2014-ieji Vokietijos žiniasklaidoje buvo Vladimiro Putino metai

Naujus metus Vokietija pasitiko su nerimu dėl krizės Ukrainoje, ekonominės Rusijos situacijos ir jos įtakos Europos finansinei gerovei, tačiau džiugiai prisimindama kanclerės Angelos Merkel ir šalies vaidmenį tarptautinėje politikoje bei savo triumfą pasaulio futbolo čempionate. Taip portalui lrt.lt sako LRT radijo korespondentė Vokietijoje Vida Kaluza.

Vienas iš populiariausių vardų Vokietijos žiniasklaidos antraštėse buvo V.Putino.<br>AP nuotr.
Vienas iš populiariausių vardų Vokietijos žiniasklaidos antraštėse buvo V.Putino.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vilija Andrulevičiūtė, lrt.lt

Jan 1, 2015, 6:58 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 6:50 AM

Vokietijos savaitraštis „Die Zeit“, anot V.Kaluzos, rašo, kad praėjusieji metai net ir Vokietijos žiniasklaidoje buvo Vladimiro Putino metai. Savaitraštis suskaičiavo žiniasklaidos antraštėse vyravusias temas ir pavardes. Vienas iš populiariausių vardų Vokietijos žiniasklaidos antraštėse buvo V.Putino.

„Vokiečiai su nerimu žiūri į tai, kaip toliau klostysis krizė Ukrainoje, Rusijos krizė, rublio nuvertėjimas. Tai tema, kuri praėjusiais metais vyravo viešojoje erdvėje. Ji bus svarbi ir 2015-aisiais. Vokietijos vyriausybė ir patys vokiečiai mano, kad prastėjanti Rusijos ekonominė situacija neigiamai atsilieps ir Europai. Kalbama apie tai, kad galbūt derėtų sušvelninti sankcijas Rusijai“, – pasakoja V.Kaluza.

Anot V.Kaluzos, baigiantis metams šalyje buvo džiaugiamasi dėl to, kad A.Merkel žurnalo „Times“ buvo išrinkta svarbiausiu praėjusių metų asmeniu pasaulyje: „Tuo labai didžiuojamasi. A.Merkel populiarumas - labai didelis. Pastarieji metai įvardijami kaip labai geras laikotarpis Vokietijai, nes A.Merkel yra labai populiari, gerai vertinama pasaulyje, Vokietijoje ji taip pat labai mylima.“

Lrt.lt pašnekovės teigimu, baigiantis 2014-iesiems šalyje su džiugesiu vis dar buvo prisimenamas Vokietijos triumfas pasaulio futbolo čempionate.

2014-ieji vokiečiams taip pat įsiminė ir savo orais. Praėjusieji metai Vokietijoje buvo šilčiausi nuo 1881-ųjų, kuomet buvo pradėti fiksuoti meteorologiniai duomenys. Vidutinė temperatūra visus metus buvo aukštesnė nei 10 laipsnių, vokiečiai sniegu pasidžiaugti negalėjo daugiau nei dieną, nes šis labai greitai ištirpdavo.

Vidaus politikoje – rūpestis dėl imigrantų

„Kalbant apie vidaus politiką, Naujuosius Vokietija sutiko gan linksmomis politinėms nuotaikomis, kadangi Vokietijoje labai sumažėjo nedarbas, ekonominė situacija - ganėtinai gera, žmonės sotūs ir laimingi, didžioji dauguma gerai uždirba, netgi gali tikėtis mokesčių lengvatų.

Tačiau yra ir problemiškesnių temų. A.Merkel naujametinėje kalboje kritikavo naująjį judėjimą „Pegida“ (Patriotiniai europiečiai prieš Vakarų šalių islamizavimą), ypač populiarų Dresdene“, – apie vokiečių nuotaikas pasitikus Naujuosius metus kalbėjo V.Kaluza.

LRT Radijo bendradarbės teigimu, į paskutinį šio judėjimo mitingą susirinko net 17 tūkst. žmonių, o tai vokiečiams kelia nerimą. A.Merkel savo kalboje pabrėžė, kad šių „mes – tauta“ šaukiančių žmonių galvose iš tiesų skamba šūkis „jūs nesate laukiami mūsų šalyje“ ir kalbama apie kitos religijos ar odos spalvos imigrantus.

Tačiau, kaip teigia V.Kaluza, didėja ir judėjimas prieš „Pegida“. Kai pastarieji paskelbia savo demonstraciją, tuoj pat surengiama antidemonstracija, į kurią susirenka taip pat labai daug žmonių, sakančių, kad visi pabėgėliai yra laukiami, nes kiekvienas iš mūsų gali būti arba mūsų protėviai irgi buvo pabėgėliai.

Siekia kovoti su diskriminacija ir terorizmu

Pasak V.Kaluzos, į Vokietiją praėjusiais metais atvyko labai daug pabėgėlių iš Sirijos. Kalbama, 2015-aisiais jų priimti reikėtų daugiau, smarkiau kovoti su diskriminacija. Pirmiausia pažymima tai, kad reikia kovoti su „Pegida“ judėjimu. „Kalbama, kad Vokietijai reikia imigrantų. Šalies visuomenė sensta, o su tuo reikia kovoti priimant specialistus, darbo jėgą iš kitų šalių“, – teigė pašnekovė.

Dar vienas iš 2015-ųjų tikslų, anot V.Kaluzos, – tolesnė kova su „Islamo valstybe“ (ISIS).

Šalyje daug kalbama ir apie 2015-aisiais Vokietijoje vyksiantį Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą. Šis vyks Bavarijoje, Alpėse esančioje pilyje. Sakoma, kad šiuo susitikimu Vokietija gali dar kartą pademonstruoti savo vaidmens pasaulyje svarbą.

Vidaus politikoje, anot pašnekovės, laukiama nedidelių mokesčių lengvatų.

„Dienraštis „Die Welt“ rašo, kad 2015-ieji bus geri metai: nugalėsime Ebolą, ISIS ir futbolo klubą Miuncheno „Bayern“. Vokietijoje futbolas labai svarbus, o šis klubas jau seniai yra nenugalimas ir kiekvieno ne šio klubo fano svajonė yra ta, kad jį pagaliau kas nors nugalėtų“, – kalbėjo V.Kaluza.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.