Lenkus šiurpina į laisvę paleistas pedofilas

Lenkijos pietvakariuose esantį Svidnicos miestą apėmė baimė – dėl biurokratinės klaidos į laisvę išėjo 6 kartus teistas prievartautojas ir žudikas. Baiminamasi, kad jis dairosi naujų aukų, mat taip jau darė nesyk.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Feb 10, 2015, 7:53 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 4:02 PM

Žinia apie lifte išprievartautą dešimtmetę mergaitę prieš du mėnesius sukėlė didžiulę tėvų paniką Jonavoje, ir kurį laiką vaikų žaidimo aikštelės šiame mieste buvo ištuštėjusios.

Panašią baimę šiuo metu išgyvena Svidnicos miestas, mat per teisėsaugos aplaidumą į laisvę buvo paleistas vienas garsiausių šalies recidyvistų, pedofilas ir žudikas Henrykas Z.

Šešis kartus teistas Henrykas Z. labiausiai tautiečius pašiurpino, kai išprievartavo ir nužudė 5 mėnesių naujagimį.

Už šį nusikaltimą jis buvo nuteistas mirties bausme, bet ją panaikinus Lenkijoje kalėjime praleido 25 metus ir netikėtai išėjo į laisvę.

Ekspertai nepateikė išvadų

Šis psichopatas turėjo būti perkeltas į ypač pavojingiems recidyvistams skirtą ligoninę Gostynine. Taip neatsitiko, nes psichiatrijos, psichologijos ir seksologijos ekspertai laiku nepateikė savo išvadų, ir recidyvistą teko paleisti į laisvę.

Teigiama, jog medicinos ekspertai nenori tokių kalinių pripažinti psichiškai nesveikais, kad nereikėtų konfliktuoti su garsiais kolegomis. Mat pastarieji prieš keliasdešimt metų visus recidyvistus pripažindavo psichiškai sveikais, kad jie negalėtų nuo bausmės pasislėpti ligoninėje.

Beje, įdomu tai, jog policija žino, kur gyvena pedofilas, ir net jį saugo, kad su juo nesusidorotų aukų giminės.

Bet visuomenei ir žiniasklaidai neskelbiama nei Henryko Z. pavardė, nei nuotraukos.

Susigriebta per vėlai

Kad recidyvistų nereikia išleisti į laisvę, susigriebta pernai, kai paaiškėjo, jog netrukus iš kalėjimų bus paleista šimtas kalinių, kuriems dėl amnestijos buvo atšaukta mirties bausmė. Labiausiai visuomenę išgąsdino pranešimas, jog į laisvę išeis buvęs mokytojas Mariuszas Trynkiewiczius, išprievartavęs, nužudęs ir sudeginęs keturis berniukus, o kalėjime gyręsis, kad ir toliau vilios vaikus.

Kilus dideliam visuomenės pasipiktinimui Seimas pernai priėmė specialų įstatymą, pagal kurį recidyvistai psichopatai, atlikę bausmę kalėjime, turi būti izoliuojami specialioje ligoninėje.

Pernai į Gostynino ligoninę, be M.Trynkiewicziaus, buvo nusiųsti dar 8 bausmę atlikę maniakai.

Išėjęs į laisvę prievartauja

Henryko Z. biografija liudija, kad šis nusikaltėlis – psichikos ligonis ir neturėtų gyventi laisvėje. Tik su motina augęs Henrykas Z., kai ji sunkiai susirgo, pateko į vaikų namus ir pirmą savo auką išprievartavo mokydamasis aštuntoje klasėje.

Prieš tai paauglys metus gulėjo ligoninėje, nes iškritęs iš medžio sunkiai susižalojo galvą.

Išėjęs iš ligoninės išprievartavo aštuonerių metų mergaitę. Už šį nusikaltimą vaikinas 8 mėnesius praleido paauglių kolonijoje.

Išleistas iš kolonijos išprievartavo 9 metų berniuką ir 11-metę mergaitę. Dvejus metus atsėdėjęs kalėjime ir grįžęs į Svidnicą pas motiną jaunuolis išprievartavo 15-metį paauglį ir nesėkmingai bandė išprievartauti merginą.

Tą kartą teismas Henryką Z. ne tik nuteisė, bet ir trumpam pasiuntė į psichiatrijos ligoninę. Po 3 metų išėjęs į laisvę vaikinas neištvėrė nė savaitės – vėl buvo areštuotas, nes išprievartavo dešimtmetę. Paguldytas į psichiatrijos ligoninę Henrykas Z. sugebėjo pasprukti ir išprievartavo dar vieną mergaitę.

Nužudė pirmą laisvės dieną

Po 6 metų išėjęs iš kalėjimo Henrykas Z. traukiniu sugrįžo į Svidnicą ir tą pačią naktį įvykdė kraupiausią savo nusikaltimą. Norėdamas atšvęsti išėjimą į laisvę stoties bare maniakas įsigijo du butelius spirito, užkandžių ir patraukė ieškoti naujos aukos.

Susipažinęs su vienu vyriškiu pedofilas užsuko pas jo draugą, tada 25 metų milicininką Krzysztofą. Tą dieną milicininko sužadėtinė 17-metė Malgorzata šventė savo gimtadienį, todėl svečias su gėrimais buvo priimtas džiugiai.

Vakare įkaušę sugėrovai persikėlė gimtadienio švęsti į kavinę, o prižiūrėti penkių mėnesių Malgorzatos ir Krzysztofo sūnelio Mireko liko dvi Malgorzatos draugės.

Po kiek laiko Henrykas Z. pasišalino iš kavinės, grįžo į butą ir ėmė grasinti peiliu.

Vėliau teisme Henrykas Z. teigė, jog tikėjosi, kad viena iš merginų paspruks, o kitą galės išprievartauti, tačiau jos abi sugebėjo pasprukti. Joms pasprukus maniakas paėmė iš vežimėlio mažylį ir nubėgo į paupio krūmynus.

Tardytojams Henrykas Z. teigė, jog tik norėjo nuraminti verkiantį vaiką, bet, išėmęs iš vežimėlio ir priglaudęs prie krūtinės, pajuto nesutramdomą seksualinį geidulį. Nors tuo metu buvo sausis, maniakas pakrūmėje nusimovė kelnes ir užgulė nuogai išrengtą naujagimį.

Medicinos ekspertai vėliau nustatė, kad kūdikiui nuo tokio svorio lūžo šonkauliai, buvo sutraiškyta galva. Be to, mažyliui buvo suplėšyti vidaus organai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.