Vengrai balsuoja rinkimuose, kuriuose bijoma neonacių sėkmės

Vengrai sekmadienį balsuoja parlamento rinkimuose, po kurių premjeras Viktoras Orbanas turėtų likti valdžioje dar ketveriems metams, o kraštutinių dešiniųjų partija „Jobbik“ tikriausiai įsitvirtins kaip didesnę įtaką turinti jėga Vengrijos politikos scenoje.

"Jobbik" yra atvirai antivakarietiška ir antisemitinė partija, tačiau tuo pat metu ji draugiškai dairosi į Rusiją.<br>"Reuters" nuotr.
"Jobbik" yra atvirai antivakarietiška ir antisemitinė partija, tačiau tuo pat metu ji draugiškai dairosi į Rusiją.<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-04-05 15:28, atnaujinta 2018-02-14 20:48

Balsavimas daugiau kaip 10 tūkst. rinkimų apylinkių prasidėjo 6 val. vietos (7 val. Lietuvos) laiku ir tęsis iki 19 val. vietos (20 val. Lietuvos) laiku. Neoficialūs rezultatai bus paskelbti vėlai sekmadienį.

„Žinau, kad esame favoritai, bet rungtynės prasideda 6 val. ryto rezultatu nulis-nulis“, - šeštadienį paskutiniame rinkimų kompanijos mitinge sakė 50 metų V.Orbanas, kuris yra didelis futbolo aistruolis.

Ne taip, kaip prieš ketverius metus, kai vengrai balsavo dviejuose ratuose, šie rinkimai vyksta kaip vienas ratas 106 apygardose, o parlamento narių skaičius yra smarkiai sumažintas nuo 386 iki 199.

Pirmą kartą balsuos ir etniniai vengrai centrinėje Europoje, likę už Vengrijos sienų, perbraižytų po Pirmojo pasaulinio karo, tačiau nemanoma, kad jie padarys didelį poveikį rinkimų rezultatams.

V.Orbanas ne kartą ginčijosi su Europos Sąjunga (ES) ir užsienio investuotojais dėl to, kaip jis gina tai, ką vadina nacionaliniais interesais.

Tačiau jis yra populiarus tarp rinkėjų – dėl valstybės finansų stabilizavimo, sąskaitų už elektrą ir dujas sumažinimo. Apklausos rodo, kad jo partija „Fidesz“ šiuose rinkimuose turi pasiekti triuškinamą pergalę.

Lieka tik du klausimai: ar 50 metų V.Orbanas išsaugos dviejų trečdalių daugumą parlamente, kuri iki šiol sudarė jam sąlygas keisti konstituciją, ir ar „Jobbik“ sugebės pasinaudoti pastarojo meto populiarumo padidėjimu, aplenks kairiųjų opoziciją ir taps antrąja politine jėga.

„Jobbik“, kurią kritikai kaltina antisemitizmu ir antipatijos Vengrijos romams kurstymu, geri rezultatai galėtų pranašauti tai, kaip per Europos Parlamento rinkimus kitą mėnesį gali pasirodyti kitos nacionalistinės dešiniojo sparno partijos.

"Patriotais" save vadinantys "Jobik" pagarsėjo ir pasisakymais prieš šalies narystę ES, tačiau tuo pat metu ji draugiškai dairosi į Rusiją.

Nacių uniformas primenančiais vienodais drabužiais apsirengę partijos aktyvistai dažnai rengia mitingus, kuriuose marširuoja su vėliavomis, svarbiausius Vengrijos istorinius įvykius primenančiais plakatais ar deglais. Prieš "Jobbik" ir jos lyderį Gaborą Voną kairieji jau yra surengę nemažai protestų bei išpaišę dešiniųjų radikalų rinkiminius plakatus.

Visuomenės parama V.Orbano partijai „Fidesz“ savaitė prieš rinkimus buvo 34 proc., rodo „Ipsos“ apklausa. Kairiųjų aljansą, kuriam vadovauja Socialistų partijos pirmininkas Attila Mesterhazy, rėmė 20 proc. rinkėjų, o trečioje vietoje likusią „Jobbik“ – 14 procentų.

Premjero Viktoro Orbano „Fidesz“ ir mažesnioji koalicijos partnerė – Krikščionių demokratų partija daugumą parlamente, įgijo per 2010 metų rinkimus. Dviejų trečdalių persvara leido valdantiesiems priimti naują konstituciją, vykdyti neįprastas ekonomines priemones, centralizuoti valdžią ir padidinti valstybės įtaką privačiojo sektoriaus sąskaita.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.