Britus nustebino iš Sacharos atkeliavęs smėlis

Jungtinės Karalystės gyventojai vakar pro langus matė blankesnį vaizdą negu paprastai. Nuo automobilių ir kitų lauke stovinčių daiktų jiems teko šluostyti smėlį, o laisvalaikį stengtis leisti uždaresnėse patalpose.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 3, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:22 PM

Šalies gyvenimą iš įprastų vėžių kelioms dienoms išmušė smėlio, atkeliavusio iš Sacharos dykumos, debesis ir užterštas oras. Kai kuriose vietose prognozuotas aukščiausias oro užterštumo lygis ,rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „The Daily Mail“.

Specialistai įspėjo, kad dėl tokių sąlygų sveikatos problemų gali kilti net ir sveikiems žmonėms. Tad patariama mažiau būti lauke, ypač aktyviai sportuojant.

O milijonai astmos priepuolius kenčiančių žmonių jau vakar negalėjo normaliai kvėpuoti. Londone gyvenanti Emma Cannon, kuri antradienį buvo išėjusi pabėgioti, tinkle „Twitter“ parašė: „Užterštas oras, skaudama gerklė ir astma.“

O Jenny Henderson pridūrė: „Dabar žinau, kodėl šį rytą jaučiausi taip, lyg man ant krūtinės sėdėtų drambliukas. Užterštumo lygis... astma. Nesidžiaugiu!“

Anglijos visuomenės sveikatos agentūros atstovas Paulas Cosfordas BBC radijui sakė, kad šalis susidūrė su rimta problema.

„Didžiajai daliai žmonių didelė oro tarša žalos nepadarys. Bet dėl to gali skaudėti akis, gerklę.

Fizine veikla užsiimantiems žmonėms būtų protinga ją sumažinti. Sergantiems plaučių, širdies ligomis ar astma rekomenduojama sumažinti bet kokią energingą veiklą“, – kalbėjo P.Cosfordas.

Pastarosiomis dienomis Jungtinėje Karalystėje su lietaus lašais krito iš Sacharos dykumos atkeliavęs smėlis. Jis ant automobilių ir stogų paliko raudonų dulkių sluoksnį.

Kruvinu lietumi kartais vadinami krituliai atsiranda Šiaurės Afrikoje – dykumoje praūžę stiprūs vėjai pakelia smėlio daleles. Vėjas vėliau debesis su tokiomis dalelėmis gali nunešti ir iki Jungtinės Karalystės. Britų meteorologė Emma Sharples sako, kad Sacharos smėlis Jungtinę Karalystę yra pasiekęs ir anksčiau.

„Tam reikia tam tikrų elementų derinio: smėlio audros Sacharos regione, pietų ar pietryčių vėjo ir atitinkamo lietaus. Jis turi būti lengvas, bet ne per daug“, – dėstė specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.