Gagauzijos planai kiša pagalius į ratus Moldovai

Moldovos autonominis Gagauzijos regionas nusprendė surengti patariamąjį

Daugiau nuotraukų (1)

"Interfax", BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 16, 2013, 1:03 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:18 AM

Gagauzų parlamentas nusprendė, kad referendumas, kurį inicijavo Gagauzijos lyderis Mihailas Formuzalas, vyks ateinančių metų vasario 2 dieną.

Tuo tarpu Moldovos prezidentas Nicolae Timofti pareiškė protestą dėl šių planų, sakydamas, kad toks referendumas „prieštarauja šalies europiniam kursui“.

Moldovos premjeras Iurie Leanca priminė M.Formuzalui, kad „užsienio politika priklauso centrinės vyriausybės jurisdikcijai“.

„Gagauzijos problema išspręsta. Autonominio vieneto įkūrimas (pagal Moldovos parlamento 1994-ųjų gruodį priimtą įstatymą) yra geras sprendimas. Užsienio politikos jurisdikcija priklauso vien Kišiniovui“, – pažymėjo I.Leanca.

M.Formuzalas nesutiko su pareiškimais, kad jo autonomija negali surengti vietos patariamojo referendumo.

„Mes turime tokią teisę, – jis sakė naujienų agentūrai „Interfax“. – Pateikiau atitinkamą teisės aktą Gagauzijos Liaudies Asamblėjai.“

Gagauzijos gyventojų referendume būtų klausiama, ar jie palaikytų Moldovos stojimą į Europos Sąjungą (ES), Eurazijos Bendrijos muitų sąjungą, ar norėtų, kad šalis išliktų neutrali.

Tuo tarpu Moldovos vyriausybė ruošiasi pasirašyti asociacijos sutartį su ES per lapkričio pabaigoje vyksiantį Rytų partnerystės programos viršūnių susitikimą, taip pat priimti virtinę sprendimų, kurie labiau suartintų Kišiniovą su ES.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.