J. C. Junckero pergalė prisidės prie britų išstojimo iš ES

Britų premjerui Davidui Cameronui, neužkirtus kelio buvusio Liuksemburgo ministro pirmininko Jeano Claude'o Junckero paskyrimui Europos Komisijos vadovu, kyla grėsmė, kad nesustiprinus ES ir Londono tarpusavio bendradarbiavimo šalis gali iš Europos bendrijos pasitraukti. Apie tai praneša „EUbusiness“.

Daugelis britų palaiko D.Camerono (nuotr.) nusistatymą prieš J.C.Junckerą.<br>AP nuotr.
Daugelis britų palaiko D.Camerono (nuotr.) nusistatymą prieš J.C.Junckerą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 28, 2014, 11:07 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:23 AM

Daugelis britų palaiko D.Camerono nusistatymą prieš J.C.Junckerą: maždaug 43 proc. šalies gyventojų premjerui pritaria, o apie galimą klaidingą jo nusistatymą kalba vos 13 proc. britų, rodo šią savaitę atliktos apklausos.

Analitikai mano, kad sėkmingai užsitikrinęs norimas ES reformas, kurios leistų dalį sprendžiamosios galios grąžinti Didžiajai Britanijai, premjeras šalį regiono viduje išlaikytų. Tačiau „be tinkamos pagalbos po tokio D.Camerono autoriteto sutriuškinimo grėsmė, kad Didžioji Britanija iš ES pasitrauks labai pakyla“, – kalba Londone įsikūrusios analitikų kontoros „Open Europe“ vadovas Matsas Perssonas.

Tokią ekspertų nuomonę šeštadienį palaikė ir visi svarbiausi britų laikraščiai, „The Times“ ir kitų dienraščių antraštėse mirga nuomonė, kad „Didžioji Britanija artėja prie pasitraukimo iš ES“. Tiesa, žiniasklaidos nuomonė, dėl to, ką reikėtų kaltinti dėl tokios situacijos – Briuselį, ar patį D.Cameroną – išsiskiria.

Analitikai teigia, kad tai, kaip klostysis tolimesni įvykiai, priklausys nuo liepos 16 d. vyksiančio viršūnių susitikimo, kurio metu bus sprendžiama, kam atiteks kiti vadovų postai ES. Jeigu Didžiajai Britanijai pavyktų gauti Europos vadovų tarybos prezidento pareigas, kurias šiuo metu eina Hermanas Van Rompuy, situacija galėtų gerokai pasikeisti.

Dar penktadienį D.Cameronas pabrėžė nusiteikęs dėl Didžiosios Britanijos būvimo ES nare ir būtinų regionui reformų kovoti iki galo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį