Buvo vyru, pasikeitė lytį ir jau nori tapti Lenkijos prezidente

Ar pavyks prieš penkis metus lytį pakeitusiai Lenkijos Seimo narei Anna Grodzkai tapti pirmąją pasaulyje transeksualia prezidente? Tai paaiškės jau už trijų mėnesių, kai vyks Lenkijos vadovo rinkimai.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Feb 13, 2015, 3:36 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 6:46 AM

Nors apžvalgininkai šiemetinius rinkimus įvardija, kaip pačius nuobodžiausius, mat niekas esą neturi galimybių nukonkuruoti dabartinio šalies vadovo Bronislavo Komorowskio, rinkimų kampanija tampa vis įdomesnė.

Aistras neabejotinai padidino šį penktadienį šešiasdešimtmetės Žaliųjų partijos kandidatės A.Grodzkos pranešimas apie ryžtą varžytis dėl aukščiausių pareigų šalyje.

Sukėlė sumišimą Seime

Kad viskas yra įmanoma A. Grodzka katališkoje ir konservatyvioje Lenkijoje įrodė jau ne sykį. Į Lenkijos Seimą A. Grodzka buvo išrinkta prieš trejus su puse metų, kai į jį netikėtai prasimušė antiklerikalinė ir feministinė Tavo judėjimo partija.

Opozicinės katalikiškos Teisės ir teisningumo partijos (TTP) pirmininkas, ekspremjeras Jaroslawas Kaczynskis tada demonstratyviai atsisakė bučiuoti A. Grodzkai ranką, nors taip sveikino visas kitas parlamentares.

J. Kaczynskio pavyzdžiu pasekė ir dauguma kitų seimūnų katalikų, kuriuos A. Grodzka dar labiau įsiutino panorusi tapti Seimo pirmininko pavaduotoja. Per diskusijas prieš balsavimą A. Grodzka buvo išvadinta iškrypėle, „moterimis su kiaušais“, tanku, beždžione, arkliu.

A. Grodzka į minėtas pareigas išrinkta nebuvo, tačiau susilaukė visuomenės ir žiniasklaidos pagyrų, nes nesivėlė į ginčus su ją plūstančiais, o pasinėrė į pareigas ir tapo viena darbščiausių parlamentarių.

Perėjo į Žaliųjų partiją

Tavo judėjimo partijai ėmus Seime byrėti, A.Grodzka perėjo į Žaliųjų partiją, kuri drauge su keliasdešimt smulkių kairuoliškų organizacijų ir iškėlė jos kandidatūrą.

A. Grodzka Lenkijoje yra laikoma kovos už seksualinių mažumų teises simboliu. Moteris įkūrė ir vadovauja draugiją „Trans-fuzija“, padedančią transeksualiems asmenims ir jų tėvams.

Penktadienį pristatydama savo programą A. Grodzka pareiškė, kad, tapusi prezidente, darytų viską, kad Lenkija nebebūtų pigios darbo jėgos rezervuaru. Be to, siektų šalį realiai paversti pasaulietine šalimi, nepriklausoma nuo bažnyčios įtakos, didintų dirbančiųjų teises, skirtų didesnį dėmesį ekologijai.

Priešininkai ėmė šmeižti

Siekdamas sukompromituoti šią kandidatę, katalikiškas dešiniosios pakraipos žurnalas „wSieci“ išvakarėse išspausdino straipsnį, kuriame apkaltino A. Grodzką apgaudinėjant visuomenę. Parlamentarė apgaudinėja esą teigdama kad po lyties pakeitimo operacijos ji jaučiasi moterimi, nors iš tikrųjų gyvena su partnere moterimi.

A. Grodzka tokius tvirtinimus pavadino šlykščiu prasimanymu, ir tiesioginiame televizijos eteryje suplėšė minėtą žurnalo numerį į skutelius. A. Grodzka tvirtina nuo pat vaikystės jautusi, kad yra ne berniukas, o mergaitė.

Kariškis tėvas esą jai uždraudė žaisti lėlėmis ir rengtis mamos suknelėmis, tad vėliau labai ilgai slėpė savo tikruosius jausmus, apsivedė, susilaukė su žmona sūnaus. Žmonai apie savo dvylipumą ryžosi pasakyti tik suaugus sūnui, ir tada šeima iširo.

