Kroatija perdavė Vokietijai buvusį slaptosios tarnybos vadą J.Perkovičių

Kroatija penktadienį perdavė Vokietijai buvusį slaptosios tarnybos vadą Josipą Perkovičių, kuris kaltinamas Jugoslavijos disidento nužudymo organizavimu 1983 metais, praneša AP.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 24, 2014, 5:47 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:24 AM

Kroatijos valstybinė televizija skelbė, kad J.Perkovičius Zagrebo oro uoste buvo perduotas Vokietijos pareigūnams ir komerciniu skrydžiu išskraidintas į Miuncheną.

Du Kroatijos aukštieji teismai atmetė J.Perkovičiaus apeliacijas dėl ekstradicijos. Penktadienį policija atvyko į jo namus Zagrebe ir išvežė jį į oro uostą.

Disidentą Stjepaną Džiurekovičių 1983 metų liepos 28 dieną Vokietijoje, kaip įtariama, nužudė buvusi komunistinė Jugoslavijos slaptoji tarnyba, kuri buvo pagarsėjusi kaip komunistinio režimo oponentų atsikratymo įrankis.

68-erių J.Perkovičius praėjusio šimtmečio 9-ajame dešimtmetyje buvo aukštas Jugoslavijos slaptosios tarnybos pareigūnas. Netrukus po Balkanų valstybės atsiskyrimo nuo Jugoslavijos praėjusio šimtmečio 10-ajame dešimtmetyje jis įsteigė Kroatijos slaptąją tarnybą ir organizavo ginklų kontrabandą savo pajėgoms, kovojančioms prieš federalinę kariuomenę.

J.Perkovičius visada neigė, jog yra susijęs su S.Džiurekovičiaus nužudymu.

Prieš išvykdamas iš šalies 1982 metais ir Vokietijoje pradėdamas aktyvią veiklą, susijusią su kroatų nacionalistų politiniais emigrantais, S.Džiurekovičius vadovavo Jugoslavijos valstybinei naftos bendrovei INA.

Liepą Europos Sąjungos (ES) nare tapusi Kroatija, teisindamasi perdavimą draudžiančiais įstatymais, iš pradžių atsisakė išduoti J. erkovičių. Tačiau spaudžiant ES ir Vokietijai, Kroatija pakeitė įstatymus pagal Bendrijos nuostatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.