Airijos gyventojai referendume netikėtai atmetė parlamento reformą

Airijos gyventojai nedidele balsų

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 6, 2013, 11:28 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:52 AM

Konservatorių premjeras Enda Kenny panaikinti Senatą pažadėjo per rinkimų kampaniją. Koalicinei vyriausybei netikėti balsavimo rezultatai reiškia skaudų pralaimėjimą.

„Tai didelis smūgis“, - televizijos stočiai RTE sakė transporto ministras Leo Varadkaras. Apklausos pastarosiomis savaitėmis rodė, kad premjero iniciatyvai bus pritarta. Penktadienį vykusio referendumo aktyvumas siekė 40 proc.

E.Kenny planuojamą Senato panaikinimą grindė tuo, kad jis prasiskolinusiai Airijai kasmet atsieina 20 mln. eurų. Be to, aukštieji parlamento rūmai neturi galių ir yra nedemokratiški.

Senato šalininkai tuo tarpu kaltino E.Kenny partiją „Fine Gael“, kad taip ji nori tik sustiprinti savo valdžią.

Senatas jau buvo kartą panaikintas 1936-aisiais, tačiau jau po metų, priėmus naują konstituciją, vėl įsteigtas. Daugumą Senato narių iš 60 renka politikų ir mokslininkų kolegijos.

Kad įveiktų sunkią ekonominę krizę, Airijos vyriausybė 2010 metų rudenį susitarė su ES ir Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl 85 mlrd. eurų paramos. Mainais už tai šalis įsipareigojo vykdyti griežtą taupymo kursą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.