Pirmieji rinkimai, per kuriuos Punsko viršaičiui buvo neramu

Per Lenkijoje sekmadienį vykusius savivaldos rinkimus Punske pagaliau pasikeitė scenarijus. Kad įvyktų pokyčiai, šiam lietuviškam valsčiui prireikė daugiau nei dviejų dešimtmečių.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Nov 17, 2014, 2:51 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 6:42 AM

Vienintelis kandidatas, per 90 procentų rinkėjų balsų. Taip iki šiol Punske vykdavo viršaičio rinkimai. Patys miestelio gyventojai neslėpė, kad tai primena sovietmetį.

Šįkart 46-erių Vytautas Liškauskas buvo ne vienintelis kandidatas į viršaičio kėdę. Punską jis valdo jau 16 metų, viršaičiu buvo išrinktas tris kartus. V.Liškausko dominavimą pamėgino nutraukti jo bendraamžis Vytautas Batvinskas, bet jam tai nepavyko.

Gavo 79 procentus balsų

Į balsavimo apylinkę Punsko mokykloje V.Liškauskas sekmadienį atėjo gerai nusiteikęs. „Viskas bus gerai“, – teištarė jis, nes rinkimų dieną Lenkijoje kandidatams viešai kalbėti draudžia įstatymai.

Beje, tai pirmas kartas nuo 1990-ųjų, kai balotiravosi du kandidatai. Iki šiol užimti Punsko viršaičio kėdę rinkimuose norą pareikšdavo po vieną asmenį.

Skirtingai nei ankstesniuose rinkimuose, šiuose V.Liškauskas surinko 79 procentus rinkėjų balsų.

Pirminiais duomenimis, sekmadienio rinkimuose už V.Liškauską balsavo 1 491 rinkėjas, o už vienintelį jo konkurentą V.Batvinską – 348 gyventojai. Iš viso iš beveik 3,5 tūkst. rinkėjų šiuose rinkimuose dalyvavo 1 870.

Puikiai pažįsta žmones

Varšuvos ir Vilniaus universitetuose istoriją studijavęs V.Liškauskas kurį laiką dirbo mokytoju Krasnavo pagrindinėje mokykloje.

Per 2010 metais vykusius savivaldos rinkimus už jį balsavo 95,25 procento atėjusių rinkėjų.

Nepakeičiamas viršaitis tvirtino, kad visus 4,5 tūkstančio Punsko valsčiaus gyventojų pažįsta kaip nuluptus. O ir V.Liškauską gyventojai puikiai pažįsta.

V.Liškauskas mėgsta juokauti, kad nuvažiavęs į atokų kaimą sulaukia smalsių moteriškių klausimų: „Tai, viršaiti, naujas pirštines nusipirkote?“

Rinkėjai negaili pagyrų

Kalbinti puskiečiai tikino balsavę už V.Liškauską, nes kito pasirinkimo nematą.

Anot buvusios mokytojos Marytės Savickienės, viršaitis rūpinasi kiekvienu lietuviu, bendrauja su visais – ir pagyvenusiais žmonėmis, ir mažyliais. Todėl atsidėkodami lietuviai, kurių Punske yra dauguma, už jį ir balsuoja.

„Viršaičiui visi yra lygūs. Toks jo požiūris sutelkia lietuvius Punske. Ne paslaptis, kad kartais tarp jų perbėga juoda katė. Bet viršaitis užgesina konfliktus“, – aiškino M.Savickienė.

Anot pensininko Jono Gavėno, V.Liškauskas daug nusipelnė Punskui, bet labiausiai už tai, kad sugebėjo įsisavinti Europos Sąjungos paramą.

„Man jis patinka. Veiklus vyras. Daug nuveikė, tikiuosi, dar daug padarys“, – kalbėjo J.Gavėnas.

Prilipo savivaldos senolio pravardė

Vis dėlto nepakeičiamą Punsko viršaitį garbina ne visi. Interneto leidinys „Prie Seinos“, kurį redaguoja Piotras Kodzis, V.Liškauską ir kitus ilgamečius Seinų krašto valdininkus išvadino savivaldos senoliais.

„Mūsų valdytojai prilipo prie savo kėdžių ir savo pareigas pavertė gyvenimo būdu. Po tiek metų galima labai įtikinamai teigti, kad tai, ką gera turėjo nudirbti, jau nudirbo. Dabar jiems jau nebeliko nei energijos, nei sumanymų, kad dirbtų Seinų krašto labui.

Lopyti keliai, asfaltu padengti žvyrkeliai ar suremontuoti šaligatviai – tai svarbiausi jų laimėjimai. Žinoma, reikalingi. Bet kad reikia tai daryti, supranta kiekvienas, net nereikia, kad būtum viršaitis ar meras. Panašiai yra ir su lėšų paieška šioms investicijoms įgyvendinti. Juk užtenka nuovokesnio valsčiaus tarnautojo, kad parašytų projektą ir gautų ES pinigų“, – rašo „Prie Seinos“.

Anot leidinio, padėtis Seinų krašte, kurim priklauso ir Punskas, yra dramatiška – siaučia nedarbas, beveik nuolat mažėja gyventojų skaičius, didėja skurdas, sensta visuomenė, trūksta perspektyvaus jaunimo, uždaromos mokyklos, o savivaldybes slegia skolos.

Beje, P.Kodzio redaguojamas leidinys suskaičiavo, kad 2013 metais „savivaldos dinozauro“ V.Liškausko pajamos siekė 112 tūkst. zlotų (beveik 93 tūkst. litų).

„Nesame pajėgūs toliau iš mūsų mokesčių išlaikyti brangią savivaldos senolių prieglaudą, Kaip dirvožemis be sėjomainos, taip jų valdomas Seinų kraštas ima dirvonuoti. Laikas sėjomainai!“, – revoliucines nuotaikas demonstruoja Punsko viršaičio priešininkai.

Rinko ir tarybą, ir seimelį

Punsko valsčius per rinkimus Lenkijoje išsiskiria nedideliu rinkėjų aktyvumu, nors dauguma vietos gyventojų yra lietuviai.

Sekmadienį taip pat vyko rinkimai į Punsko valsčiaus tarybą. Ją sudarys 15 narių.

Rinkėjai galėjo balsuoti ir už Seinų apskrities tarybos bei Palenkės vaivadijos seimelio kandidatus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.