Venecija pareiškė norą nusiirti tolyn nuo Italijos

Kol Europa sulaikiusi kvapą sekė įvykius Krymo pusiasalyje, nepastebėjo kaip visai panosėje irklais purslus ėmė kelti Venecijos gyventojai. Turtingas Italijos regionas, kurį gausiai lanko krūvas pinigų paliekantys turistai, panoro atsiskirti nuo Romos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 26, 2014, 5:31 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:30 AM

2,1 milijono Venecijos gyventojų nubalsavo norį palikti Italijos sudėtį ir atkurti viduramžiais gyvavusią savo respubliką.

Praėjusią savaitę Veneto regione vyko neoficialus organizacijos Plebiscito.eu surengtas referendumas, tačiau jo rezultatus tarptautinėje spaudoje užgožė Ukrainos įvykiai. Minėta organizacija siejama su Veneto regiono nacionalistinėmis grupėmis.

Referendumo klausimas buvo paprastas: „Ar jūs norite, kad Veneto regionas taptų nepriklausoma ir suverenia federacine respublika?“. Rinkėjams dar buvo pateikti trys papildomi klausimai apie narystę Europos Sąjungoje, NATO ir euro, kaip valiutos, turėjimą.

Regione gyvenantys daugiau nei 2 milijonai žmonių, pasinaudodami unikaliu skaitmeniniu ID numeriu, balsavo internetu. Anot referendumo organizatorių, už atsiskyrimą nuo Italijos balsavo 2 102 969 žmonės, tai yra 89 procentai visų gautų balsų. Prieš buvo tik 257 266 žmonės iš visų 3,7 milijono regiono gyventojų.

Žmonės taip pat balsavo už respublikos narystę ES, NATO ir buvimą euro zonoje.

Tokia svari pergalė nustebino net pačius referendumo šalininkus, nes pirma apklausos rodė tik maždaug 65 procentų žmonių  paramą atsiskyrimui.

Internetinis referendumas neturi jokios juridinės galios. Tačiau škotus, norinčius atsiskirti nuo Jungtinės Karalystės, ir katalonus, siekiančius nepriklausomybės nuo Ispanijos, tokie referendumo rezultatai priverčia suklusti.

Tokiems rezultatams įtakos galėjo turėti tai, kad regionas, būdamas vienas turtingiausių šalyje, iš sumokamų 7 eurų mokesčių atgauna tik 5. Likę 2 eurai Romos būna paskirstomi sunkiai besiverčiantiems šalies pietų regionams.

Nepriklausomybė Venetui, anot referendumo organizatorių, per metus galėtų duoti net 20 milijardų eurų biudžeto įplaukų. Regionas, būdamas nepriklausomas, jau dabar būtų net septintojoje vietoje tarp didžiausią vidaus produktą vienam gyventojui turinčių šalių Europoje.

Tačiau Venecijos kelias į nepriklausomybę būtų nelengvas. ES pareigūnai nuolat balsuoja prieš škotų atsiskyrimą, tad Veneto regiono gali laukti panašus likimas.

Organizatoriai pažadėjo surengti antrą referendumą, šįkart oficialų, remiamą regiono valdžios. Taip bus siekiama spausti Romą imtis veiksmų.

Parengė Liucija Lenkauskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.