Serbijos lyderis sumąstė, kaip išspręsti Ukrainos konfliktą

Kol pasaulio galingieji laužo galvas, kaip išspręsti besitęsiantį konfliktą Ukrainoje, Serbijos prezidentas Tomislavas Nikoličius sugalvojo savo sprendimo būdą. Serbui atrodo, kad Rusijos ir Europos Sąjungos lyderius reikia auklėti kaip darželinukus, rašo BBC.

Serbui atrodo, kad Rusijos ir Europos Sąjungos lyderius reikia auklėti kaip darželinukus.<br>Reuters nuotr.
Serbui atrodo, kad Rusijos ir Europos Sąjungos lyderius reikia auklėti kaip darželinukus.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 22, 2015, 10:22 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 8:50 AM

„Manau, kad prezidentus reikia uždaryti kambaryje ir neišleisti, kol jie nesugalvos sprendimo“, - pasiūlė T.Nikoličius, kuris mano, kad Serbija galėtų veikti kaip tarpininkė liepsnojančiame konflikte.

Serbija ką tik baigė metus trukusias formalias derybas su Europos Sąjunga, tačiau yra stipriai įsikibusi Rusijos ir, nepaisydama Briuselio sprendimo, atsisako prisidėti prie Vakarų sankcijų.

Serbija visuomet laviruoja tarp Vakarų ir Rusijos, o dabar dar ir siūlosi padėti jiems išspręsti konfliktą. Nes, kaip tikina šalies prezidentas, Serbija jaučiasi „keistai“ dėl to, kad du svarbiausi jos partneriai – Europos Sąjunga ir Rusija – nesutaria.

„Tai panašu, kaip turėti du vaikus – tu negali nei vieno iš jų išsižadėti, - nuogąstavo T.Nikoličius. - Mes negalime nutraukti savo tradicinių ryšių su Rusija. Mūsų žmonės niekada dėl to neatleistų“.

Prezidentas tikisi, kad jo šaliai vėl pavyks išlaviruoti nesusigriaunant santykių su nei viena iš partnerių. Jei nesutarimai būtų išspręsti, Belgrado vyriausybei būtų daug lengviau bendradarbiauti su Briuseliu, nesusigadinant santykių su Rusija.

Tačiau kita vertus, kuo labiau Serbija judės link narystės ES, tuo jai bus sunkiau atsiskirti nuo bendros bloko politikos, o tai taip nepatiks serbų bičiulei Rusijai.

Vis dėlto T.Nikoličius mano, kad narystė sąjungoje vis dar labai toli, todėl Rusijos rankos paleisti nenori.

„Aš džiaugiuosi kaip greitai Serbija sugeba pasiekti reikalavimus ir kaip su mumis elgiasi ES, - teigė jis. - Tačiau viskas vyksta gan lėtai ir Serbija to nepagreitins. Tai – Europos Sąjungos darbas“.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: