Minske netikėtai paleistas žmogaus teisių gynėjas A. Beliackis

Pasveikino užsienio reikalų ministras

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 21, 2014, 3:46 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:11 PM

„Jis ką tik paleistas“, – sakė naujienų agentūrai AFP A.Beliackio žmona Natalija, kuri dar pridūrė, kad jai nebuvo paaiškinta, kodėl jos vyras paleistas anksčiau.

A.Beliackis yra žmogaus teisių gynimo organizacijos „Viasna“, padedančios politinių represijų aukoms, lyderis.

„Darysiu tai, ką dariau anksčiau“, – sakė A. Beliackis, kuris buvo skusta galva ir vilkėjo juodus marškinėlius bei juodą švarką. 

„Buvau paleistas visos pasaulinės bendrijos solidarumo ir paramos dėka“, – sakė jis kelioms dešimtims šalininkų, pasitikusių jį geležinkelio stotyje. 

„Štai kodėl buvau paleistas vieni metai aštuoni mėnesiai pirma laiko. Manau, kad netrukus turėtų būti paleisti kiti politiniai kaliniai“, – sakė jis. 

Jis buvo sulaikytas 2011 metų rugpjūčio pradžioje Minske ir nuteistas kalėti 4,5 metų griežto režimo pataisos kolonijoje, nes buvo pripažintas kaltu nesumokėjęs mokesčių už lėšas, laikytas užsienio bankų (Lenkijos ir Lietuvos) sąskaitose. A. Beliackis šias lėšas planavo naudoti pagalbai nukentėjusiems nuo represijų, tačiau negalėjo oficialiai įregistruoti savo organizacijos Baltarusijoje.

Duomenis apie A.Beliackio sąskaitas Minskui perdavė Lenkijos prokuratūra ir Lietuvos Teisingumo ministerija. Vilnius ir Varšuva vėliau šį žingsnį pripažino klaida ir atsiprašė A.Beliackio artimųjų.

Nuo 1994 metų Baltarusiją valdantis A.Lukašenka susidorojimą su žmogaus teisių gynėjais ir politine opozicija pradėjo po 2010-ųjų gruodžio, kai buvo perrinktas prezidentu dar vienai kadencijai, nepaisant masinių protestų dėl šių rinkimų rezultatų klastojimo.

Pasveikino užsienio reikalų ministras

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius šeštadienį pasveikino netikėtą garsaus Baltarusijos žmogaus teisių gynėjo Alesiaus Beliackio paleidimą iš kalėjimo. 

„Žinoma, kad tai yra labai geras žingsnis teisinga linkme. Jeigu būtų visi politiniai kaliniai paleisti, manau, kad dialogas su Baltarusija vyktų gerokai sėkmingiau ir konstruktyviau“, - BNS sakė ministras. 

Jis tvirtino nežinąs priežasčių, kodėl A.Beliackis anksčiau laiko paleistas į laisvę. 

„Tikrai dar nežinome iki galo aplinkybių, bet pats faktas labai sveikintinas. Manau, kad dabar neverta būtų spėlioti, palaukime oficialių paaiškinimų“, - teigė L.Linkevičius.

Šeštadienį ministrui telefonu pavyko susisiekti su A.Beliackiu. Jis palinkėjo žmogaus teisių gynėjui sveikatos ir tvirtybės bei išreiškė viltį artimiausiu metu pasimatyti, sakė ministro patarėja Rasa Jakilaitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.