Lietuvos ir ES vadovai pabrėžia Vilniaus viršūnių susitikimo istorinę svarbą Ukrainai

Vilniaus viršūnių

Anot prezidentės, Vilniaus viršūnių susitikimas pabudino ukrainiečius. Susitikimo nepraleido ir „Femen“ aktyvistė.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Anot prezidentės, Vilniaus viršūnių susitikimas pabudino ukrainiečius. Susitikimo nepraleido ir „Femen“ aktyvistė.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 14, 2014, 10:59 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 2:03 PM

Europos Parlamentui pristatydamas Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai rezultatus, Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso sakė, kad Rytų partnerystės viršūnių susitikimo rezultatai geriausiai matomi Kijevo aikštėse, kur iki šiol renkasi proeuropietiški protestuotojai.

„Tai buvo labai svarbus, sakyčiau, istorinis viršūnių susitikimas, ir mes sugebėjome pasiekti pažangą santykiuose su rytų kaimynais“, - sakė J.M.Barroso, kalbėdamas parlamento sesijoje Strasbūre.

Jo teigimu, mitingai su ES vėliavomis Ukrainoje rodo, kad ES vertybės svarbios ir už Sąjungos ribų.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė, kad Vilniaus susitikimas pabudino Ukrainos gyventojus.

Europos Parlamente Strasbūre pristatydama Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai rezultatus, prezidentė antradienį sakė, kad Vilniaus viršūnių susitikimo rezultatai lėmė istorinius pokyčius ir davė naują impulsą Rytų partnerystei.

Ukraina niekada nebus kokia buvo anksčiau“, - kreipdamasi į europarlamentarus sakė D.Grybauskaitė.

Lietuvos prezidentės vertinimu, nepasirašydami asociacijos sutarties „Ukrainos politiniai vadovai ignoravo savo žmonių, nenorinčių paleisti europietiškos svajonės, lūkesčius“.

Kijevo centrinėje aikštėje besirenkančius proeuropietiškus protestuotojus D.Grybauskaitė pavadino „išbandymu, kurio negalime leisti sau neatlaikyti“.

„Tuo metu, kai komentatoriai Europoje ir netgi šiame parlamente skundžiasi, kad ES pametė savo kelią, matome visiškai priešingas nuotaikas iš Euromaidano“, - sakė Lietuvos prezidentė.

„Vilniaus viršūnių susitikimas paskatino pabusti. ES - vis dar pavyzdys, traukos centras daugeliui pasaulio šalių, pradedant mūsų artimiausiais kaimynais“, - teigė ji.

Lapkričio pabaigoje Vilniuje ES Rytų partnerystės viršūnių susitikime Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius atsisakė pasirašyti asociacijos ir laisvos prekybos sutartį su ES. Netrukus jis pasirašė susitarimus su Rusija dėl finansinės paramos ir pigesnių dujų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.