Angela Merkel britams: „Galite trauktis iš ES“

Vokietijos kanclerė Angela Merkel yra pasiruošusi numoti ranka į galimą Jungtinės Karalystės išstojimą iš Europos Sąjungos (ES), nes tikrai nekeis laisvo darbuotojų judėjimo po Bendriją taisyklių, skelbia savaitraštis „Der Spiegel“.

A.Merkel nekeis ES migracijos politikos, net jei tai reikš Jungtinės Karalystės pasitraukimą iš Bendrijos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
A.Merkel nekeis ES migracijos politikos, net jei tai reikš Jungtinės Karalystės pasitraukimą iš Bendrijos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-03 10:52, atnaujinta 2018-01-23 13:59

Anot leidinio, A.Merkel esą bijo, kad Jungtinė Karalystė jau artėja prie taško, kai „sugrįžti atgal“ gali būti nebeįmanoma.

Dauning Stritas informacijos nekomentuoja, bet akivaizdu, kad premjeras Davidas Cameronas siekia susitarti dėl kitokių, Londonui palankesnių šalies narystės ES sąlygų, o tada – konservatorių pergalės kituose visuotiniuose rinkimuose atveju – surengti referendumą dėl išstojimo iš Bendrijos.

„Judėjimo laisvė bus mano persiderėjimo strategijos esmė“, – teigia D.Cameronas.

Tačiau A.Merkel esą leido suprasti, kad ji neberems tolesnės Jungtinės Karalystės narystės ES, jei D.Cameronas toliau stengsis prastumti migracijos reformas.

Kaip skelbia „Der Spiegel“, tai pirmas kartas, kai Vokietijos kanclerė pripažino, jog Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš 28 šalių bloko yra įmanomas.

Berlynas jau atmetė Londono pasiūlymą įvesti kvotas nekvalifikuotiems ES šalių migrantams – esą tai nesunku padaryti apribojus draudimo pažymėjimus.

D.Cameronas dabar taip pat nori, kad ES uždraustų iš vienos šalies narės į kitą migruoti žmonėms, kurie neturi darbo, ir kad deportuotų migrantus, kurie negali savęs išlaikyti po trijų mėnesių.

Premjeras kritiką girdi ir pačioje Jungtinėje Karalystėje. Jo kolega iš Konservatorių partijos, buvęs teisingumo sekretorius Kennethas Clarke'as gina ES migracijos politiką.

„Jei mes norime turėti protingą ir vientisą rinką, jei norime varžytis su JAV ir Kinija, mums reikalingas laisvas darbo jėgos judėjimas“, – pabrėžė K.Clarke'as.

Tačiau Jungtinės Karalystės iždo sekretorius pirmadienį neteikė didelės reikšmės pranešimui, kad Vokietijos kanclerė A.Merkel nutrauks savo bandymus išlaikyti britus ES, jei Londonas stums planus apriboti imigraciją iš kitų ES valstybių. 

„Manau, tai truputį neįtikinama“, – sakė George‘as Osborne‘as apie pranešimą žurnale „Der Spiegel“. 

Pasak sekretoriaus, jo paties kontaktai su Vokietijos vyriausybe parodė, jog Berlynas supranta britų visuomenės susirūpinimą nedirbančiais ir į pašalpas pretenduojančiais migrantais iš ES šalių. 

„Britų visuomenė nori, kad tai būtų sprendžiama. Mes tai darysime ramiai, racionaliai“, – sakė G.Osborne‘as BBC televizijai, turėdamas omenyje ministro pirmininko D.Camerono pažadą paskelbti naujas idėjas dėl to, kaip spręsti šį klausimą. 

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.