Tarp naujų ES sankcijų aukų – skandalingasis V.Žirinovskis

Rusijos ginklų gamintojai ramina save

V.Žirinovskį nubaudė Europos Sąjunga.<br>„RIA Novosti“ nuotr.
V.Žirinovskį nubaudė Europos Sąjunga.<br>„RIA Novosti“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 12, 2014, 10:53 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:20 PM

Tarp baudžiamųjų priemonių, apie kurias paskelbta ES oficialiame leidinyje, yra kelionių suvaržymai ir turto įšaldymas, kurių imtasi prieš Rusijos valstybės Dūmos vicepirmininką Igorį Lebedevą, skandalingą nacionalistų politiką Vladimirą Žirinovskį ir virtinę Ukrainos rytuose veikiančių prorusiškų separatistų lyderių. 

Iš viso į „juodąjį sąrašą“ asmenų, kuriems taikomi kelionių suvaržymai ir turto įšaldymas, įtrauktos 24 naujos pavardės. 

Sankcijų imtasi prieš didžiąsias Rusijos naftos įmones, gynybos kompanijas bei valstybės kontroliuojamus bankus, kurie neteko galimybės gauti finansavimą Europos rinkose. 

Naujomis baudžiamosiomis priemonėmis smogta Rusijos naftos milžinėms „Rosneft“ ir „Transneft“ bei dujų monopolininkės „Gazprom“ naftos padaliniui. 

Sankcijų taikiniu taip pat tapo Jungtinė orlaivių statybos korporacija (OAK), vienijanti didžiausias Rusijos orlaivių statybos įmones ir gaminanti naikintuvus MiG bei „Suchoj“, tankus gaminanti „Uralvagonzavod“ ir sraigtasparnių gamintoja „Oboronprom“. 

ES kelis kartus atidėjo naujų sankcijų įvedimą, išsiskyrus valstybių narių nuomonėms dėl to, ar jos turėtų būti skelbiamos Ukrainos konflikto šalims tebesilaikant paliaubų. Vis dėlto ketvirtadienį galiausia buvo priimtas sprendimas imtis naujų baudžiamųjų priemonių prieš Rusiją. 

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy pažymėjo, kad sankcijos gali būti atšauktos, kai rugsėjo pabaigoje bus įvertinta, kaip laikomasi ugnies nutraukimo Rytų Ukrainoje. 

Sankcijos įsigaliojo iš karto po to, kai buvo paskelbtos ES oficialiame leidinyje.

Rusijos ginklų gamintojai ramina save

Rusijos valstybinės ginklų eksportuotojos „Rosoboronexport“ vadovo pavaduotojas pareiškė penktadienį, kad naujas Europos Sąjungos (ES) sankcijų paketas neturės didelio poveikio bendrovės veiklai, skelbia „RIA Novosti“. 

„(...) nestikime, kad pardavimai patirs didelį smūgį. Užsienio klientai naudoja ginkluotės ir įrangos tipus, kurie yra visiškai rusų gamybos. Sankcijos mūsų nepaveiks“, - sakė „Rosoboronexport“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Sergejus Goreslavskis. 

Penktadienį įsigaliojo naujos ES ekonominės sankcijos Rusijai, kurios numato paskolų blokavimą penkiems didžiausiems šalies valstybiniams bankams ir ES verslo sandorių su naftos bei gynybos bendrovėmis sustabdymą.

Trikdys taikos procesą

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sukritikavo penktadienį įsigaliojusias Europos Sąjungos (ES) sankcijas jo šaliai, pavadindamas jas kliūtimi užbaigti Ukrainos krizę, praneša agentūra AFP. 

Baudžiamosios priemonės paskelbtos tuo metu, kai „taikos procesas Ukrainoje stabilizuojasi“, sakė S. Lavrovas valstybinei televizija iš Dušanbės, kur vyksta Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos susitikimas. ES, anot jo, akivaizdžiai nusprendė „pakenkti taikos procesui“. Rusija į sankcijas reaguos „ramiai ir derama forma“ ir pirmiausiai „gins savo interesus“, pabrėžė S. Lavrovas. 

Naujos ES sankcijos nukreiptos prieš didelius Rusijos energetikos koncernus, ginklų bendroves ir valstybinius bankus. 24 asmenims, tarp jų - ultranacionalistui Vladimirui Žirinovskiui, uždrausta atvykti į Bendrijos šalis, užšaldytos čia esančios jų sąskaitos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.