Ispanijos karalius Felipe VI pradeda valdyti

Ispanijos naujasis karalius

Felipe VI pradėdamas savo valdymą, deklaravo tikėjimą Ispanijos vienybe.<br>AP nuotr.
Felipe VI pradėdamas savo valdymą, deklaravo tikėjimą Ispanijos vienybe.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-06-19 08:39, atnaujinta 2018-02-12 17:10

„Tegyvuoja Ispanija! Tegyvuoja karalius!“ – šaukė ankstyvos minios prie parlamento, kur aukštaūgis 46 metų Felipe, buvęs olimpietis buriuotojas, vidurnaktį oficialiai perėmęs sostą, davė karaliaus priesaiką.

Šalia jo parlamente ant pakylos sėdėjo žmona, 41 metų naujoji karalienė Letizia, kuri vilkėjo paprastą baltą suknelę iki kelių ir baltą vasarinį paltuką, ir šviesiaplaukės poros dukterys: aštuonerių Leonor, kuri dabar yra sosto įpėdinė, ir septynerių Sofia.

„Prisiekiu ištikimai vykdyti savo pareigas, saugoti konstituciją ir įstatymus, ... gerbti piliečių ir regionų teises“, – sakė Felipe, kuris vilkėjo karinę uniformą su raudona generolo kapitono juosta.

„Pradedu savo valdymą su dideliu jauduliu dėl karūnos priėmimo, suvokdamas atsakomybę, kuri ateina su ja, ir su didelėmis viltimis dėl ateities“, – sakė jis parlamentarams.

Po priesaikos karalius pabučiavo į skruostus karalienei Letiziai.

Danguje skraidant policijos sraigtasparniams, pareigūnai uždarė miesto centro gatves, ant stogų buvo dislokuoti snaiperiai. Iš viso saugumo operacijoje dalyvauja 7 tūkst. saugumo pareigūnų.

Felipe stovi karališkosios šeimos, kurios reputaciją baigiantis 39 metus trukusiam jo tėvo Juano Carloso valdymui suteršė skandalai, priešakyje. 76 metų Juanas Carlosas trečiadienį su ašaromis akyse pasirašė sosto atsisakymo aktą.

Dabar Felipe VI turi sutelkti žmones, kenčiančius nuo 26 proc. nedarbo ir jaučiančius įtampą dėl separatistinių nuotaikų Katalonijos regione, kuris siekia lapkričio 9 dieną surengti referendumą dėl nepriklausomybės.

„Tai atrodo kaip vieno ciklo pabaiga“, – sakė Jose Antonio Gomezas, turintis gaiviųjų gėrimų prekystalį prie senųjų karaliaus rūmų Madrido centre.

„Ispanijos komanda buvo katastrofa ir turi atsinaujinti“, – sakė J.A.Gomezas, čempionų vardą gynusiems ispanams iškritus iš tolesnės kovos pasaulio čempionate, po šokiruojančio pralaimėjimo rezultatu 2:0 Čilei.

„Dabar gera turėti naują karalių. Jo tėvas dirbo labai gerai ir Felipe žino, kaip išspręsti Ispanijos problemas: Kataloniją, krizę. Bent jau aš tikiuosi, kad žino“, – sakė jis.

„Nuvainikuoti!“ – Ispanijos rinktinei iškritus iš čempionato pirmajame puslapyje skelbė Barselonoje leidžiamas dienraštis „El Periodico“.

Tačiau karaliaus žengimo į sostą proga Madride plevėsuoja tūkstančiai šalies vėliavų, kurios buvo iškabintos net ant autobusų ir virš policijos barikadų, žydi baltos gėlės visame mieste išstatytuose vazonuose.

Parduotuvės pardavinėjo marškinėlius ir šaldytuvo magnetukus, skirtus naujai karališkųjų asmenų šeimai.

Felipe prieš prisaikdinimo ceremoniją iš savo tėvo gavo generolo kapitono raudono šilko juostą.

Karališkoji pora nuo parlamento važiavo Madrido centro gatvėmis į karališkuosius rūmus, kur drauge su buvusiu karaliumi Juanu Carlosu ir buvusia karaliene Sofia pasirodė balkone pamojuoti minioms.

Vėliau naujieji karalius ir karalienė surengs pobūvį 2 tūkst. svečių.

Tačiau turint omenyje ekonomiškai sunkų Ispanijai metą, iškilmės yra santūrios, palyginti su kitomis Europos karūnacijomis, į oficialias ceremonijas nebuvo pakviesti svečiai iš užsienio.

Trečiadienį tamsų kostiumą su rožiniu kaklaraiščiu vilkėjęs Juanas Carlosas su ašaromis akyse užbaigė savo karaliavimą auksinio plunksnakočio brūkštelėjimu, didžiulėje puošnioje karališkųjų rūmų Kolonų salėje.

Juanas Carlosas, kuris po kelių klubo operacijų vaikšto pasiramsčiuodamas lazdele, po didžiuliais salės sietynais apkabino sūnų ir trumpam pagriebė jo ranką, kad išlaikytų pusiausvyrą.

Buvęs karalius pelnė daugelio pagarbą tuo, kad po generolo Francisco Franco mirties 1975 metais atvedė šalį prie demokratijos, ir tuo, kad 1981 metais pasirodymu per televiziją sugebėjo nutraukti bandymą įvykdyti karinį perversmą.

Tačiau 2012 metais jis papiktino visuomenę prabangia dramblių medžiokle Afrikoje, kai ispanai namuose kentė sunkią recesiją.

Tarp didžiausią žalą jam padariusių skandalų buvo 2011 metais pradėtas korupcijos tyrimas dėl jo dukters, Felipe vyresniosios sesers Cristinos vyro, buvusio olimpiečio rankininko Inaki Urdangarino.

49 metų Cristina buvo susieta su vyro verslo reikalais ir 2014 metų sausį pati buvo paskelbta įtariamąja – dėl susijusių įtarimų mokestiniu sukčiavimu ir pinigų plovimu.

Cristinos problemos gali tapti pirmuoju dideliu iššūkiu Felipe, nes tyrimą atliekantis teisėjas Maljorkos Palmoje ateinančiomis savaitėmis spręs, ar teisti ją teisme.

Tačiau kitų karališkosios šeimos asmenų populiarumui mažėjant, Felipe populiarumas iš tiesų padidėjo.

Apklausa, kuri buvo atlikta po Juano Carloso paskelbimo birželio 2-ąją, kad jis atsisako sosto, parodė, kad 76,9 proc. respondentų gerai arba labai gerai vertina jo sūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.