Valjadolido meras įžeidė Ispanijos moteris

Ispanijos Valjadolido miesto meras buvo priverstas teisintis dėl radijo laidoje išsakytų minčių. 68 metų Francisco Javieras Leonas de la Riva pasigailėjo pasisakymų apie moteris, kurios suvaidina išprievartavimą, skelbia „The New York Times“.

„Kai moteris šeštą ryte grįžta namo, ji turėtų galvoti, kur vaikšto“, - rėžė Valjadolido meras.<br>facebook.com nuotr.
„Kai moteris šeštą ryte grįžta namo, ji turėtų galvoti, kur vaikšto“, - rėžė Valjadolido meras.<br>facebook.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-25 08:35, atnaujinta 2018-01-29 18:49

F.J.Leonas de la Riva pareiškė, kad baiminasi važiuoti veinu liftu su moterimi, nes ši „bet kada gali nusiplėšti savo liemenėlę ir sijoną ir išlėkti iš lifto šaukdama, kad ją išprievartavo“. Daugeliui ispanių šis mero pasisakymas buvo puikus pavyzdys, kodėl smurtas prieš moteris Ispanijoje vis dar yra didelė problema.

„Kai moteris šeštą ryte grįžta namo, ji turėtų galvoti, kur vaikšto“, - rėžė Valjadolido meras, pabrėždamas, kad moterys neturėtų tikėtis, kad prie kiekvieno parko krūmo galima pastatyti po policijos pareigūną, kuris užtikrintų jos saugumą.

Šie komentarai sulaukė audringos reakcijos. Būriai ispanių rinkosi prie miesto merijos ir reikalavo F.J.Leono de la Rivos atsistatydinimo. Tiesa, pats meras apgailestavo dėl savo pasisakymų, tačiau pareiškė, kad atsistatydinti neketina.

„Unicef“ atliktos apklausos duomenimis viena iš dešimties pasaulio moterų yra patyrusi seksualinį smurtą. Ispanijoje smurtas prieš moteris vis dar yra rimta problema, nepaisant ilgus metus trunkančių socialinių akcijų. Vien šį rugpjūčio mėnesį užfiksuoti 8 moterų nužudymai dėl kurių kaltinami jų vyrai ar partneriai.

„Problema prasideda nuo menko išsilavinimo, nesuprantama lyčių lygybė svarba. Toliau seka įžeidūs politikų komentarai moterų atžvilgiu, o galiausiai viskas tampa konkrečiais smurto artimoje aplinkoje atvejais“, - teigė viena iš protesto prie Valjadolido merijos narių Nina Infante.

Nepaisant visuomenės nepasitenkinimo, absoliučią daugumą Valjadolido miesto taryboje turinčios Liaudies partijos atstovas F.J.Leonas de la Riva ketina likti mero poste. Jį remia ir partijos lyderis bei dabartinis Ispanijos premjeras Marianas Rajoy.

Nuo 1995 metų miesto meru esant F.J.Leonas de la Riva dar prieš keturis metus buvo pakliuvęs į skandalą dėl seksistinių pasisakymų. Kalbėdamas apie tuometinės sveikatos ministrės Leire Pajin saugaus sekso kampaniją jis tėškė: „Žiūrėdamas į tą veidą, tuos skruostus aš galvoju tik apie vieną dalyką“.

Valjadolidas – miestas su giliomis konservatyvaus mąstymo tradicijomis. Tai paaiškina, kodėl dalis žmonių vis dar turi tokį, sakykime, feodalinį mąstymą“, - paaiškino vietinio teatro vadovas Luisas Munozas.

Bet teisininkė Teresa Cavanna nenusiteikusi klausyti pasiteisinimų. „Ispanijos politinis elitas yra užvaldytas vyrų ir jie nepasitiki moterimis, nelaiko jų lygiomis sau“, - aiškino ji. Tiesa, Valjadolido meras jau atrado naują gynybos strategiją.

„Jei politikas leidžia laiką už uždarų durų, jis nieko neprikalba, tačiau jei jis eina į gatves, kalbasi, jis gali pasakyti ir ne visai tinkamų dalykų. Nuo šiandien aš kalbėsiu tik apie tai, ką išties išmanau. Jei turėsiu kalbėti apie teatrą, kalbėsiu tik apie teatrą“, - atgailaudamas skelbė meras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.