Protestuojantys lenkai įsiveržė į Centrinę rinkimų komisiją

„Tai teroro aktas prieš demokratiją, kokio nebuvo įvykę šalies pastarųjų 25 metų istorijoje“, – taip vakarykštes riaušes Centrinėje rinkimų komisijoje (CRK) apibūdino didžiausias Lenkijos dienraštis „Gazeta Wyborcza“.

Lenkai nerimsta dėl rinkimų skandalo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lenkai nerimsta dėl rinkimų skandalo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

Nov 21, 2014, 3:38 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 10:19 PM

Vidurnaktį iš ketvirtadienio į penktadienį Varšuvoje keliolika demonstrantų įsiveržė ir bandė užimti CRK būstinę.

Demonstrantai reikalavo nutraukti savivaldos rinkimų balsų skaičiavimą ir surengti naujus rinkimus, prižiūrimus tarptautinių stebėtojų. Iš pradžių mėginę išklausyti demonstrantų priekaištus, CRK nariai vėliau iškvietė į pagalbą policiją ir laikinai nutraukė savo darbą.

Policija suėmė dvylika įsiveržėlių ir pareikalavo, kad į apklausą atvyktų dar aštuoni varšuviečiai, ketvirtadienio vakarą inicijavę pusės tūkstančio žmonių demonstraciją prie CRK būstinės.

Tą patį vakarą Krokuvoje įvyko tūkstančio žmonių demonstracija, reikalaujanti surengti pakartotinius rinkimus. Abi demonstracijas, vykusias pavadinimu „Stop porinkiminėms manipuliacijoms“, inicijavo radikalios dešiniosios organizacijos, artimos opozicinei Teisės ir teisingumo partijai (TTP).

Demonstrantai piktinosi, kad, sugedus kompiuterinei sistemai, CRK penktą dieną nesugeba suskaičiuoti rinkėjų balsų. Piketuotojai tvirtino, kad skelbiamais rezultatais nebus galima tikėti, ir reikalavo naujų.

Premjerė pasmerkė įsiveržimą

Radijuje „Radio ZET“ pasisakydama premjerė Ewa Kopacz pasmerkė įsiveržimą į CRK ir apkaltino kai kuriuos politikus neatsakingumu. Premjerė pareiškė, kad TTP tokiu būdu siekia politinės naudos ir drauge destabilizuoja valstybę. Premjerė pareiškė norinti nuraminti lenkus: „Demokratija funkcionuoja ir niekas jai negresia.“

Drauge E.Kopacz neslėpė nusivylimo dėl aplaidaus CRK darbo. Premjerė vis dėlto pabrėžė, kad negalima painioti lėto balsų skaičiavimo su rinkimų falsifikavimu, ir pareiškė, kad jokių priežasčių pakartotiniems rinkimams nėra, nes nėra jokių duomenų apie balsų klastojimą.

Valdančiosios Piliečių platformos partijos (PPP) atstovai priminė, kad savivaldos rinkimų rezultatus anuliuoti gali tik konkrečių regionų teismai. Atskleidus didelius pažeidimus, rinkimai būtų kartojami tik atskirose apygardose, o ne visoje šalyje.

TTP bei Kairiųjų demokratų sąjungos (KDS) reikalavimą pakartoti rinkimus visoje šalyje PPP frakcijos Seime pirmininkas Rafalas Grupinskis pavadino nekonstituciniu.

Nuo įsiveržėlių atsiribojo ir TTP

Penktadienio rytą TTP išplatino pareiškimą, kuriuo atsiribojo nuo demonstrantų ir pasmerkė įsiveržimą į CRK, kaip didinantį porinkiminį chaosą. Šiuo pareiškimu tarsi siekiama nuslėpti, kad keli TTP seimūnai dalyvavo demonstracijoje, kurios metu buvo bandoma užimti CRK.

Nepaisant tokio pareiškimo, apžvalgininkai sutartinai kaltina TTP lyderį Jaroslawą Kaczynskį. Mat šisai viešai teigė, kad rinkimų rezultatų pripažinimas reikštų „Lenkijos perkėlimą į Rytus“. J.Kaczynskis kvietė vienytis visas partijas ir drauge ginti demokratiją reikalaujant surengti pakartotinius rinkimus.

Tokį reikalavimą J.Kaczynskis išsakė nepaisydamas to, jog prognozės liudijo, kad TTP laimėjo savivaldos rinkimus. Apžvalgininkai spėja, kad vaidindamas didžiausią demokratijos gynėją J.Kaczynskis iš tikrųjų siekia įsiteikti rinkėjams prieš kitąmečius Seimo ir prezidento rinkimus.

Žurnalo „Polityka“ apžvalgininkė Janina Paradowska apkaltino J.Kaczynskį bei KDS lyderį Leszeką Milerį kenkiant valstybės interesams ir griaunant demokratijos pamatus šalyje.

Atsistatydino CRK pirmininkas

Ketvirtadienį atsistatydino CRK pirmininkas Kazimierzas Czaplickis, šias pareigas ėjęs 23 metus. K.Czaplickis pareiškė, kad prisiima asmeninę atsakomybę už nevykusį rinkimų organizavimą.

Skandalas dėl niekaip nesuskaičiuojamų rinkėjų balsų plečiasi visą savaitę, nes CRK buvo įsipareigojusi rezultatus paskelbti pirmadienio rytą.

Problema kilo dėl to, kad rinkimų naktį pradėjo gesti vos prieš kelias savaites į CRK kompiuterius įdiegta nauja programa, turėjusi automatizuoti balsų skaičiavimą.

Dėl to kai kuriose balsavimo vietose pritrūko biuletenių, o perduodami rezultatai buvo užrašomi klaidingai arba visai neįskaitomi. Rinkimų komisijų nariai nežinojo, ar laukti, kol kompiuteriai bus sutaisyti, ar biuletenius perdėlioti rankomis, o chaosą dar labiau padidino dalies rinkimų komisijų nariai, paskelbę streiką ir išsiskirstę namo.

Streikininkai pareiškė, kad po dviejų nemiegotų parų yra nepajėgūs ilgiau dirbti. Situaciją sukomplikavo ir žinia, jog programišiai įsilaužė į CRK kompiuterius, pavogė slaptažodžius ir dalį duomenų.

Nusikaltimą skubiai ėmusios tirti Vidaus saugumo agentūros specialistai pareiškė, kad įsilaužėliai nepriėjo prie rinkimų serverių ir rezultatų suklastoti negalėjo, tačiau TTP ėmė reikalauti pakartotinių rinkimų. TTP pritariantys radikalai surengė demonstraciją ir mėgino užimti CRK.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.