T.Janeliūno prognozė: kur nuves įvykiai Kijeve?

Įvykiai Ukrainos sostinėje Kijeve sekmadienį įgavo didžiulį pagreitį. Tačiau politologas Tomas Janeliūnas sako, kad kol kas sunku pasakyti, kuo gali baigtis įvykiai Ukrainoje. Sunku tikėtis, kad opozicijai pavyks suformuoti naują daugumą. Viena aišku – tokie įvykiai gerokai sumenkins prezidento Viktoro Janukovyčiaus reitingus.

Kijeve sekmadienį protestuotojai susirėmė su policija.<br>AP nuotr.
Kijeve sekmadienį protestuotojai susirėmė su policija.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Dec 1, 2013, 6:26 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:20 AM

„Įvykiai gali labai greitai pasikeisti. Pavyzdžiui, valdžia įvairiuose sluoksniuose gali skilti. Jau dabar matome, kad nemaža dalis pareigūnų atsistatydina. Jei tai įgaus pagreitį, prezidentas Viktoras Janukovyčius gali prarasti palaikančių pareigūnų atramą ir tokia įvykių valdžia gali vesti iki valdžios susiskaldymo ar net pirmalaikių rinkimų“, - lrytas.lt kalbėjo T.Janeliūnas.

Kitas įvykių scenarijus: jei greitu metu neįvyks kokių rimtų pokyčių, protestuotojai nusivils ir įtampa gali nuslūgs.

Net jei V.Janukovyčiui pavyks išsilaikyti poste, jo populiarumas, politologo T.Janeliūno manymu, neabejotinai kris. Vis dėlto net ir praradęs liaudies pasitikėjimą prezidentas gali iki kitų rinkimų, kurie numatyti 2015-aisiais, likti vadovauti šaliai. Ir tik tuomet paaiškės, ar susitraukę reitingai neprivers V.Janukovyčiaus nebeplanuoti dar vienos kadencijos.

Kalbama, jog Ukrainos opozicija rytoj prasidėsiančioje Ukrainos parlamento sesijoje gali formuoti naują daugumą ir taip mėginti versti iš posto aukštus pareigūnus.

Tačiau T.Janeliūnas abejoja, ar tai pavyks. „Tokių požymių nėra. „Regionų partija“ gana aiškiai kontroliuoja Radą. Realiai tokių galimybių opozicijai nėra, nebent pati „Regionų partija“ skiltų ir pasitrauktų dalis jos narių į V.Janukovyčiaus opoziciją. Tačiau bent jau kol kas sunku to tikėtis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.