Lenkijos vyriausybę klupdo slapti įrašai restoranuose

„Turime reikalą su realiu valstybės destabilizavimo pavojumi“, – taip Lenkijos politinę areną drebinantį slaptų įrašų skandalą apibūdino šalies prezidentas Bronislawas Komorowskis. Abejojančių nedaug.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Jun 25, 2014, 8:52 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:16 PM

Prezidentas prasitarė apie pirmalaikių Seimo rinkimų galimybę ir skubiai pasitarti išsikvietė į vyriausybę įeinančių partijų – Piliečių platformos partijos (PPP) bei valstiečių lyderius, rašo „Lietuvos rytas“.

PPP vado premjero Donaldo Tusko ir valstiečių lyderio, ekspremjero Januszo Piechocinskio pažiūros į skandalą išsiskyrė.

J.Piechocinskis pareiškė, kad duoda premjerui 2 mėnesius, kad šis atskleistų tiesą apie įrašų užsakovus, atlikėjus ir juose įamžintus kompromituojančius savo pavaldinių pareiškimus.

Priešingu atveju J.Piechocinskis esą reikalaus radikalių pokyčių vyriausybėje ar net pirmalaikių rinkimų. D.Tuskas kol kas nesiaiškina dėl pavaldinių pokalbių ir visą kaltę siekia suversti įrašų užsakovams, tvirtindamas, kad vyriausybė negali paklusti nusikaltėlių šantažui.

Tokius premjero žodžius vieningai išjuokdama opozicija primena, kad aferą ištirti jis patikėjo vidaus reikalų (VR) ministrui Bartlomiejui Sienkiewicziui, kurį įrašai demaskavo derantis dėl politinės korupcijos su centrinio banko (CB) prezidentu.

Balsų Seime pakanka

Manoma, kad premjeras nenori skelbti pirmalaikių rinkimų bijodamas PPP kracho.

Opozicijos reikalavimus atsistatydinti D.Tuskas ignoruoja žinodamas, kad ji neturi pakankamai balsų Seime.

Apžvalgininkai vis dėlto pripažįsta, kad tolesnis D.Tusko valdymas bus lydimas nesibaigiančių opozicijos kaltinimų, ir iki kitą rudenį vyksiančių Seimo rinkimų šalyje nebus politinio stabilumo.

Didžiausios opozicinės Teisės ir teisingumo partijos atstovas spaudai Adamas Hofmanas vakar rėžė tiesiai šviesiai.

„Prasidėjo vyriausybės puvimo procesas, Tusko lavonas jau plaukia Vyslos upe, užtenka stovėti ant kranto ir laukti“, – rėžė A.Hofmanas.

Kas užsakė įrašus?

Lenkijos vidaus saugumo agentūros ekspertai jau išsiaiškino, jog šalies ministrų tarpusavio pašnekesius ir pokalbius su aukštais pareigūnais įrašinėjo trys restoranų kelneriai.

Spėjama, kad įrašinėjimo mechanizmas buvo paslėptas nedideliame prietaise, panašiame į televizoriaus kanalų jungiklį, kuriuo restorano klientai išsikviesdavo padavėją.

Manoma, jog skirtinguose elitiniuose restoranuose dirbę du broliai kelneriai ir vieno jų bičiulis iš pradžių ėmė įrašinėti turtingų verslininkų pokalbius.

Kol kas neaišku, ar jiems tokį pelningą užsakymą davė minėtų verslininkų konkurentai, ar patys sumanė tokiu būdu papildomai užsidirbti.

Bet tai, kur pakrypo įrašinėjimas, skamba kaip iš įtempto siužeto politinio trilerio.

Šnipų ir šantažo versijos

Beje, neatmetama, jog klausymąsi galėjo organizuoti darbo netekęs saugumietis, užsienio šnipas arba skandalo siekęs žurnalistas.

Žurnalo „Newsweek“ duomenimis, minėti trys kelneriai iš tikrųjų turėjo aukštesnes pareigas: jie vadovavo kitiems kelneriams ir priiminėjo išankstines klientų rezervacijas.

