Eurokomisaras: „Kai užpuoli vieną ES valstybę, užsipuoli visą ES“

Specialiai lrytas.lt, Strasbūras

„Rusijai reikia pasakyti – kai užpuoli vieną ES valstybę, tai užsipuoli visą ES“, - sakė už prekybą atsakingas Europos komisaras K.de Guchtas.<br>„Reuters“ nuotr.
„Rusijai reikia pasakyti – kai užpuoli vieną ES valstybę, tai užsipuoli visą ES“, - sakė už prekybą atsakingas Europos komisaras K.de Guchtas.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis, Guoda Pečiulytė

Oct 8, 2013, 11:13 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:35 AM

Pustuštėje Europos Parlamento salėje antradienio vakarą Lietuvos europarlamentarai šaukėsi pagalbos kovoje su Rusijos ekonomine blokada.

Girdėjosi pasiūlymai išsikviesti Rusijos ambasadorių ES, kad šis pasiaiškintų dėl šalies veiksmų, o pieno produktų importo draudimą laikyti Rusijos išpuoliu prieš visą Europos Sąjungą.

Įsiterpti teko ir Užsienio reikalų viceministrui Vytautui Leškevičiui.

„Kalbu kaip Lietuvos atstovas, ne kaip ES Tarybos atstovas“, - pabrėžė V.Leškevičius.

Pasak jo, Rusijos veiksmai yra iššūkis visai ES, taip pat tarptautinei prekybos sistemai ir PPO taisyklėms.

„Pradėta kampanija viešojoje erdvėje prieš pieno produktus. Nežinoma, kas toliau, jei nereaguosime. Tokia padėtis negali būti toleruoama. Solidarumas su Lietuva – mažiausia, ką gali ir privalo padaryti“, - sakė ES pirmininkaujančios Lietuvos atstovas.

Spaudimas tik didėja

Lietuvoje išrinkti europarlamentarai nepraleido progos pasisakyti šiuo klausimu bei pakvietė paragauti lietuviško sūrio, kurio įvežimas į Rusija yra uždraustas.

Europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė perspėjo, kad Rusijos veiksmai paveiks kainų kilimą. Laima Andrikienė pastebėjo, kad Rusija kas savaitę griežtina toną, spaudimas tik didėja. Tačiau dabar kenčia Lietuva, o rytoj šioje vietoje gali atsidurti kita ES narė.

„Rusijos ambasadorius turėtų būti iškviestas čia, nors tai būtų beprecedentis atvejis“, - sakė ji. Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis įsitikinęs, kad Rusija taip bando sugriauti Lietuvos ekonomiką. „Nuostoliai, kuriuos patiria Lietuvos eksportuoja, yra ir Europos Sąjungos nuostoliai“, - teigė jis.

Europarlamentaras Zigmantas Balčytis pastebėjo, kad tai ne pirmas atvejis, kai Rusija imasi ekonominės blokados prieš Lietuvą. O Leonidas Donskis neabejojo, kad tai keršto akcija prieš Rytų partnerystės siekiančią Lietuvą.

Vadina išpuoliu prieš ES

Kitų šalių europarlamentarai vieningai palaikė nuostolių patiriančią Lietuvą ir prisiminė, kad tartis su Rusija tampa vis sunkiau. Buvęs Latvijos finansų ministras Robertas Zile mano, kad Rusija Lietuvą vis dar laiko savo įtakos sferoje.

„Rusija mano, kad ES negins vienos narės“, - sakė latvis. Jam pritarė europarlamentaras iš Čekijos Liboras Roučekas. Jam pritarė Jorgas Leichtfriedas, europarlamentaras iš Austrijos.

„Tai išpuolis prieš visą Europos Sąjungą“, - sakė jis.

Europarlamentaras iš Lenkijos Januszas Zemke prisiminė, kad prieš metus panašiai buvo diskriminuojami ir Lenkijos eksportuotojai bei vežėjai.