Dar prieš penkerius metus A. Grodzka nešiojo barzdą ir vadinosi Krzysztofu Begowskiu, tačiau po Tailande atliktos lyties keitimo operacijos ryžosi pasikeisti ir pavardę. Žmona sukūrė kitą šeimą, ir nutraukė visus ryšius su A.Grodzka.

Patiria katalikų užgauliojimus, agresiją

A. Grodzka yra laikoma viena darbščiausių parlamentarių, aktyviai dalyvaujančia Seimo posėdžiuose, komisijose. Dėl 188 centimetrų ūgio politikė Seime dažnai vadinama Šarvuočiu, tačiau bičiuliai teigia, kad ji yra labai trapi ir jautriai išgyvena kiekvieną kritiką, kabinete tyloje dažnai apsiverkia.

Kai parlamentarė prieš tris metus iškėlė savo kandidatūrą tapti Seimo vicepirmininke, kažkas įmetė dūminę granatą į jos biurą ir naktimis ėmė daužyti langus ir dergti duris.

Gatvėse padažnėjo atvejų, kai praeiviai moterį užgaulioja, iškeikia. A. Grodzką labai stebina tai, kad tiek gatvėje, tiek Seime ją aršiausiai puola asmenys, save vadinantys uoliais katalikais.

Tokios atakos jai esą kelia abejonių puolančiųjų tikėjimo nuoširdumu, mat katalikybė propaguoja artimo meilę, o kunigai nuolat primena, kad visi esame Dievo vaikai.

Nenorėjo įleisti į moterų tualetą

Pamaldumu garsėjanti TTP narė, seimūnė Kristyna Pawlowicz (61 m.) užsipuolė A.Grodzką, kad ši neturi teisės vaikščioti Seime į moterų tualetą. Esą neužtenka vienos kūno dalies nusipjauti, o kitos pasididinti, kad galėtum vadintis moterimi.

Ta pati kolegė, beje, turinti profesoriaus vardą, A. Grodzką išvadino beždžione ir arkliu. Psichologo diplomą turinti A. Grodzka į tokią nepagarbą atsakė kultūringai, tačiau įgėlė.

A. Grodzka pasiūlė Kristynai pasidaryti klinikinius tyrimus ir išsiaiškinti, ar pati nėra transseksuali, nes galbūt dėl tos priežasties niekada neturėjo partnerio, nesukūrė šeimos ir nepagimdė vaikų.

Šia intriga susidomėjusi žiniasklaida paskelbė, kad A. Grodzka bent jau išoriškai atrodo panašesnė į moterį, nes visada yra puošniai apsirengusi, pasidažiusi, elegantiška, o K. Pawlowicz atrodo netvarkinga, nevalyva, jos eisena vyriška.

Stiprybės suteikia sūnus

Transseksualė neslepia – stiprybės jai suteikia sūnaus Bartoszo (29 m.) palaikymas ir lytinio tapatumo problemų turinčių žmonių padėkos už konsultacijas ir padrąsinimus.

Tarptautinių santykių studijas Lenkijoje ir Vokietijoje baigęs Bartoszas dirba Lenkijos Senate, laisvalaikiu groja gitara roko grupėje ir yra labai panašus į jaunystėje barzdą irgi nešiojusį tėvą.

Sūnus sako suprantąs tėvo sprendimą tapti moterimi, nes apsimetinėdamas pats buvo nelaimingas ir tokius darė kitus šeimos narius. Tokias prakalbas Bartoszas neretai išsako Annos įkurtoje draugijoje „Trans-fuzija“, kur skaitomos paskaitos tėvams, auginantiems lytinį dvilypumą jaučiančius vaikus.

Minėtą draugiją prieš penkerius merus Anna įkurti nusprendė po to, kai perskaitė, kad net pusė lyties dvilypumą jaučiančių žmonių dėl visuomenės netolerancijos bando žudytis. Anna neslepia, kad niekada nepatyrė vyriškų glamonių, tačiau nepraranda vilties sutikti didžiąją gyvenimo meilę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.