Dešimtys Lenkijos politikų prisipažino esą homoseksualūs

Prisipažinimų metas - būtent taip galima pavadinti dabartinius įvykius Lenkijoje. Prieš savivaldos rinkimus dešimtys kandidatų prisipažino apie netradicinę orientaciją, o politikas Robertas Biedronas tapo pirmuoju homoseksualiu meru Lenkijos istorijoje.

R. Biedronas dar 2011 m. įėjo į Lenkijos istoriją kaip pirmas savo homoseksualumo neslepiantis šalies parlamento narys.<br>AP nuotr.
R. Biedronas dar 2011 m. įėjo į Lenkijos istoriją kaip pirmas savo homoseksualumo neslepiantis šalies parlamento narys.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

2014-12-02 14:58, atnaujinta 2018-01-20 03:29

R. Biedronas dar 2011 m. įėjo į Lenkijos istoriją kaip pirmas savo homoseksualumo neslepiantis šalies parlamento narys. Pirmadienį jis šventė dar vieną pirmą kartą, nes tapo dar ir pirmuoju šalyje netradicinės orientacijos meru.

38 metų politiko sėkmė iliustruoja pokyčius įvykusius Lenkijoje nuo tada, kai ši įstojo į Europos sąjungą. Iki 2004 m. konservatyvioje katalikiškoje šalyje gėjų eitynės buvo draudžiamos, o homoseksualumas buvo didelis tabu. Tačiau situacija per dešimtmetį pasikeitė ir Lenkijoje gėjai ir lesbietės dabar yra priimami.

„Matau, kaip greitai lenkų visuomenė išmoko savo tolerancijos pamoką, - džiaugėsi naujai išrinktas Slupsko meras R.Biedronas. - Todėl esu labai optimistiškai nusiteikęs didžiuojuosi ir džiaugiuosi Lenkijos visuomene“.

Per šiuos rinkimus buvo rekordinis skaičius kandidatų, kurie per savo rinkiminę kampaniją viešai prisipažino apie savo orientaciją. Žiniasklaida jau spėjo tai praminti „Biedrono efektu“.

Nei vienas iš jų mero postų nelaimėjo, tačiau homoseksualų teises ginantys aktyvistai džiūgauja dėl to, kad vis daugiau žmonių išdrįsta viešai prabilti apie savo netradicinę orientaciją. Anot jų, tie žmonės pasirodė prastai iš dalies todėl, kad jie jauni ir kandidatuoja tik pirmą kartą kartu su nepopuliariomis kairiosiomis partijomis.

„Manau, kad šie žmonės nepaprastai drąsūs“, - teigė gėjų teises ginančio žurnalo „Replica“ redaktorius Mariuszas Kurcas.

Anot jo, daug žinomų žmonių ir visuomenės veikėjų vis dar slepia savo homoseksualumą, tačiau tvirtina, kad šie rinkimai atspindi svarbų visuomenės lūžį. Esą prieš 2011 m. rinkimus jis kvietė savo orientaciją slėpusius kandidatus viešai prisipažinti jo žurnale, tačiau tuomet niekas neišdrįso.

Dabar, kaip pasakoja M.Kurcas, jam rašė ne vienas kandidatas ir prašė viešai paskelbti apie jo orientaciją. Iki rinkimų dienos apie homoseksualumą prisipažino 20 savivaldybės rinkimuose kandidatuojančių žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: atakos Charkive ir naujas Rusijos gynybos ministras