak J. M. Barroso, šį susitarimą sudarė Europos Komisija, kuri yra Bendrijos aukščiausioji vykdomosios valdžios institucija, Europos Parlamento vadovybės ir Airijos, kuri šiuo metu pirmininkauja ES.

Tačiau šią sutartį dar turės oficialiai patvirtinti 754 Europos Parlamento įstatymų leidėjai.

Balsavimas dėl 960 mlrd. eurų (3,31 trln. litų) biudžeto Europos Parlamente turėtų vykti, kai pirmininkavimą Europos Vadovų Tarybai jau bus perėmusi Lietuva.

Parlamentas neseniai atmetė vieną kompromisinį susitarimą, reikalaudamas didesnio biudžeto lankstumo - pavyzdžiui, leisti vienur nepanaudotas lėšas nukreipti į kitą sektorių.

Europarlamentarai taip pat norėjo, kad biudžetą būtų galimą peržiūrėti jo įgyvendinimo laikotarpio viduryje, viliantis, kad atsigaunant ekonomikai bus galima sušvelninti suvaržymus lėšų eikvojimui.

Patvirtinus visą biudžetą, Lietuvai teks vadovauti deryboms dėl daugiau nei 70 sektorinių biudžetą įgyvendinančių teisės aktų. Jų patvirtinimas būtinas, kad pinigai jau kitąmet galėtų pasiekti šalis nares.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.