Lietuvos ukrainiečiai V.Janukovyčiui siunčia prakeiksmus

„Mano širdis spurda, akyse tvenkiasi ašaros, kai matau vaizdus iš Maidano. Dauguma Lietuvos ukrainiečių nekenčia dabartinio Ukrainos režimo ir palaiko opozicijos kovą už sanglaudą su Europa“, - tikino Vilniaus M.Mažvydo bibliotekoje dirbanti ukrainietė Olga Kasjanova.

Lietuvos ukrainiečiai surengė savo tautiečių Kijeve palaikymo akciją Vilniuje, prie T.Ševčenkos paminklo.<br>M.Kormilo nuotr.
Lietuvos ukrainiečiai surengė savo tautiečių Kijeve palaikymo akciją Vilniuje, prie T.Ševčenkos paminklo.<br>M.Kormilo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Dec 14, 2013, 11:49 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:14 PM

Dauguma iš 20 tūkstančių Lietuvoje gyvenančių ukrainiečių šiomis dienomis prilipę prie televizijos ir interneto, akylai stebi įvykius Kijeve. Ten, Nepriklausomybės aikštėje, - jų tautiečiai, draugai, giminės ir artimieji.

Ar ukrainiečių tauta taps laisva ir galės savarankiškai spręsti savo likimą?

Lietuvoje net ir seniai gyvenantiems ukrainiečiams rūpi atsakymas į šį klausimą. Gruodžio 8 dieną Vilniuje studijuojantys jaunuoliai ir aktyvūs Ukrainos tautinės bendrijos nariai surengė tautiečių palaikymo akciją Lietuvos sostinėje.

Aktyviausi – studentai

Ukrainiečių nacionaline simbolika buvo puošiami Taraso Ševčenkos (ukrainiečių poeto ir rašytojo), Lietuvos kunigaikščių paminklai.

Tačiau Vilniuje gyvenantis vertėjas, žurnalistas Vasilijus Kapkanas pripažįsta, jog didžioji dalis jo tautiečių, ypač seniai Lietuvoje gyvenantys, yra palyginti apolitiški.

„Tautinė ukrainiečių bendruomenė stengiasi palaikyti kultūrinius ryšius su tėvyne. Politiškai aktyviausi yra studentai, kurie mokosi Lietuvos aukštosiose mokyklose. Žinoma, yra ir politiškai aktyvių bendruomenės žmonių“, - kalbėjo V.Kapkanas.

Vilniaus ukrainiečių tautinės bendrijos pirmininkė Natalija Šertvytienė sakė, jog Lietuvos ukrainiečiai labiausiai bijo, kad jų tėvynėje nekiltų smurto banga, šalis nesusiskaldytų – įtampa tarp veidą į Europą atsukusios Vakarų Ukrainos ir į Rusiją viltingai tebežvelgiančios rytinės ir pietinės šalies dalies išlieka.

Permainų nori ir rusai

„Bet jau nėra taip, kad Rytai tik už Rusiją, Vakarai tik už Europą. Permainų žmonės nori visoje šalyje, ypač jaunimas. Mes, vietos ukrainiečiai, irgi pakalbame, padiskutuojame. Žinoma, įstodama į ES Ukraina daug laimėtų. Bet yra nerimo, kad ES parama pasinaudotų turtuoliai oligarchai“, - sakė N.Šertvytienė.

Europinius savo tėvynės siekius labiausiai palaiko didmiesčiuose gyvenantys ukrainiečiai (tokių yra 90 proc.), provincijose žmonės atsargesni.

Visagino sekmadieninėje mokykloje ukrainiečių kalbą dėstanti Svetlana Novikova pripažino, kad jos tautiečių vietos bendruomenė Kijevo įvykius vertina įvairiai.

Į atlapus nekimba

Visagine, statistikos duomenimis, gyvena per pusantro tūkstančio ukrainiečių.

„Ukrainiečiai temperamentingi žmonės, pasiginčija, bet į atlapus vienas kitam nekimba“, - šypsojosi mokytoja.

S.Novikova sakė, kad, sprendžiant iš pokalbių su vietos tautiečiais, Visagino ukrainiečiai labiau linkę pritarti tiems Ukrainos politikams, kurie ateitį mato su Rusija.

Abejoja, ar ES bus geriau

„Daugelį Visagino ukrainiečių neramina, kad Ukrainai įstojus į ES, padidės kainos, pablogės žmonių gyvenimas. Dauguma mūsiškių skaudžiai išgyveno Ignalinos AE uždarymą, nedarbą Visagine“, - aiškino ukrainietė.

Visagino ukrainiečiai iš tėvynainių gauna žinių, esą demonstrantams mokami pinigai, kad jie nesitrauktų iš Maidano.

Lietuvos nacionalinėje M.Mažvydo bibliotekoje dirbanti O.Kasjanova, išgirdusi tokią nuomonę, piktinosi, jos žodžiais tariant, Visagino ukrainiečių tamsumu.

„Tai Rusijos propaganda! Juk Ukrainoje puikiai žinoma, kad V.Janukovyčiaus gauja yra vagys, banditai, kuriems moka Kremlius! Ukrainos ateitis yra kartu su Europa, antraip tautos laukia pražūtis“, - karštai kalbėjo ukrainietė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.