Briuselio analitikas: „Per Lietuvos pirmininkavimą ES prarado iliuzijas dėl Rusijos“

Pirmininkaudama Europos Sąjungai

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 10, 2014, 4:15 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:08 PM

Trakuose vykstančiame užsienio politikos strategų „Sniego susitikime“ dalyvaujantis analitikas teigė, kad Ukrainos atsisakymas lapkričio viršūnių susitikime Vilniuje pasirašyti istorinę sutartį su ES yra tik „laikinas triumfas“.

J.Techau teigimu, iš pradžių Rytų partnerystės programą europiečiai vykdė biurokratiškai ir techniškai, tačiau dabar „Vakaruose nebeliko iliuzijų, kad tai turi būti sprendžiama kaip geopolitinis klausimas“.

Anot eksperto, Rusija taip pat sugadino savo įvaizdį posovietinėje erdvėje: „Daugelis žmonių suprato, kad Rusija nesiūlo draugiškos partnerystės, bet siekia dominuoti. Matome ryžtą Moldovoje ir Gruzijoje“.

„Rusijai žaidžiant be kompromisų galima laimėti trumpalaikių pergalių. Bet ilgalaikėje perspektyvoje žmonės mėgins išsilaisvinti iš Rusijos įtakos“, - interviu BNS sakė J.Techau.

„Lietuvos pirmininkavimas, be abejonės, buvo sėkmingas. Jo metu Rytų kaimynystė tapo visos Europos darbotvarkės dalimi“, - teigė jis.

Vis dėlto, pasak J.Techau, ES privalo peržiūrėti Rytų partnerystės programą, ir labiau pritaikyti kiekvienos atskiros šalies reikmėms, taip pat aktyviau kovoti su Rusijos propaganda. Jis sakė neabejojantis, kad Rusija didins spaudimą Moldovai ir Gruzijai, kurios Vilniuje parafavo asociacijos sutartis su ES, todėl Europa turi būti pasirengusi pasiūlyti daugiau paramos šioms šalims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.