Pirmininkauti ES baigusi Graikija: „mes - normali šalis“

„Vyko įtemptas (išlaidų) valdymas... Tai nepaprastai pozityvus rezultatas“, - spaudos konferencijoje sakė užsienio reikalų ministras Evangelas Venizelas.

Graikijos premjeras A.Samaras džiaugėsi sklandžiai praėjusiu primininkavimu ES.<br>"Reuters" nuotr.
Graikijos premjeras A.Samaras džiaugėsi sklandžiai praėjusiu primininkavimu ES.<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 1, 2014, 1:01 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:22 AM

„Vyko įtemptas (išlaidų) valdymas... Tai nepaprastai pozityvus rezultatas“, - spaudos konferencijoje sakė užsienio reikalų ministras Evangelas Venizelas.

„Mūsų pagrindinis tikslas buvo parodyti, kad Graikija yra normali, lygiavertė valstybė narė. Pastarieji šeši mėnesiai... padėjo ir toliau padės siekiant atkurti šalies reputaciją“, - pridūrė Graikijos diplomatijos vadovas.

1981-aisiais ES nare tapusi Graikija, penktą kartą pirmininkaudama Bendrijai, stengėsi pademonstruoti savo vadovavimo įgūdžius nepaisant didžiulių ekonominių problemų, dėl kurių šalis 2010 metais buvo atsidūrusi prie bankroto slenksčio.

Sausį Graikijai stojus prie Bendrijos vairo, būta būgštavimų, ar šalis susitvarkys su šia užduotimi, tuo pat metu rengdamasi vietos ir regioniniams rinkimams, kurie buvo numatyti gegužę.

Graikijos pirmininkavimo laikotarpiu ES po ilgų debatų sutarė nuo 2016 metų įvesti finansinių sandorių mokestį ir pritarė naujam priežiūros mechanizmui, turinčiam užkirsti kelią bankų žlugimui.

Taip pat buvo sutarta dėl ES jūrų saugumo strategijos, skirtos kovai su organizuotu nusikalstamumu, grėsmėmis laivybos laisvei ir pavojais aplinkai.

Graikijos užsienio reikalų ministras sakė, kad pirmininkavimas Bendrijai jo šaliai atsiėjo 19 mln. eurų - apie 30 proc. numatyto biudžeto. Atėnai šiam tikslui buvo suplanavę skirti 50 mln. eurų.

Jungtinės Karalystės ambasada Atėnuose pareiškė, kad tokios „itin mažos (pirmininkavimo) išlaidos yra puikus, sektinas pavyzdys“.

Tuo tarpu politologė ir teisininkė Filipa Chacistavru iš Helėnų Europos ir užsienio politikos fondo (ELIAMEP) mano, kad Graikijos pirmininkavimas buvo „blankus“.

„Padarėme minimumą... Galėjome nuveikti daugiau“ kovojant su gerai žinomomis mūsų šalies problemomis, tokiomis kaip didelis jaunimo nedarbas ir imigracija, sakė ji naujienų agentūrai AFP.

„Graikija galėjo padaryti daugiau, kad padėtų sau“, - sakė F.Chacistavru, užsimindama apie Italiją - kitą smarkiai įsiskolinusią ES narę, kuri iš Graikijos perėmė pirmininkavimą Bendrijai ir jai vadovaus iki šių metų galo.

Italijos vyriausybės vadovas Matteo Renzi pasisakė už didesnį fiskalinį lankstumą siekiant augimo ir, regis, yra pasiryžęs siekti, kad būtų keičiamos ES taisyklės dėl imigrantų prieglobsčio prašymų.

„Graikija taip pat turėjo priežastį to siekti, tačiau nieko nedarė“, - pažymėjo F.Chacistavru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.