Italijos partijos susitarė dėl Senato reformų

Italijos premjero Matteo Renzi vadovaujama centro kairiųjų Demokratinė partija

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 21, 2014, 4:39 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:08 PM

Pokyčiai, dėl kurių politinės partijos susitarė penktadienį, padės sukurti sąlygas stabilesnei vyriausybei. Įvedus šiuos pokyčius, žemesnieji rūmai sutelks daugiau galios ir partijoms bus lengviau laimėti patikimą parlamentinę daugumą.

Pagal dabartinę sistemą Senatas turi praktiškai tiek pat galių, kiek ir žemesnieji rūmai, nors yra renkamas regioniniuose, o ne nacionaliniuose rinkimuose. O tai padidina galimybę, kad abeji rūmai gali turėti skirtingas daugumas.

Pagal susitarimą, Senatas taps regioniniais rūmais, kurie prarastų galią priimti teisės aktus ir balsuoti dėl nepasitikėjimo bei nuversti vyriausybę. Senatas vis dar turės galią reikalauti įstatymų pakeitimų ir balsuoti konstituciniais klausimais.

Taip pat, siekiant apkarpyti bendras politinės sistemos išlaidas, senatorių skaičius bus sumažintas nuo 315 iki 100. Be to, užuot renkami tiesiogiai, dalis senatorių merais ir regioninės valdžios atstovais bus paskirti prezidento.

Susitarimui įgyvendinti ir pakeisti Konstituciją reikia dviejų trečdalių daugumos parlamente. Tokį palaikymą susitarimas greičiausiai gaus, jei partijos laikysis žodžio. Kitą mėnesį šis susitarimas bus pateiktas parlamentui svarstyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.