Protestuotojai V.Janukovyčiaus sprendimą sutiko skanduodami: „Bailys!“

Atnaujins demonstracijas sausį

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, „Interfax“, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 29, 2013, 1:21 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:07 AM

Apsisiautusių žvaigždėtomis ES vėliavomis ir skanduojančių „Ukraina yra Europa“ protestuotojų gyva grandinė, prasidėjusi Nepriklausomybės aikštėje Kijeve, nuvingiavo Kreščiatiku ir kitomis gatvėmis. 

Vakarų Ukrainoje rankomis susikibo apie 20 tūkst. bene labiausiai į ES integruotis norinčio Lvovo gyventojų. 

„Visa tai reiškia, kad dauguma Ukrainos gyventojų nori būti Europoje“, – sakė naujienų agentūrai AFP Andrijus Hryciukas, Lvovo studentas. 

Apie šimtas žmonių net kirto Ukrainos bei Lenkijos sieną, kad pratęstų gyvąją grandinę į Europos Sąjungos teritoriją, sakė šios akcijos rengėjai. 

„Dešimtys tūkstančių žmonių susikabino rankomis visuose miestuose nuo Kijevo iki sienos vakaruose“, – sakė Oleksandras Pachalčiukas, vienas iš šių rengėjų. 

Tradicinė istorinio ir kalbinio lūžio linija padalijo Ukrainą į Kremliui draugiškus rusakalbius rytus ir proeuropinius ukrainietiškai kalbančius vakarus. 

Už narystę ES stojantys demonstrantai, daugiausia jaunimas, jau šeštą dieną protestuoja gatvėse, V.Janukovyčiui atsisakius pasirašyti svarbią politinę ir laisvos prekybos sutartį su Briuseliu – tai būtų simboliškai istorinis Kijevo atsiribojimas nuo Maskvos. 

Opozicija smarkiai užsipuolė prezidentą V.Janukovyčių, nepanorėjusį išgelbėti sutarties Vilniuje per ES ir Rytų partnerystės šalių viršūnių susitikimą, ir apkaltino jį valstybės interesų išdavimu. 

„Šiandien Janukovyčius užtraukė gėdą Ukrainai viso pasaulio akivaizdoje“, – pareiškė pasaulio bokso čempionas ir vienas Ukrainos opozicijos lyderių Vitalijus Klyčko Vilniuje viršūnių susitikimo kuluaruose. 

„Vilniaus viršūnių susitikimas parodė visišką Janukovyčiaus nesuderinamumą su Europos lyderiais, kai kalbama apie vertybes, standartus ir elgesį“, – sakė jis žurnalistams. 

Ukrainos rytuose ir vidurio regione tūkstančiai žmonių protestavo prieš sutartį su ES, bet juos užgožė žymiai daugiau europietiškų mitingų kituose Ukrainos regionuose. 

Tuo tarpu prezidentas V.Janukovyčius penktadienį pareiškė, kad Ukraina nori pasirašyti asociacijos sutartį su Europos Sąjunga (ES) artimiausioje ateityje. 

„Aš patvirtinu Ukrainos intenciją pasirašyti asociacijos susitarimą artimiausioje ateityje“, – V.Janukovyčiaus atstovų žiniasklaidai Vilniuje išplatintame pranešime teigė Ukrainos prezidentas. 

Atnaujins demonstracijas sausį

Ukrainos integracijos į ES šalininkų demonstracijos Kijeve baigsis sekmadienį, gruodžio 1 dieną, tačiau vadinamojo Euromaidano organizatoriai šią akciją yra pasiryžę atnaujinti sausį.

Ketvirtadienį vakare organizatoriai perspėjo, kad ta sutartis veikiausiai nebus pasirašyta per Vilniuje vykstantį viršūnių susitikimą, todėl reikia ruoštis protesto akcijai be nustatyto pabaigos termino.

