Nyderlanduose meną vogę rumunai turės suploti 18 mln. eurų

Keturiems rumunams, surengusiems įspūdingą meno dirbinių vagystę Nyderlanduose, pirmadienį buvo nurodyta sumokėti 18 mln. eurų, bet pavogtų Pablo Picasso, Claude'o Monet, Paulio Gauguino ir Luciano Freudo šedevrų likimas vis dar nėra žinomas.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 15, 2014, 1:06 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:35 PM

Septyni paveikslai, kurie buvo laikinai eksponuojami Roterdamo muziejuje „Kunsthal“, buvo pavogti 2012 metais, per reidą, kuris truko vos tris minutes ir kurį olandų žiniasklaida pavadino „amžiaus vagyste“.

Rumunijos sostinės teismas nurodė vagystės sumanytojui Radu Dogaru, jo motinai Olgai, Eugenui Darie ir Adrianui Procopui atlyginti žalą paveikslų draudikams.

Kaltintojai bendrą žalą įvertino daugiau kaip 18 mln. eurų, o meno ekspertai tuo metu, kai buvo įvykdyta vagystė, teigė, kad tie paveikslai verti iki 100 mln. eurų.

Olga Dogaru tyrėjams sakė, kad sudegino paveikslus savo krosnyje Karkaliju kaimelyje Rytų Rumunijoje, ir teigė, kad taip norėjo apsaugoti sūnų, kai jam nepavyko jų parduoti.

Vėliau ji atšaukė tą pareiškimą, bet vyksta atskiras tyrimas dėl to, ar tikrai tie šedevrai virto pelenais.

Rumunijos nacionalinio istorijos muziejaus direktorius Ernestas Oberlanderis-Tarnoveanu sakė, kad toje krosnyje buvo rasta „grunto, drobės ir dažų liekanų“ įrodymų, bet ekspertai turi nustatyti, ar tai tikrai dingusių paveikslų pelenai.

Tarp pavogtų paveikslų yra C.Monet „Waterloo Bridge, London“ (Vaterlo tiltas, Londonas) ir P.Picasso „Tete d'Arlequin“ (Arlekino galva). Nė vieno jų nesaugojo signalizacija.

„Ginčysime sprendimą, – sakė abiejų Dogaru advokatas Catalinas Dancu. – Visų pirma, mes netikime, kad pavogti paveikslai yra originalai, ir, antra, muziejus turi mokėti, nes kvailai rizikavo eksponuodamas šiuos meno darbus be deramos stebėjimo sistemos“.

Minimus paveikslus muziejui jo 20-ųjų metinių proga paskolino „Triton Foundation“, kuris buvo įsteigtas rūpintis 2011 metais mirusio olandų investuotojo Willemo Cordios sukaupta meno kolekcija.

Paveikslai į Rumuniją buvo pervežti paslėpti pagalvių užvalkaluose ir, kaip mano kaltintojai, sunaikinti nepavykus jų parduoti.

30 metų R.Dogaru, kuris prisipažino suplanavęs vagystę, vasarį buvo skirta šešerių metų kalėjimo bausmė, o jo bendrininkui E.Darie – penkerių metų ir keturių mėnesių kalėjimo bausmė.

A.Procopui pirmadienį buvo skirta ketverių metų ir aštuonių mėnesių, o R.Dogaru motinai – dvejų metų kalėjimo bausmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.