Naujo diplomatijos vadovo sugebėjimais suabejojo net jo motina

Lenkijos užsienio reikalų ministerijos vadovo postą paliekantis Radoslawas Sikorskis šalies diplomatijai suteikė svorio tarptautinėje arenoje. Bet jį keičia partinių intrigų meistras, kurio talentai neįtikina, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis Lenkijos leidinio „Do Rzeczy“ informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 23, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 1:49 AM

R.Sikorskio aktyvumas nulėmė tai, kad su Varšuvos nuomone Europos Sąjungoje (ES) dabar skaitomasi. Bet padėtis greitai gali pasikeisti – jį keičiančiam Grzegorzui Schetynai iki šiol tarptautinė arena nebuvo įdomi.

G.Schetyna laikomas vienu didžiausių valdančiosios Piliečių platformos partijos (PPP) intrigantų, o angliškai kalba tiek, kiek pramoko dirbdamas su užsieniečiais krepšininkais gimtajame Silezijos regione.

Naujajai premjerei Ewai Kopacz problemų dėl menkos G.Schetynos patirties, regis, nekilo, nors net jo motina atskleidė, kad jis net nepretendavo į užsienio reikalų ministro pareigas ir jose būtų palikęs R.Sikorskį.

„Mano sūnus manė, kad būtent dabar diplomatijai galėjo toliau vadovauti R.Sikorskis, – sako Danuta Schetyna. – Nežinau, kas paskatino E.Kopacz taip pasielgti. Tikiuosi greitai sužinoti.“

Ne tik D.Schetynai smalsu, ką sugalvojusi E.Kopacz ir visa PPP. Mat cigarus rūkantis ir futbolą dievinantis G.Schetyna yra vidaus intrigų meistras, neslepiantis asmeninių politinių ambicijų.

Kartu su dabar į Briuselį išvykstančiu Donaldu Tusku jis įsteigė PPP, bet 2011 m. premjeras suprato, kad G.Schetyna verpia įvairias intrigas, ir užkirto jam kelius į svarbiausius postus vyriausybėje.

Nuo to laiko G.Schetyna vadovavo Seimo Užsienio reikalų komitetui, bet ir pats viešai skaudinosi, kad paslydo kopdamas į viršų. Dabar pristabdyta jo karjera, rodos, vėl suburzgė. Kodėl?

Manoma, kad E.Kopacz, kurios kabinetą vakar prisaikdino prezidentas Bronislawas Komorowskis, taip stengiasi nuraminti vieną savo konkurentų PPP viršūnėje.

Vos paaiškėjus, kad D.Tuskas dirbs Europos Vadovų Taryboje, G.Schetyna jau skelbė, jog reikia naujų partijos lyderio rinkimų.

Dabar jis atsitraukė ir jau sutinka, kad PPP lyderis turi paaiškėti po svarbių kitų metų parlamento rinkimų.

O ant kortos – daug. B.Komorowskis pavasarį beveik neabejotinai bus perrinktas prezidentu, bet PPP apklausose dar neseniai atsiliko nuo opozicinės Teisės ir teisingumo partijos.

Tik ar G.Schetyna nepadarys PPP meškos paslaugos partijos viduje sukeldamas dar daugiau ginčų ar net ją suskaldydamas?

R.Sikorskio sako pasiilgęs net mirtinas jo priešas politologas Marekas Magierowskis.

„R.Sikorskį bent mėgo ir gerbė užsienio žurnalistai, o G.Schetyna – bejėgis kačiukas tarp kraujo ištroškusių pabaisų. Angliškai jis dar gali užsisakyti du bokalus alaus, bet trijų jau ne.

Tai katastrofos receptas“, – dejuoja M.Magierowskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.