Neišmanėle pravardžiuojama C.Ashton sugeba uždirbti milijonus

Europos Sąjungos vyriausioji įgaliotinė užsienio ir saugumo politikai Catherine Ashton nemėgsta žurnalistų. Tuo jau turėjo progos įsitikinti ir mūsų šalies žiniasklaida.

C.Ashton šiuo metu vieši Lietuvoje.<br>AP nuotr.
C.Ashton šiuo metu vieši Lietuvoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 5, 2013, 5:08 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:13 PM

Galbūt dėl šios priežasties C.Ashton, šiuo metu viešinti Vilniuje, būdama tokia aukšta Europos pareigūnė, yra taip menkai žinoma eiliniams Europos piliečiams. Apie šią politikę sklando nemažai gandų ir apkalbų. Netgi abejojama jos kompetencija, šaipomasi, kad ši britė nemoka jokios kitos kalbos, išskyrus anglų.

Įtakingoji britė

Tačiau kad ir kaip garsiai šunys amsėtų, karavanas eina. 2013 m. vasarį C.Ashton pateko į įtakingiausių Didžiosios Britanijos moterų sąrašą.

Jos atlyginimas – 328 tūkst. svarų sterlingų per metus. Tai - daugiau kaip 1,3 mln. litų, arba beveik 110 tūkst. litų per mėnesį. C.Ashton atlyginimas didesnis ir už Didžiosios Britanijos pirmininko Davido Camerono, ir už JAV prezidento Baracko Obamos. Tiesa, Europos Komisijos prezidento Jose Manuelio Barroso alga - dar didesnė.

57 metų C.Ashton yra ištekėjusi, jos vyras Peteris Kellneris - politikos komentatorius, žurnalistas, vadovauja internetinei visuomenės apklausų kompanijai. Ji turi du vaikus – sūnų, gimusį 1988 m., ir dukrą, gimusią 1991 m., taip pat yra trys vyro vaikai iš ankstesnės santuokos.

ES diplomatijos vadovė kilusi iš darbininkiškos šeimos, jos protėviai buvo angliakasiai. C.Ashton iš šeimos buvo pirmoji, įstojusi į universitetą. 1977 m. Londono Belfordo koledže ji baigė sociologijos bakalaurą.

Aštuntajame dešimtmetyje moteris aktyviai dalyvavo judėjime už branduolinio ginklo uždraudimą, užsiėmė labdaringa veikla, dirbo įvairiose visuomeninėse organizacijose. Dešimtajame dešimtmetyje dirbo daugiausiai laisvai samdoma politikos konsultante.

2001 m. pradėjo dirbti Didžiosios Britanijos vyriausybėje. C.Ashton yra leiboristų partijos narė. 2008 spalį tapo Didžiosios Britanijos atstove Europos Komisijoje – komisare prekybai. Didysis C.Ashton karjeros šuolis britų nekenčiamose ES institucijose įvyko 2009 gruodį – tada ji tapo ES vyriausiaja įgaliotine užsienio ir saugumo politikai, kuria dirba ir iki šiol.

Kompetencija sukėlė abejonių

Kalbant apie C.Ashton dažnai pabrėžiama, kad ši politikė nė karto nebuvo išrinkta. „Catherine Ashton reprezentuoja viską, kas blogai su Europos Sąjunga, - teigia rašytojas ir žurnalistas Richardas Matheris. - Ashton yra neišrinkta, nepatyrusi pareigūnė, kuri neturi jokio supratimo apie arabų ir Izraelio konfliktą“.

C.Ashton kaip neišmananti Artimųjų Rytų problemų ypač pagarsėjo 2012 m. kovą, kai sulygino žydų vaikų šaudymą Tulūzoje su situacija Gazoje.

„Kai mes galvojame apie tai, kas šiandien nutiko Tulūzoje, kai prisimename metų senumo įvykius Norvegijoje, kai žinome, kas vyksta Sirijoje, kai matome, kas vyksta Gazoje ir kitose pasaulio dalyse, mes prisimename vaikus, kurie neteko gyvybių“, - pasaulio žiniasklaida citavo jos pasisakymą.

Tulūzos, kur žuvo viso labo trys žydų vaikai, ir Gazos įvykių sulyginimas sukėlė audringą reakciją. C.Ashton gynėsi, kad žiniasklaida iškraipė jos žodžius, ir kad ji šalia Gazos minėjusi ir Sderotą, ir kalbėjusi taip pat ir apie Izraelio vaikus.

Tačiau C.Ashton kompetencija įtarimų kėlė ir anksčiau, vos ją paskyrus į ES diplomatijos vadovės postą.

„Niekada niekieno niekur neišrinkta, neturinti kvalifikacijos praktiškai nė vienam darbui, kurį darė“, - piktinosi „The Spectator“ redaktorius Rodas Liddle'as.

„The Guardian“ tuomet rašė: „Cathy tiesiog pasisekė... Jos ir Hermano Van Rompuy (Europos Vadovų Tarybos pirmininko) paskyrimas buvo visiška gėda. Jie yra ne daugiau, kaip sodo nykštukai“.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?