„Kliaujamės žmonių gebėjimu patiems organizuotis, todėl sunku pasakyti, kiek piliečių ateis. Tačiau tikimės, kad šis mitingas bus pats didžiausias – vedame derybas su VRM ir milicija, kad būtų uždaryta Kreščiatiko (prospekto) važiuojamoji dalis. Milicijos pareigūnai sakė, jog jeigu piliečių iš tikrųjų bus daug, jie patys jį uždarys“, – aiškino vienas iš organizatorių, Jegoras Soboliovas.

Pasak organizatorių, dabar daugiausiai rūpesčių kelia būtinybė paskelbti pauzę šiose akcijose ir pasiūlyti žmonėms išsiskirstyti. Dabartiniame protestų etape tašką turėtų padėti sekmadienį vyksiantis mitingas.

„Sekmadienį siūloma surengti baigiamąją akciją dalyvaujant politinėms partijoms ir visuomeninėms organizacijoms, surengiant eitynes nuo (rašytojo Taraso) Ševčenkos paminklo iki Nepriklausomybės aikštės. Tame renginyje bus paskelbta apie pirmojo akcijos etapo uždarymą. Vėliau piliečiai bus pakviesti į mitingą sausį“, – J.Soboliovas sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

Negali prognozuoti kaip reaguos žmonės

Protestai Kijeve kas vakarą vyksta nuo pat to laiko, kai prezidentas V.Janukovyčius praėjusią savaitę paskelbė, kad nepasirašys pakto šį penktadienį, per ES viršūnių susitikimą Vilniuje. Kai kurie protestuotojai visą parą nesitraukia iš palapinių miestelių.

Proeuropietiškai nusiteikusiems ukrainiečiams išėjus į gatves reikalauti, kad prezidentas atsigręžtų į Vakarus ir susilpnintų ryšius su istoriškai didelę įtaką Ukrainai darančia Maskva, netgi jo kalinama pagrindinė politinė priešininkė – buvusi premjerė Julija Tymošenko – sakė mieliau liksianti už grotų negu stebėsianti, kaip šalis pasirenka Rytus.

J.Tymošenko dukra Jevhenija sakė, jog jeigu V.Janukovyčius „nepasirašys tos sutarties ... mes negalime prognozuoti, kaip reaguos žmonės“.

2004 metais masiniai protestai Ukrainoje, vadinami Oranžine revoliucija, privertė atšaukti suklastotus prezidento rinkimus, kurių laimėtoju buvo paskelbtas V.Janukovyčius, ir surengti naują balsavimą, kurį laimėjo jo oponentas Viktoras Juščenka.

V.Janukovyčius, kuris vėliau laimėjo 2010 metų prezidento rinkimus, tikriausiai nenorėtų galimo didžiulių protestų pasikartojimo.

ES žinia iš Vilniaus: girdime protestuotojus Ukrainoje

Europos Sąjungos (ES) vadovai penktadienį Vilniuje pabrėžė girdintys Ukrainos protestuotojus, kurie išėjo į gatves, piktindamiesi prezidento Viktoro Janukovyčiaus sprendimu nepasirašyti asociacijos ir laisvos prekybos sutarties. 

ES Rytų partnerystės Vilniaus viršūnių susitikimo dalyviai deklaracijoje paskelbė, kad „atkreipė dėmesį į precedento neturinčią visuomenės paramą Ukrainos politinei ir ekonominei integracijai su ES“. 

Buvęs Europos Parlamento pirmininkas, specialusis pasiuntinys Ukrainoje Patas Coxas paragino Ukrainos žmones neprarasti vilties, nors istorinė sutartis ir nebuvo pasirašyta penktadienį Lietuvoje. 

„Raginčiau žmones neprarasti tikėjimo ir vilties, neatsisakyti savo vertybių ir siekių, jų balsai girdimi“, - žurnalistams Vilniuje sakė P.Coxas. 

Jo teigimu, ES lyderiai Vilniuje nusiuntė signalą, kad durys Ukrainai lieka atviros. 

Kartu P.Coxas paragino protestuotojus nesigriebti smurto: “Raginčiau šį savaitgali protestuose ir demonstracijose elgtis taikiai, pagarbiai ir be smurto“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.