Minėti kelneriai buvo laikomi labai paslaugiais, sugebėjo įtikti politikams ir verslininkams. Įdomiausia tai, kad pastaraisiais metais jie dirbo penkiuose restoranuose, tad spėjama, kad įrašė daugybės asmenų pokalbius.

Manoma, kad kelneriai siekė vien pasipelnyti iš įrašų, bet neplanavo jų viešinti, žinodami, kad bus demaskuoti.

Spėjama, kad kažkas kelnerių įrašus slapta perėmė ir perdavė žurnalui „Wprost“.

Žurnalui ėmus spausdinti skandalingų įrašų išklotines, valdžios atstovai pabandė skandalą nuslopinti jėga iš redakcijos perimdami įrašus, o tai aistras tik dar labiau įžiebė ir afera sulaukė tarptautinio atgarsio.

Apklausos – negailestingos

Sociologinės apklausos liudija, kad šalies gyventojai yra už tai, kad dėl kompromituojančių įrašų pirmiausia atsistatydintų centrinio banko prezidentas Marekas Belka ir ministras B.Sienkiewiczius.

Pastarasis derėjosi su bankininku, kuris pagal įstatymą privalo nesikišti į politiką, kad šis padėtų nugalėti opozicinę TTP partiją ir pagerintų PPP įvaizdį prieš Seimo rinkimus išleisdamas į apyvartą papildomą kiekį pinigų.

Apklausose taip pat pageidaujama premjero atsistatydinimo, o buvusius transporto ministrą Slawomirą Nowaką, finansų viceministrą bei generalinį finansinės informacijos inspektorių Andrzejų Parafianowiczių siūloma įkalinti. Vien už tai, kad inspektorius padėjo ministro žmonai stomatologei išvengti baudų už nesumokėtus mokesčius.

Įtarimai papirkinėjimu

D.Tuskas yra ilgiausiai – net 7 metus valdantis Lenkijos premjeras. Iki šiol jam pavykdavo nesusitepusiam išbristi iš visų PPP sukrėtusių skandalų.

Šįkart D.Tuskas irgi elgiasi taip, tarsi neturėtų nieko bendra su afera, tačiau įrašai jo autoritetą greičiausiai pradangins.

Apžvalgininkai netiki, kad ministras derėtis su CB vadovu vyko savo valia, o ne siųstas premjero.

Be to, D.Tuskui bus sunku paneigti S.Nowako prisipažinimą, kad per 2005 m. prezidento rinkimų kompaniją PPP nupirko kito kandidato palaikymą.

Tuose rinkimuose varžėsi Lechas Kaczynskis su D.Tusku, ir S.Nowakas prasitarė, kad PPP štabas sumokėjo trečio kandidato chirurgo Zbigniewo Religos štabo skolas už tai, kad profesorius palaikys D.Tuską.

Z.Religa yra miręs, o jo bendražygiai sako nežinantys tos istorijos, bet Vyriausiajai rinkimų komisijai pateiktoje ataskaitoje matyti, kad profesoriaus rinkimų štabo skolos siekė 270 tūkst. zlotų (224 tūkst. litų).

Jei tikrai PPP sumokėjo šią skolą, tai reikštų, kad D.Tuskas prezidentu siekė tapti papirkdamas trečią kandidatą.

Susitarimai dėl benzino?

Ne mažiau skandalingi faktai išaiškėjo ir naftos koncerno „Orlen“ direktoriaus Jaceko Krawieco pokalbyje su PPP spaudos generaliniu sekretoriumi Pawelu Grasiu bei iždo ministru Wlodzimierzu Karpinskiu.

PPP siekė pagerinti partijos įvaizdį prieš savivaldybių rinkimus, ir P.Grasis prašė, kad „Orlen“ sumokėtų vieną milijoną JAV dolerių už roko grupės „U2“ koncerto surengimą.

