ES ministrai reiškia susirūpinimą dėl rusų karių Ukrainoje

L.Linkevičius: „Geriau šauti sau į koją, negu leisti, kad šautų mums į galvą “

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pabrėžia, kad yra pagrindas sankcijoms, kurias Europos Sąjunga yra įvedusi Rusijai, bei pažymi, kad ES dėl to yra vieninga.<br>AP nuotr.
Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pabrėžia, kad yra pagrindas sankcijoms, kurias Europos Sąjunga yra įvedusi Rusijai, bei pažymi, kad ES dėl to yra vieninga.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-08-15 18:05, atnaujinta 2018-01-27 13:44

„Mane labai neramina pranešimai, kad Rusijos karinės transporto priemonės paryčiais galėjo kirsti sieną“, – sakė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas, atvykęs į derybas Briuselyje, kurių pagrindinis tikslas buvo aptarti krizę Irake.

„Jei Rytų Ukrainoje yra kokių nors rusų kariškių ar (karinių) transporto priemonių, juos reikia nedelsiant atitraukti arba pasekmės gali būti labai rimtos“, – sakė jis.

Penktadienį Ukrainos pareigūnai patvirtino britų žiniasklaidos pranešimus, kad nedidelė grupė Rusijos šarvuočių netoli tos vietos, kur stovi rusų sunkvežimių su pagalbos kroviniais kolona, kirto sieną ir įvažiavo į Ukrainą.

„Mes labai susirūpinę dėl Rusijos pastarųjų mėnesių elgesio, bet, taip pat, ir dėl (jos) pastarųjų valandų (elgesio)“, – savo ruožtu sakė Danijos užsienio reikalų ministras Martinas Lidegaardas.

„Mes manome, jog Rusijos valdžia turėtų žinoti, kad ir Europos Sąjungoje, ir JAV mes turime labai stiprų įsipareigojimą atsakyti į bet kokią naują agresiją iš Rusijos“, – pridūrė jis.

Minimas įsiveržimas yra „šiurkštus tarptautinės teisės pažeidimas“, nurodė Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas, kuris pridūrė, kad situacija Rytų Ukrainoje „yra katastrofiška“.

Promaskvietiškų separatistų „gangsterizmas“ siaučia, pabrėžė C.Bildtas.

Tuo tarpu Vokietija atsargiai vertino minimus pranešimus ir jos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris kalbėjo tik apie „sunkumus“ pastarosiomis valandomis.

F.-W.Steinmeieris pabrėžė, jog sveikina naujienas, kad Rusija leis atlikti sunkvežimių su pagalbos kroviniais inspekciją.

L.Linkevičius: „Geriau šauti sau į koją, negu leisti, kad šautų mums į galvą “

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pabrėžia, kad yra pagrindas sankcijoms, kurias Europos Sąjunga (ES) yra įvedusi Rusijai, bei pažymi, kad ES dėl to yra vieninga.

Rusijai dėl konflikto Ukrainoje įvestas sankcijas neseniai sukritikavo Slovakijos ir Vengrijos premjerai, tačiau L.Linkevičius teigia, kad penktadienį Briuselyje posėdžiavę ES užsienio reikalų ministrai tuo klausimu buvo vieningi.

„Dar kartą pabrėžta, kad yra visiškai aiškus pagrindas toms sankcijoms, kurios yra įvestos ir kurios yra taikomos šiuo metu, ir jeigu situacija reikalaus, bus priimamos kitos priemonės“, - BNS sakė ministras.

Slovakijos premjeras Robertas Fico ketvirtadienį sukritikavo ES sankcijas Rusijai ir sakė, kad jos tik sukels pavojų 28 valstybių bloko ekonomikos augimui. Vengrijos premjeras Victoras Orbanas savo ruožtu pareiškė, kad ES įvestas sankcijas Rusijai galima palyginti su šūviu į savo paties koją.

„Geriau šauti sau į koją negu leisti, kad šautų mums į galvą“, - BNS sakė L.Linkevičius.

Anot Lietuvos užsienio reikalų ministro, „pavieniai interpretavimai dėl bendrų sprendimų neturėtų klaidinti ir įnešti abejonių dėl pozicijos tvirtumo“.

ES gali atšaukti sankcijas

Tuo metu ES ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas teigia, kad Europos Sąjunga nenorėtų tęsti sankcijų politikos Rusijos atžvilgiu ir neatmeta galimybės atšaukti dabar taikomas priemones, jeigu padėtis Rytų Ukrainoje stabilizuotųsi.

„Kai bus akivaizdūs situacijos stabilizavimo Rytų Ukrainoje klausimo rezultatai, ES, žinoma, bus pasirengusi svarstyti sankcijų atšaukimo klausimą, nors iš dalies jų įvedimo priežastis, kuri liks veiksnys, yra nelegali Krymo aneksija“, – sakė jis interviu naujienų agentūrai „Interfax“.

„Žinoma, tai įmanoma. Sankcijos pačios savaime nėra tikslas“, – nurodė jis, atsakydamas į klausimą, ar sankcijos Rusijai gali būti atšauktos anksčiau nei po metų.

„Mes nenorėtume eiti toliau ir įvesti naujų sankcijų, ir tikimės, kad, visų pirma, artimiausiomis dienomis Rusija pademonstruos savo pagarbą Ukrainos valstybingumui ir tarptautinei humanitarinei teisei, ir teiks humanitarinę pagalbą pagal tarptautines normas. Ir, antra, tikimės, jog tai, ką išvakarėse pasakė (Rusijos) prezidentas (Vladimiras) Putinas, ... kad Rusija darys visa, kas nuo jos priklauso, dėl kuo greitesnio konflikto Ukrainoje nutraukimo, virs konkrečiais veiksmais iš Rusijos pusės“, – pabrėžė V.Ušackas.

ES ir Jungtinės Valstijos įvedė sankcijas Maskvai dėl kovo mėnesį jos įvykdytos Krymo aneksijos ir paramos prorusiškiems kovotojams Rytų Ukrainoje.

Reaguodama į šį žingsnį Maskva praėjusią savaitę metams apribojo mėsos, vaisių ir daržovių, pieno ir jo produktų importą iš ES, JAV ir kitų šalių, palaikančių sankcijas Rusijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.