J. C. Junckeras - į svarbų postą nusitaikęs girtuoklis?

Kandidatui į Europos Komisijos prezidento postą Jeanui Claude’ui Junckerui pastaruoju metu tenka atlaikyti agresyvias varžovų atakas. Naujausias gandas – kad liuksemburgietis yra priklausomas nuo alkoholio.

Gandai apie J.C.Junckero piktnaudžiavimą alkoholiu pasklido po Briuselį.<br>„Reuters“ nuotr.
Gandai apie J.C.Junckero piktnaudžiavimą alkoholiu pasklido po Briuselį.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 28, 2014, 9:54 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:27 AM

Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas, besipriešinęs J.C.Junckero paskyrimui, vakar vylėsi pakeisti ES lyderių nuomonę.

D.Cameronas per politinių lyderių susitikimą Briuselyje pasinaudojo balsavimo teise, bet pralaimėjo. 26 ES šalys iš 28 rėmė J.C.Junckero kandidatūrą, rašo „Lietuvos rytas“.

Vis labiau spaudžiamas į kampą D.Cameronas, atrodo, dar bandė žaisti užkulisinius žaidimus. Briuselyje buvo girdėti neoficialiai kalbant, kad pasitikėjimą J.C.Junckero kandidatūra gali sumažinti ir plačiai aptarinėjamas jo potraukis į alkoholį.

Kai kurie ES diplomatai skleidžia gandus, jog pastaruoju metu „ponas Junckeras konjaką vartoja pusryčiams“.

Stebėtojams užkliuvo ir kandidato į EK prezidentus rūkymas. Kalbama, kad per pastarąjį lyderių susitikimą J.C.Junckeras kiekviena pertraukėle naudojosi pasimėgauti cigarete.

Buvusio Liuksemburgo premjero reputacija labiausiai rūpi D.Cameronui, jis jau ne kartą įspėjo ES lyderius dėl galimų balsavimo pasekmių. Jungtinės Karalystės premjeras teigė, kad vieningos politikos idėjas remiančio J.C.Junckero paskyrimas privers britus atsiskirti nuo ES.

„Viskas turi pasekmes. Aišku, matydami, kad Europos valstybės planuoja pasirinkti būtent šį asmenį, privalome išsakyti nuomonę, kad tai neteisingas pasirinkimas, sukeliantis daug nesklandumų“, – komentuodamas galimą J.C.Junckero paskyrimą sakė D.Cameronas.

Jungtinės Karalystės premjerą labiausiai piktina Vokietijos kanclerės Angelos Merkel pozicija. Neoficialiuose pokalbiuose pažadėjusi remti D.Camerono planus blokuoti J.C.Junckero kandidatūrą, pastarosiomis savaitėmis A.Merkel reiškė jam paramą, rašo „Lietuvos rytas“.

A.Merkel visaip bandė diplomatiniais būdais paveikti D.Camerono ryžtą kautis prieš likusių Europos lyderių nuomonę, bet kompromisai britų netenkino. D.Cameronas įspėjo, kad ES toliau einant federalizacijos keliu britai bus priversti rinktis.

2017-aisiais referendumą dėl Jungtinės Karalystės narystės ES pažadėjęs D.Cameronas rinkėjus bando įtikinti, kad jis iki galo kausis už britų interesus. Bet atrodo, kad pažadas rengti referendumą nėra toks tvirtas.

Buvęs konservatorių vyriausybės švietimo ministro Michaelo Gove’o patarėjas Dominicas Cummingsas sakė, kad D.Cameronui artimų žmonių rate vis dažniau girdėti kalbant, esą viešai remdamas galimo britų pasitraukimo iš ES idėją premjeras tik blefuoja.

„Žmonės mano, kad D.Cameronas visiškai pasiryžęs rengti referendumą, jei britai dar kartą išrinks jo partiją, bet taip nėra. Tony Blairas (buvęs Jungtinės Karalystės premjeras) jau žadėjo tokį referendumą prieš 2005-ųjų rinkimus, bet jis neįvyko“, – sakė D.Cummingsas.

Šiaip ar taip, atrodo, kad pasipriešinimas J.C.Junckero paskyrimui gali lemti ir D.Camerono politinę ateitį. Savo šalyje šis politikas yra vis nepopuliaresnis. („The Telegraph“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.