Lyderiai džiūgauja - susitikimas su V.Putinu pralaužė ledus

Daug skirtumų

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

2014-10-17 15:35, atnaujinta 2018-01-26 21:41

Europos lyderiai daro spaudimą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui visiškai įgyvendinti Ukrainos paliaubų sutartį.

Europos Komisijos (EK) prezidentas Jose Manuelis Barroso tvirtino, kad šalių vadovai susitikime sutarė dėl paliaubų sutarties visiško įgyvendinimo, vietinių rinkimų Rytų Ukrainoje rengimo atsižvelgiant į šalies įstatymus ir Ukrainos sienų kontrolės. Jo teigimu, per kitus posėdžius bus plačiau diskutuojama, kaip įgyvendinti šiuos nutarimus.

Daug skirtumų

Italijos užsienio reikalų ministerijos atstovas pranešė, kad per Rusijos, Ukrainos ir Italijos užsienio reikalų ministrų susitikimą buvo svarstoma galimybė pasitelkti bepiločius orlaivius, kurie stebėtų pasienio teritorijas.

Italijos ministras pirmininkas Matteo Renzi po pokalbių teigė, kad padaryta šiokia tokia pažanga, tačiau išliko dar „dar daug nuomonių skirtumų“.

„Negalime priimti netvirtos Ukrainos, todėl darysime viską, kas yra mūsų galiose, kad sugrąžintume viltį šiai šaliai“, - tikino M. Rencis.

Anot V. Putino atstovo Dmitrijaus Peskovo, derybos Milane buvo sunkios, tačiau konstruktyvios.

Kremliaus atstovas patvirtino, kad Rusijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Ukrainos lyderiai vėliau penktadienį surengs atskirą posėdį. Jis taip pat pranešė, kad penktadienį gali įvykti dvišalis V. Putino ir Ukrainos prezidento Petro Porošenkos susitikimas.

D.Peskovo komentarai labai skyrėsi nuo optimistinio M.Renzi įvertinimo, pateikto po ryte įvykusio susitikimo tarp V.Putino, Ukrainos prezidento Petro Porošenkos ir Didžiosios Britanijos, Prancūzijos bei Vokietijos lyderių. 

Britanijos premjeras Davidas Cameronas taip pat atkartojo M.Renzi požiūrį, kad šios derybos buvo teigiamas žingsnis, pabrėždamas, kad V.Putinas „labai aiškiai pasakė nenorintis įšaldyto konflikto ir padalytos Ukrainos“. 

Tačiau D.Cameronas perspėjo, jog dabar V.Putinas turi tai įrodyti, nes priešingu atveju griežtos Vakarų sankcijos Rusijai liks galioti. 

Tolesnės V.Putino, P.Porošenkos, Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel derybos turėtų vykti vėliau penktadienį, sakė Prancūzijos pareigūnai. 

V.Putinas džiaugėsi

V.Putinas ir P.Porošenka paspaudė vienas kitam rankas prieš derybas su Vokietijos kanclere Angela Merkel, Prancūzijos prezidentu Francois Hollande, Didžiosios Britanijos premjeru Davidu Cameronu ir Europos Komisijos pirmininku Jose Manuel Barroso.

„Jis buvo geras; jis buvo teigiamas“, – besišypsantis V.Putinas sakė žurnalistams po diskusijų, surengtų Italijos šiauriniame Milano mieste vykstančio Europos ir Azijos viršūnių susitikimo kuluaruose.

Pasipiktinęs nusistatymu

Tuo tarp Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas penktadienį apkaltino kai kuriuos valstybių lyderius visišku nenoru suprasti „realią situaciją“ Ukrainoje.

Tai jis pareiškė po Milane įvykusių svarbių derybų tarp Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Ukrainos vadovo P.Porošenkos, kuriose taip pat dalyvavo grupė Europos valstybių lyderių.

„Deja, kai kurie darbo pusryčių (Milane) dalyviai pademonstravo visišką nenorą suprasti realią padėtį Ukrainos pietryčiuose“, - sakė D.Peskovas, kurį citavo Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Jis pridūrė, jog „kai kurie dalyviai parodė visišką nenorą bent pamėginti būti objektyviais“.

„Absoliučiai išankstinis, nelankstus nusistatymas“, - sakė D.Peskovas, tačiau pridūrė, kad „iš esmės susitikimas buvo konstruktyvus“.

„Derybos iš tiesų sunkios, yra daug nesutarimų, daug nesupratimo. Vis dėlto jos vyksta, keičiamasi nuomonėmis“, - sakė D.Peskovas žurnalistams.

Jis pridūrė, jog susitikime nebuvo kalbėta apie Maskvai įvestas sankcijas, ir pranešė, jog vėliau penktadienį V.Putinas, Ukrainos prezidentas P.Porošenka, Vokietijos kanclerė A. Merkel ir Prancūzijos vadovas F.Hollande'as dar kartą susitiks derybų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.