Reikia surinkti įrodymus

Už prekybą atsakingas Europos komisaras Karelas de Guchtas mano, kad reikia surinkti visus įrodymus dėl diskriminacijos, importo ribojimo, paklausti Rusijos dėl veiksmų. Ir tik tada kreiptis į Pasaulio Prekybos Organizaciją.

Jis teigė laukiantis ir tolimesnės informacijos iš Lietuvos. Komisaras atkreipė dėmesį, kad Europos Komisija, kaip ir Lietuva, negavo jokios oficialios informacijos apie tai, kodėl lietuviški produktai Rusijai pasirodė netinkami.

„Rusijai reikia pasakyti – kai užpuoli vieną ES valstybę, tai užsipuoli visą ES“, - sakė eurokomisaras.

Ambasadoriaus išsikvietimas būtų be precedento

Iškart po posėdžio EK narys Karlas De Guchtas Lietuvos žiniasklaidai dar kartą pabrėžė, kad abejonių, jog Rusijos veiksmai yra politiniai, nėra. Tačiau jis pabrėžė, kad būtina gerai pasiruošti prieš imantis bet kokių veiksmų.

„Turime būti tikri, kad esame teisūs, todėl reikia daugiau informacijos. Mūsų laukia techninio lygio diskusija su Rusija. Po jos ir diskusijų PPO Prekybos prekėmis taryboje, atsižvegę į visus faktus, priimsime sprendimą  dėl tolimesnių veiksmų. Aš visiškai sutinku su tuo, ką pasakė daugelis EP narių: kai veiksmų imamasi prieš vieną ES narę, jų imamasi prieš visą ES“, - teigė komisaras, neatskleidęs, kada bus organizuojami susitikimai su Rusijos atstovais.

Posėdžio metu EP narė Laima Andrikienė EK nariui pasiūlė artimiausiu metu pokalbio išsikviesti Rusijos ambasadorių prie ES. Politikės teigimu, tai būtų beprecedentis atvejis, tačiau K. De Guchtas tokios galimybės neatmetė.

„Kelios savaitės iš Rusijos į oficialius paklausimus nesulaukia atsakymų nei Lietuvos vyriausybė, nei EK. Kiekviena diena mums kainuoja. Tai precedento neturintis atvejis, bet manau, kad situacija yra neeilinė ir ji to reikalauja“, - kalbėjo EP narė iš Lietuvos.

Europą kaltina drąsos trūkumu

Griežto atsako į Rusijos veiksmus tikisi ir EP Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcijos lyderis Guy Verhofstadtas.

Buvęs Belgijos premjeras teigė, kad Rusijos veiksmai yra visiškai nepriimtini ir į juos reikia reaguoti ir teisiškai, kreipiantis į PPO, ir politiškai. Jo manymu, Rusijos veiksmus turėtų pasmerkti ES vyriausioji užsienio reikalų ir saugumo politikos patikėtinė Catherine Ashton.

Kraštutiniu atveju G. Verhofstadtas neatmeta galimybės blokuoti iš Rusijos atkeliaujančias prekes.

„Nes negalime palikti šių veiksmų be atsako. Rusija dažnai lieka nenubausta ir kitais atvejais - dėl  žmogaus teisių pažeidimų, demokratijos trūkumo. Kritikuoju ES, sakydamas, kad jai trūksta drąsos Rusijos vadovybei pasakyti tai, ką reikia pasakyti. Mes privalome išdrįsti reaguoti į tokius dalykus kaip ir į žmogaus teisių pažeidimus ar nedemokratiškus rinkimus“, - teigė ALDE frakcijos pirmininkas.

Neatmetama galimybė, kad Rusijai nenutraukus sankcijų prieš Lietuvos vežėjus ir gamintojus, ateityje  EP priims veikti įpareigojančią rezoliuciją.

Trečiadienį Strasbūre Lietuvos atstovai EP organizuoja akciją ir visus kolegas vaišins lietuviškais varškės sūreliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.