J.Krawiecas sutiko sumokėti, o pokalbyje su W.Karpinskiu išsidavė, kad prieš rinkimus specialiai sumažino benzino kainas, kad pagerintų PPP įvaizdį.

Pasak J.Krawieco, po laimėtų rinkimų D.Tuskas jam pareiškė: „O dabar, k...va, benziną galite pardavinėti kad ir po 7 zlotus už litrą.“

D.Tusko autoritetui pakenks ir CB prezidento M.Belkos teiginys, kad perspėjo premjerą dėl galimos finansų piramidės „Amber Gold“ griūties.

Ši įmonė pradangino kelis šimtus milijonų zlotų, o D.Tuskas prisiekinėjo, kad nieko nežinojo apie aferistus.

Opozicija spėja, kad premjero „nežinojimas“ buvo susijęs su tuo, kad antrinėje „Amber Gold“ įmonėje dirbo jo sūnus.

Šokiruoja politikų išlaidavimas ir vulgarumas

Sociologai pripažino, kad eilinius lenkus šokiravo įrašuose įamžintas politinio elito kalbų vulgarumas ir valstybės pinigų švaistymas.

Žinia, kad centrinio banko prezidentas už pietus sumokėjo beveik du tūkstančius zlotų, o užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis pietaudamas su finansų ministru Jaceku Rostowskiu gėrė vyną už 700 zlotų, vargingai gyvenančius tautiečius įsiutino. Mat sąskaitos buvo apmokėtos visų mokesčių mokėtojų pinigais.

Tautiečių pyktį padidino ir ministrų kalbose dažnai vartojami keiksmažodžiai. Apie Lenkijos santykius su JAV kalbėjęs R.Sikorskis pareiškė, kad jų šalis pataikaudama „čiulpia amerikiečiams“, ir žarstė anekdotus apie analinius ir oralinius santykius. Šis ministras svaidėsi ir rasistiniais juodaodžių apibūdinimais.

Vis dėlto užsienio apžvalgininkai atkreipė dėmesį į R.Sikorskio pareiškimų turinį. Kalbėdamas su J.Rostowskiu R.Sikorskis nepagarbiai atsiliepė apie svarbiausias Lenkijos sąjungininkes – JAV ir Jungtinę Karalystę.

„Žinai, kad lenkų ir amerikiečių sąjunga nieko verta. Ji veikiau žalinga, nes suteikia Lenkijai apgaulingą saugumo jausmą. Visiškas mėšlas, konfliktuosime su Vokietija, su Rusija ir manysime, kad viskas super, nes pačiulpėme amerikiečiams. Mulkiai, visiški mulkiai“, – proamerikietiškus Lenkijos politikus peikė R.Sikorskis.

Be to, nuo jo kliuvo ir britams. Jungtinės Karalystės premjerą Davidą Cameroną – buvusį bičiulį iš studijų laikų R.Sikorskis atvirai vadino „susimovusiu neišmanėliu“.

Komentuodamas D.Camerono ketinimus savo šalyje rengti referendumą dėl narystės ES ir blokuoti ES sutartis R.Sikorskis negailėjo keiksmažodžių, apibūdinančių brito „susimovimą“.

„Jis visiškai susimovė. Jam neįdomu, jis nesupranta, jo visa strategija paremta nuolaidžiavimu kritikams ir dabar tai atsisuka prieš jį patį. Jis turėjo sakyti tiesiai šviesiai „eikit jūs š...kti“, o jis gėdingai nusileido“, – pyko R.Sikorskis, o jo žodžius J.Rostowskis palydėjo pritarimu ir apgailestavimu, kad D.Cameronas tikriausiai pralaimės kitus rinkimus, o Jungtinė Karalystė išstos iš ES.

Paviešinus tokius įrašus amerikiečių ir britų spaudoje savaitgalį mirgėjo riebiomis R.Sikorskio citatomis pagražintos antraštės. Tiesa, bent jau oficialiai Vašingtonas ir Londonas nuo komentarų susilaikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.